Hetsjakt! Kändisskvaller! Porrchock!

På några år har nätforumet Flashback förvandlats från ett marginaliserat tillhåll för högerextremister och drogliberaler till en maktfaktor i medievärlden. Framgångsreceptet? Sveriges mest hänsynslösa skvaller.

Kvart över tre på lördagsnatten hörs fruktansvärda skrik över Bellmansgatan på Södermalm i Stockholm. Flera grannar vaknar direkt, och under ett kort ögonblick mellan dröm och yrvakenhet är det tyst. Sedan börjar de genomträngande skriken igen. De verkar komma från en kvinna på bottenvåningen, uppenbarligen försatt i fullständig panik.

En 27-årig man tittar ut från sitt fönster i huset mittemot. Han stänger av filmen han sett med sin flickvän, kliver snabbt i ett par skor och springer ner på gatan. På det schackrutiga golvet i porten mittemot jämrar sig en ung kvinna i sitt eget utsmetade blod. Det går inte att få ett vettigt ord ur henne. Grannen ringer polisen, och kort därefter kommer en man ut ur den lägenhet som skriken hörts ifrån.

Mannen är rikskänd, både som musiker och programledare. När han går fram till sin fru och frågar vad som har hänt ser den 27-årige grannen att insidan av lägenhetsdörren är blodig. Situationen är lika hårresande som underlig.

Annons

Polispatrullen som kommer till platsen sätter handklovar på maken och tar honom till förhör medan hans fru förs till sjukhus. I tur och ordning får grannarna vittna, sedan täcks den tunga ytterdörren med randiga polisavspärrningar och alla går hem.

Vid lunchtid dagen därpå toppar nyheten kvällstidningarnas webbsidor. På sedvanligt sätt tassar de runt frågan om vem den misstänkte är. »Låg blodig i trapphuset: Känd artist anhållen – misstänks ha slagit sin fru med trubbigt föremål« skriver Aftonbladet. Expressen har en liknande rubrik: »Känd artist anhållen för misshandel – frun fördes till sjukhus.« Till artiklarna finns utöver bilder på den blodiga trappuppgången maskerade foton på artisten. Inte heller någon av de andra stora mediesajterna berättar vem artisten är.

Samma förmiddag stirrar en person – huruvida det är någon av grannarna, en källa inom polisen eller en närstående till den unga kvinnan på marmorgolvet är oklart – på en datorskärm. Vad gör man när man ensam känner till något som väldigt många människor är intresserade av? Fingrarna trevar snart över tangenterna, och skriver in adressen: www.flashback.info. »Registrera ny användare.« Välj namn: »Postombudet.«

Postombudet betalar en avgift på 30 kronor för att få tillgång till Flashbacks forum, där tusentals användare i oändliga diskussionstrådar avhandlar allt från barnuppfostran till hur man får tag på anabola steroider. Postombudet går in i underavdelningen med rubriken »Skvaller« och startar en ny diskussionstråd. När meddelandet är klart skickas det blixtsnabbt via internetleverantören till en serverpark vid King’s Cross i London. Klockan 11.36 kan Postombudet läsa den egenförfattade texten på Flashback:

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?