Filter #47 2015

I Filter #48 – ett extra tjockt specialnummer – ägnar vi oss åt svenska folkets stundtals blinda tro på auktoriteter. Vi berättar hur det gick till när en elektriker från Trollhättan fick skulden för en av Sveriges mest omskrivna skattehärvor, grottar ner oss i den svenska ätstörningsvården och tar reda på vilka psykologiska mekanismer som förenar »Quicklaget«, Försvarsmakten och medlemmarna i den amerikanska undergångssekten The Seekers.

 

Därutöver frågar vi oss varför svenska skvallertidningar är så snälla mot landets kändisar och följer med filmaren Sara Broos när hon försöker reda ut relationen till sin mamma, konstnären Karin Broos. Skådespelaren Bahar Pars förklarar varför En man som heter Ove är en djup film, infrastrukturministern Anna Johansson pratar snabbtåg och Eva Beckman försöker återuppliva ett av statstelevisionens mest utskällda program. Vi följer med när svenska kyrkan räddar »partysvenskar« i Oslo, reder ut vad som ska ersätta de allt färre böckerna på landets bibliotek och jämför hatobjektet Jar Jar Binks med den stödkrageförsedda »Grannen« i filmerna om Martin Beck.

 

Dessutom: sexofoner, valar, etuimakare, manskörer, jultomten och mycket, mycket mer.

 

Ur tidningen

Bonus

fredag 04 dec
Välsignad livläkare
Läsning

Pjäsen Livläkarens besök sätts upp på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Det är första gången en dramatisering av boken har blivit välsignad av P O Enquist.

fredag 04 dec
Fulbesök?
Film & TV

The Visit har biopremiär. Regissören M Night Shymalans har bland annat regisserat Det sjätte sinnet.

söndag 06 dec
I väntan på julbocken
Musik

Premiär på Hellmans drengars julshow I väntan på julbocken på Lorensbergsteatern i Göteborg. Läs en intervju med körsångaren Johannes Norrby i Filter #47.

fredag 11 dec
Flickvänspremiär
Glädjeämnen

Premiär av dramatiseringen av Karolina Ramqvist bok Flickvännen på Stadsteatern i Stockholm.

onsdag 16 dec
Stjärnornas krig
Film & TV

Biopremiär för Star Wars – The Force Awakens. Läs mer om Jar Jar Binks och om comic relief-figurer i Filter #47.

onsdag 23 dec
Sagor och recept
Läsning

Dagen före dopparedagen kan det vara läge för julsagor eller att paniklaga nya julrecept. I Filter #47 kan du upptäcka likheterna mellan barnsagor och kändisars julkokböcker.

torsdag 24 dec
God läsning!
Läsning
Julafton! Vill du ge bort ett helt år med god l­äsning ­(Filter … ) så skänker vi vidare halva summan till väl valda välgörande ändamål. Mer info på godlasning.se.
fredag 25 dec
Moby Dick
Film & TV

Biopremiär för Moby Dick-filmatiseringen In the Heart of the Sea. Läs om andra valincidenter i Filter #47.

tisdag 29 dec
Festival!
Film & TV

Göteborgs filmfestival startar. Här visas bland annat Charlie Kaufmans animerade stop motion-film Anomalisa.

tisdag 26 jan
Filter #48 i butik!
Läsning
Filter #48 i butik (4–6 dagar tidigare hos prenumeranter). Läs bland annat om hackern som avslöjar barnporrsbrottslingar på löpande band – men som polisen inte vill veta av.