Filter #40 2014

I Filter #40 berättar vi om hur svenskarnas käraste rättighet, offentlighetsprincipen, gjort dig skyddslös på internet, och följer med ett gäng svenska formgivare som kan förbättra livet för världens 50 miljoner flyktingar – om deras idé inte är för bra. Skådespelaren Tove Olsson gör upp med sin släkthistoria och försöker ta reda på om hennes morfar var en mördare, och vi träffar Galenskaparna och After Shaves Claes Eriksson, som efter 30 år är redo att säga adjö till publiken. Eller? Dessutom firar vi Filters 40-nummersjubileum genom att hissa och dissa oss själva.

 

Seinabo Sey pressar sig, Stefan Einhorn sorterar dödssynder och Victoria Larsson berättar om sin besatthet av Juha Valjakkala. Gösta Ekman minns Amnestys födelse, Ulrica Almhöjd pratar karies, Björn Ferry säljer sig och Alexandra Dahlström hittar rätt. Vi förklarar vad utblottade författare kan lära sig av Per Schlingmann och berättar varför dagens skräckfilmer utspelar sig på datorskärmar. Vi reder ut varför de svenska planerna på snabbtåg går i snigelfart och frågar oss om rockens gitarrhjältar försvunnit för gott.

 

Dessutom: fars dag-firande, coverband, runda pizzakartonger, chokladdinosaurier och mycket, mycket mer.

 

tisdag 04 nov
Tävlingssåpa
Film & TV

Sveriges städmästar – programmet som ska kora Sveriges bästa städare, startar i SVT.

tisdag 04 nov
Designpris
Glädjeämnen

Torsten och Wanja Söderbergs pris, på en miljon kronor, delas ut till modegurun Ann-Sofie Back. Samtidigt öppnar en utställnig om hennes design på Röhsska museet i Göteborg.

onsdag 05 nov
Krimpris
Glädjeämnen

Stockholms universitet meddelar vem som får Stockholmspriset i kriminologi 2015 

fredag 07 nov
Rymdfilm
Film & TV

Interstellar av Christopher Nolan har biopremiär.