Filter #44 2015

I Filter #44 – ett extra tjockt specialnummer – ägnar vi oss åt mediekritik. Vi synar rapporteringen kring de »säkra ubåtar« som påståtts ha kränkt svenska farvatten hösten 2014 och underkänner försvarsmaktens så kallade bevis. Vi frågar miljöauktoriteten Johan Rockström varför han och hans kollegor använder överdrifter för att väcka uppmärksamhet och pratar med Lena Andersson om vikten av att hålla huvudet kallt i ett allt mer åsiktsdrivet medieklimat.

Därutöver gräver vi fram nya detaljer om det bestialiska »gödselbrunnsmordet« och följer med när de gamla indiefavoriterna Brainpool försöker sätta upp en musikal på Broadway. 

 

Nour El Refai sänker förväntningarna, Soraya Post berättar sitt livs historia och Mithras Ljungberg jonglerar med brinnande motorsågar. Vi kartlägger det verkliga svenska musikundret, berättar om den vita älgen som fick turister och naturfilmare att vallfärda till de värmländska skogarna och frågar oss hur mycket makt författare egentligen har över sina egna verk.

 

Dessutom: ensamsegling, kohudar, myggodling och Lasse Åberg utklädd till varmkorv. Plus en massa annat spännande.

 

lördag 11 jul
Renässansopera
Musik

Permiär för Berlioz Beatrice och Benedict på Läckö slott. Anna Kjellsdotter har ritat kostymerna, läs mer i Filter #44.

söndag 12 jul
Dansa, dansa, dansa!
Musik

Dansbandsveckan i Malung startar med sju dagars nonstop-dans. Läs om hur löjligt framgångsrika dansband är i Filter #44.

tisdag 14 jul
På vakt
Läsning

Uppföljaren till Harper Lees To Kill a Mockingbird (med den svenska titeln Dödssynden) ges ut på engelska. Ställ ut en väktare kommer på svenska en månad senare. Läs mer om de moraliska betänkligheterna i Filter #44.

onsdag 15 jul
Stalker
Läsning

I Filter #44 skriver vi om den missförstådda trenden Normcore som i själva verket är Acting Basic. Motsvarigheten i böckernas värld kan vara en pocket av förra årets mest sålda bok. Lars Keplers Stalker utkommer som pocket.

lördag 18 jul
Roxette
Musik

I år är det 30 år sedan Roxette bildades. Det firas med en Sverigeturné som startar i Kalmar den 18:e juli.

fredag 24 jul
Västkustbotnik
Musik

Mellan en lada och en bergvägg utanför Hamburgsund i Bohuslän ordans festivalen Clandestino Botnik 24–26 juli. Se akter som BKO Quintet från Mali, Meridian Brothers från Bogotá, Rhizomatiks från Tokyo och Little Dragon.

lördag 25 jul
Emmaboda
Musik

I Filter #44 skriver vi om Makthaverskans misslyckade USA-turné. Passa på att se dem i Emmaboda 22–25 juli, innan de gör ett nytt försök i staterna till hösten igen.

måndag 27 jul
Gör slut!
Glädjeämnen

Prideveckan i Stockholm startar och festar fram till och med den 1 augusti. Årets tema är Gör slut! »Stockholm Pride vill göra slut med samhällets alla begränsande normer, med fördomarna och med hatet.« 

tisdag 28 jul
Filter #45!
Läsning

Nytt nummer i butiken med bland annat en Filterreporter som siktar högre än någonsin samt en långintervju med regissören Lisa Aschan, filmaktuell i höst med Det vita folket (Vera Vitali, Pernilla August med flera).

fredag 31 jul
Scientologhäng
Film & TV

Rogue Nation har biopremiär. Filter spårar tre filmserier som ballat ur i Filter #44.

lördag 01 aug
Promenad
Glädjeämnen

Prideparaden i Stockholm går av stapeln 13.00.

torsdag 24 sep
Bokmässan
Glädjeämnen

Filter tillsammans med systertidningarna Offside och Hunger finns i monter B07:01 under Bokmässan i Göteborg. Där dukar vi upp tidningar, böcker och fina erbjudanden.