Senaste numret | Magasinet Filter

Filter #52 2016

I Filter #52 berättar vi om branschmanualen som hjälper företag att sälja vanliga frukter som »superfrukter« – med påslag på flera hundra procent. Vi reder ut turerna kring asylbåten Ocean Gala och äter bullar med Sture Bergwall i de jämtländska fjällen. Vi förklarar varför det först är nu som vi börjat göra riktig cider i äppellandet Sverige och möter ett gäng aktivister i Sundsvall som slåss mot SCA för att bevara träbaronernas gamla villor. Dessutom berättar ståupparen Marika Carlsson, som växte upp i en sträng pingstkyrkomiljö, hur det var att plötsligt bli kär i en tjej. Peter Englund längtar tillbaka, Johannes Nyholm tror sig vara folklig, Anita Öst studerar fetma hos bananflugor, Ellen Gellerbrandt maler färs av syrsor, »Loket« Olsson rasar och Ana Diaz lämnar Britney. 

 

Plus: Bag-in-boxens bråkiga historia, marionettdockor, hemmagjorda punschrullar, pungvargar, mäklarlingo – och massor av tips om vad som händer i höst. 

 

Trevlig läsning! 

 

 

söndag 02 okt
Blunt Talk
TV

Andra säsongen av Jonathan Ames TV-serie börjar sändas på kanalen Starz.

måndag 03 okt
Hiphoptexter med Ametist
Musik

Ametist Azordegan intervjuar Erik Lundin, Silvana Imam och Petter på Dramaten. De kommer även att spela med The Royal Nelson Orchestra. 

tisdag 04 okt
Hitmaskinen
Bok

Svensk utgåva ges ut av John Seabrooks omtalade bok om hur den moderna popmusiken har förändrats under de senaste två decennierna.

fredag 07 okt
Mathantverks-SM
Mat

Den jämtländska organisationen Eldrimner anordnar Mathantverks-SM i Umeå. I år tävlas det i 44 grenar.

söndag 09 okt
Welcome to Night Vale
Scen

Amerikansk podcast gör liveshow på Rival i Stockholm.

tisdag 11 okt
Duvornas tunnel
Bok

Den före detta underrättelse-tjänstemannen och diplomaten John le Carrés självbiografi utkommer. 

torsdag 20 okt
Svenska designpriset
Fest

Utdelning av Svenska designpriset i Stockholm där vår AD Jenni Carström är nominerad. 

torsdag 20 okt
Politiska fiktioner
Bok

Joan Didions antologi om amerikansk politik utkommer på svenska.

fredag 21 okt
Malmö älskar mat
Mat

En veckas matfestival och mässa i Malmö.

lördag 22 okt
Paul Simon
Musik

Historiens bästa bruksmusiker spelar i Sverige.

lördag 22 okt
Skriv2016
Glädjeämnen
Sveriges största skrivkonferens med workshops, förläggarträffar och massvis av författare som berättar om sitt hantverk, arrangeras av Filters systertidning Skriva. Två av de klara namnen är Jessica Schiefauer, Augustprisbelönad ungdomsboks-författare, och Martin Schibbye, Filterbekant journalist och författare, som tillsammans med Johan Persson skrivit Augustpris-nominerade 438 dagar om fångenskapen i Etiopen. Föreläsarlistan uppdateras efter hand, liksom hemsidan skriv2016.se.
måndag 24 okt
Tidskriftsgalan 2016
Fest

Prisutdelning av Tidsskriftspriset i Stockholm. Mattias Göransson är nominerad som Årets journalist för reportaget »Trollfabriken« om den svenska rysslandspropagandan. Även Kristofer Öste på vårt systermagasin Offside är nominerad som Årets AD. 

måndag 07 nov
Frida Wallberg
Bok

Boken Alltid lite till. Om att slåss för sitt liv ges ut. Frida Wallbergs egen livsberättelse där vi får följa Sveriges genom tiderna främsta kvinnliga boxare från den hårda uppväxten, genom tonåren då hon vann historiens första VM för damer och vidare tills hon når sitt livsmål - och sedan går på en smäll som tvingar henne att inse att alla svårigheter inte går att lösa genom att ta i ännu hårdare.

fredag 18 nov
Tommy
Bok

Skådespelaren Thommy Berggren ger ut sina »memoarer« som boken Tommy.