Filter #49 2016

I Filter #49 åker vi till Kenya med finansmannen som sadlade om till fotograf för att rädda Afrikas sista elefanter. Vi träffar artisten Cherrie som berättar varför hon vill få hela Sverige att känna med Rinkebys mammor. Vi följer den tidigare Mando Diao-sångaren Gustaf Norén på en av hans »nomadvandringar« i Hagaparken och förklarar varför du inte är beroende av din mobiltelefon.
Vi pratar också absorption med uppfinnaren Solgun Drevik som tagit patent på otaliga bindor och diskuterar drivkrafter med regissören Nikeisha Andersson, vars liv präglats av mord, hårt arbete – och rapparen Drakes pappa. 
 
Dessutom: Pest, kolera, sommartid, Catwoman, Macbeth-skrock, författare med laster, katter, gamla dataspel. Och mycket mer.
 
Med det här numret har Filter också fått en rejäl ansiktslyftning: Formen är uppdaterad och tonfallet mer varierat. Från och med nu avslutas varje nummer med en guide, där redaktionen ger dig sina personliga tips bland saker som händer under de kommande två månaderna. 
 
Trevlig läsning!
 

fredag 06 maj
Erik Lundin
Musik

Rapparen släpper sin andra EP.

måndag 09 maj
Ludovico Einaudi
Musik

Kemiinspirerad kompositör spelar på Cirkus i Stockholm.

måndag 09 maj
Merkuriuspassage
Astronomi

Planeten passerar solen – något som senast inträffade för tio år sedan. Tänk på att skydda ögonen!

onsdag 11 maj
Urban Connection
Dans

Streetdansfestival på Dansens hus i Stockholm. Med bland andra Linda Pira, danskollektivet Unruly Ghal, FATTA och scenkonstkollektivet JUCK.

torsdag 12 maj
Nedkopplingens dag
Temadag

Årets längsta dag. Kan ägnas åt att läsa reportaget »Koppla av!« i Filter #49.

torsdag 12 maj
Carmencita Rockefeller
Musikal

Musikalpremiär på Scalateatern i Stockholm. Om hårfrisörskan som lyckades lura i den skånska societeten att hon var allt från CIA-agent till geniförklarad cancerforskare.

fredag 13 maj
Idol
Film

Biopremiär för den palestinske regissören Hany Abu-Assads senaste film. Den sanna berättelsen om Mohammed Assaf som växte upp i ett flyktingläger i Gaza och lyckas ta sig till uttagningen av Idol i Kairo 2013.

torsdag 19 maj
Filter fyller femtio!
Glädjeämnen

De första prenumeranterna har fått Filter #50 och vi firar med en rejäl fest i Stockholm. Tunga, hemliga artister som har omskrivits i Filter utlovas och en rad andra överraskningar. Mer info i nyhetsbrev – anmäl dig här bredvid om du inte redan får dem. Biljetter kan köpas för 100 kronor via tickster.com.

fredag 20 maj
Henrik Vibskov
Konst

Öppen vernissage för allkonstnärens utställning på Kulturhuset i Stockholm.

tisdag 24 maj
Filter #50 i butik!
Läsning
Alla utgåvor landar bekvämare, billigare och 4–6 dagar tidigare hos den som prenumererar.
onsdag 25 maj
Internationella nörddagen
Temadag

Dags att sjunga meningslöshetens lov.

lördag 28 maj
Gourmand World Cookbook Awards
Tävling

Internationell kokbokstävling avgörs i Yantai. 30 svenska bidrag har chansen att vinna, bland andra Sommaren med Ernst.

torsdag 22 sep
Bokmässan i Göteborg
Glädjeämnen

Med temat yttrandefrihet. Filter har som vanligt en monterplats på golvet.

lördag 22 okt
Skriv2016
Glädjeämnen
Sveriges största skrivkonferens med workshops, förläggarträffar och massvis av författare som berättar om sitt hantverk, arrangeras av Filters systertidning Skriva. Två av de klara namnen är Jessica Schiefauer, Augustprisbelönad ungdomsboks-författare, och Martin Schibbye, Filterbekant journalist och författare, som tillsammans med Johan Persson skrivit Augustpris-nominerade 438 dagar om fångenskapen i Etiopen. Föreläsarlistan uppdateras efter hand, liksom hemsidan skriv2016.se.