Så blåser biljetthajarna systemet

Kampen om biljetter till stora konserter har blivit en sekundstrid. Filter tog reda på hur biljetthajarna alltid kan ligga steget före.

Den sjunde februari fick jag ett gruppmejl från min vän Jenny, med en länk till Beyoncébiljetter på Ticnet och ett kort meddelande: »Vi bör gå.« En timme senare svarade Linda entusiastiskt: »Klart vi ska GÅ!!« och jag lite mer snålt: »Jag är både pepp och inte. Det blir superdyrt om jag ska resa till Stockholm också.«

Jag googlade på biljetter för att se vad de kostade. Det fanns förköp på flera olika sajter, som biljettnu.se, biljettshop.se och viagogo.se. För 695 kronor kunde man köpa en sittplatsbiljett på Biljett Nu, för en hundralapp mer på Biljettshop. På Viagogos hemsida stod det till och med hur många biljetter de hade – 66 stycken: de billigaste på rad 17, sektion B24, för 1386 kronor; de dyraste, i Golden Circle, kostade 3476 kronor.

Hos Ticnet, den officiella säljaren, stod det däremot i rött: »Biljetterna är ännu inte släppta till försäljning.« Det återstod fyra dagar.

Annons

På biljettnu.se hittade jag ett telefonnummer till kundtjänsten. En mycket stressad Mats lyfte på luren. Det märktes att han hade svarat på frågor som mina ett antal gånger förr.

– Det är säkert att du får de biljetter du förbokar, ja. Biljetterna har vi inte än, men det är ett mindre antal som vi vet att vi kan få tag i. Vi har kontakter i branschen som förser oss med biljetter. Vi har jobbat i 15 år. Det är säkert att du får dem.

En sådan tjänst kan såklart kännas lockande om man tänker tillbaka på stora biljettsläpp den senaste tiden. Swedish House Mafia sålde ut tre Friends Arena på mindre än en timme, Justin Bieber sålde ut Globen på 40 minuter och 2000 biljetter till The Knife tog slut på en minut.

Det verkade ändå lite underligt. Hur kunde de här sajterna erbjuda förköp över huvud taget?

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?