Le! Mer tandkött!

tisdag 06 okt
Attraktionsshow
Glädjeämnen

Europas största nöjesparksmässa startar i Göteborg. Läs om bergochdalbanans historia i Filter #46.

tisdag 06 okt
Bestämda roller
Läsning

Boken Regissören av Angelika Braun utkommer. Omslaget pryds av Per Moberg som även ska spela huvudrollen i den kommande filmen.

fredag 09 okt
Dokumentärfilm
Film & TV

Frida Kempffs dokumentär Vinterboj om sjuksköterskor som hjälper hemlösa gravida kvinnor i Toronto har premiär. Visas på Folkets bio.

fredag 09 okt
Lindans på bio
Film & TV

1974 gick den franske lindansaren Philippe Petit på lina mellan World Trade Centers två skyskrapor – utan någon form av säkerhets­anordning. I filmen The Walk är promenaden återskapad i 3D och IMAX med Joseph Gordon-Levitt i rollen som Philippe Petit.

lördag 10 okt
Guldtron
Läsning

Thailands kung Bhumibol Adulyadejs är världens rikaste kunglighet. Journalisten Mattias Sköld utkommer med boken Äntligen diktatur! som förklarar hans gudaliknande ställning i landet, samtidigt som allt fler kräver demokrati.

söndag 11 okt
Smartare bror
Film & TV

Nya Big Brother börjar sändas i Kanal 11, där sex har bytts ut mot samtal. Läs mer i Filter #46.

tisdag 13 okt
Hundvän
Läsning

Släpp av boken Blodsbunden av Augustin Erba som handlar om Amadeus som har »en blåblodig prinsessa till mamma, en schäfer som enda vän«. 

onsdag 14 okt
Dungen rör sig
Musik

Turnéstart för Dungen med sitt nya album Allas sak. Gustav Ejstes förklarar i Filter #46 varför man ibland måste gå vilse för att kunna hitta rätt.

onsdag 14 okt
Feministisk picknick
Läsning

Nina Lekander samlar i boken Nina och Simone – ett feministiskt drömspel in ett antal feminister, både döda och levande, till en dramatisk komedi med utgångspunkt i klassiska och nya fråge­ställningar. På picknick­filten diskuterar hon själv, Simone de Beauvoir, Nina Simone, Simone ­Jollivet och Nina Björk såväl artificiella livmödrar som äktenskap. 

fredag 16 okt
Socialrealism
Film & TV

Filmen Tjuv­heder har premiär. Regissören Peter Grönlund har arbetat på Nattjouren och Stockholms Stads­mission och gör nu långfilmsdebut om och med just de människor han har arbetat med. Huvudrollerna spelas av Lo Kauppi och Malin Levanon, men flera andra roller innehas av amatörer som själva har erfarenheter av att leva i samhällets utkanter. 

fredag 16 okt
Depressionism
Läsning

Den svenska översättningen av Michel Houllebecqs nya roman Underkastelsen recenseras. I Filter #46 finns några av hans tidigare »muntra« citat.

fredag 16 okt
Pojkbandsretur
Musik

Det fiktiva pojkbandet Boy Machine återförenas i TV4:s nya komediserie med samma namn. Läs vad som bidrar till en lyckad comeback i Filter #46.

lördag 17 okt
Stockholms själ
Glädjeämnen

Hasse Lindroths nya utställning med Stockholmsbilder öppnar på Grafiska sällskapet i Stockholm.

tisdag 20 okt
Boksläpp
Läsning

Roxane Gays feministiska bok Bad feminist ges ut. 

onsdag 21 okt
Allmoge nästa?
Glädjeämnen

Utställningen Rejält retro startar på Nordiska museet. Gårdagens statussymboler visas upp och det anordnas även en kurs i miniatyrallmoge.

onsdag 21 okt
Succé?
Läsning

GT:s tidigare chefredaktör Frida Boisen släpper boken #digitalsuccé med tips till alla som vill lyckas inom sociala medier. I Filter #46 rangordnas nödvändigheten.

fredag 23 okt
Dålig stämning
Film & TV

Premiär för programmet Samhällsjudo på TV4. Rapduon Simon Gärdefors och Frej Larsson utlovar dålig stämning och »sparkar uppåt«.

fredag 23 okt
Skivsläpp
Musik

Min stora sorg släpper albumet Min Stora Sorg Vår/Sommar -16.

måndag 26 okt
Bara göra
Läsning

Cilla Ramnek, konstnär och kreatör, släpper boken Från ateljén – en bok om att göra.

fredag 30 okt
Bond går igen
Film & TV

Premiär för den nya Bondfilmen Spectre. Läs om hur den gentile agenten har tagit kål på skurkar i tidigare filmer i Filter #46.