Den stora oron

Allt fler svenskar odlar, går kurser i självhushållning och drömmer om att flytta ut på landet. Vad är de egentligen ute efter?

Det är märkligt att man ofta blir mer provocerad av människor som berättar att de gjort något bra än av människor som säger att de gjort något dåligt.

Jag var mitt uppe i en flytt och bar in två stora krukor med tomatplantor i en skåpbil när jag såg min kollega Micke Tjelder komma gående längre ner på gatan. Trots att vi delat kontor i två år kände jag nästan inte igen honom. Han hade låtit håret växa ner till axlarna och odlat ett skägg lika yvigt som Karl Marx. När han hälsade med en bamsekram lade jag dessutom märke till att han talade långsammare än vanligt. Han var bara i Stockholm över helgen för att träffa sin fru och sina barn, sade han. Annars tillbringade han dagarna på en kursgård i norra Värmlands skogar.

När han såg mitt frågande ansiktsuttryck förklarade han att det var en utbildning i självhushållning. Den sträckte sig över drygt åtta månader. Han hade redan lärt sig hur man fäller träd och sedan drar timret med häst för att till slut bygga ett eget hus. Han hade förkultiverat plantor som så småningom skulle bli mat, och lärt sig att koka egen tvål. Kursen, sade han, syftade till att lära deltagarna hur de skulle klara sig utan att konsumera överhuvudtaget.

Annons

Medan jag lyssnade på Micke märkte jag att det var något med hans skägg och lugna sätt att se mig i ögonen som gjorde mig irriterad.

Precis som alla andra visste jag att världens främsta forskare är överens om att mänskligheten bara har några år på sig att komma tillrätta med miljöförstöringen innan det är för sent.

Själv intalade jag mig att jag gjorde vad jag kunde: jag sopsorterade, köpte ekologiska gurkor, cyklade till jobbet, klimatkompenserade mina flygresor och skrattade hånfullt varje gång någon körde förbi i en bensinslukande cabriolet.

I skuggan av Micke framstod mina ansträngningar plötsligt precis lika futtiga som de var.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?