Replik till Svenska Dagbladet | Magasinet Filter

Replik till Svenska Dagbladet

I måndagens SvD skrev Johanne Hildebrandt på ledarplats om rysk propaganda. Gott så, det är ett kärt ämne i dessa dagar. Samtidigt passade hon på att dela ut en känga till magasinet Filter: »I tidningen Filters artikel om den ›svenska propagandan som gör dig rädd för Ryssland‹ råder dock en helt annan verklighet. Där är Ryssland offret och det är den svenska regeringen, försvarsmakten och journalistkåren som är mobbarna som drivs av egenintresse.«

Denna sammanfattning, av en text på 80 000 tecken som de flesta av Svenska Dagbladets läsare rimligen inte har läst, är intellektuellt ohederlig.

Redan ingressen till reportaget »Den svenska trollfabriken« slår fast att texten alls inte handlar om rysk propaganda, utan om svenska myndigheters och mediers agerande. Mönstret är oroväckande – från att svenskarna började se ›spökraketer‹ medan Stalin tilltvingade sig Östeuropa, över det kalla krigets envisa ›periskopsjuka‹, till dagens situation där alltifrån fällda telemaster till Teliasjabbel på Arlanda och rasistattacker mot mediehemsidor per automatik tillskrivs ryssarna. De pinsamma misstag och feltolkningar som Filter redovisar har ingen kunnat motsäga, om de sedan beror på genuin rädsla, inkompetens eller en opportunistisk drift efter ökade anslag är säkert olika från fall till fall.

Hildebrandt tycks mena att det ena – en illvillig rysk propagandastrategi gällande bland annat Ukrainakriget – utesluter ovederhäftighet från svensk sida i andra sammanhang, men det är givetvis inte sant. Det är nästan så att man misstänker att hon missförstår medvetet. Kan det hänga ihop med att både Svenska Dagbladet och den låtsasakademiska kamratklubb – Kungliga Krigsvetenskapsakademien – Johanne Hildebrandt själv ingår i kritiseras i reportaget?

Eftersom Filter lever på att sälja tidningar brukar vi inte webbpublicera våra längre artiklar. Denna märkliga ledartext tvingar oss dock till att göra ett undantag, så att den intresserade själv kan bilda sig en uppfattning. Läs reportaget »Den svenska trollfabriken« här.

 

Mattias Göransson

Chefredaktör, Magasinet Filter

I Filter #53 dyker vi ner i det pågående rättsfallet mot piratsajten Swefilmer och förklarar hur en vanlig

Vi säger grattis till Johanna Lundin, Susanna Holmquist och Mattias Björklund som alla visste att Alicia Vikander

Vi säger grattis till Sofie Altuntas, Ola Andersson och Linus Rosén som alla visste att namnet X2000 kommer från

I Filter #52 berättar vi om branschmanualen som hjälper företag att sälja vanliga

Filters chefredaktör Mattias Göransson är nominerad till priset Årets journalist för sitt reportage om den svenska

Vi säger grattis till Lena Höglund, Peter Svanlund och Åsa Widerberg som alla visste att helvetet har nio kretsar i

Den 22-25 september är det dags för Göteborgs årliga bokmässa. Filter är som vanligt på plats i monter B07:01,

Vi säger grattis till Åsa Tolgraven, Florian Maindl och Jennie Olofsson som alla visste att det var Huddinge

onsdag 25 jan
Danny Saucedo
Humor

Premiär för Danny Saucedos krogshow på Hamburger Börs. I Filter #53 tipsas om att istället skrolla igenom Instagram.

torsdag 26 jan
Egenmäktigt förfarande
Teater

Lena Anderssons succéroman sätts upp på Scalateatern i Stockholm.

fredag 27 jan
Göteborgs filmfestival
Film

Dags för Göteborgs filmfestival som varar i elva dagar. 

måndag 30 jan
Bon Iver
Musik

Den första av två spelningar av Bon Iver på Cirkus i Stockholm. Den andra spelningen sker den 31 januari.

tisdag 31 jan
Sameblod
Film

Sverigepremiär av Amanda Kernells långfilmsdebut Sameblod på Göteborgs filmfestival.

måndag 06 feb
Moonlight Stockholm
Film

Förhandsvisning av kritikerrosade Moonlight. Filmen är ett intimt porträtt av en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder, när han växer upp i ett tufft område utanför Miami. Moonlight var nominerad till sex ­Golden Globe och vann för bästa film – drama. Mer information om förhandsvisningen kommer i Filters nyhetsbrev.

onsdag 08 feb
Moonlight Malmö
Film

Förhandsvisning av kritikerrosade Moonlight. Filmen är ett intimt porträtt av en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder, när han växer upp i ett tufft område utanför Miami. Moonlight var nominerad till sex ­Golden Globe och vann för bästa film – drama. Mer information om förhandsvisningen kommer i Filters nyhetsbrev.

torsdag 09 feb
Alexandras odyssé
Teater

9 februari hålls det generalrepetition av Alexandras odyssé på Göteborgs stadsteater. Med avstamp i sin bok Kaos – ett grekiskt krislexikon tar Alexandra Pascalidou med publiken på en resa där Grekland blir spegel och spelplats för vår tids stora frågor. Mer information om hur du kan få se föreställningen kommer i Filters nyhetsbrev.

onsdag 22 feb
Jakten på Thunder
Bok

Ny bok från Offside Press!

Bortom lagstiftning och kontroll dras det upp fisk för miljarder ur världs­haven. När miljö­organisationen Sea Shepherd och den svenske ­kaptenen Peter  ­Hammar­stedt ­hittar den ökända trålaren ­Thunder vid ­Antarktis blir det starten på världens längsta fartygs­jakt. Jakten på ­Thunder är en gast­kramande och hög­aktuell dokumentär ­thriller.

tisdag 11 apr
Ge ut din bok!
Ny bok från Offside Press!
Var tredje svensk drömmer om att skriva en bok. Försvinnande få får ett traditionellt förlagskontrakt, men det betyder inte längre att man nått vägs ände. Att ge ut sin bok på egen hand är i dag enklare än någonsin – oavsett om man siktar på en bäst­säljare, en personlig minnesbok eller en nischad fackbok.
Ge ut din bok – från manus till mål är en inspirerande och oberoende handbok som ger dig allt du behöver veta för att fatta de klokaste besluten för din bok.