Filter #47 2015

I Filter #48 – ett extra tjockt specialnummer – ägnar vi oss åt svenska folkets stundtals blinda tro på auktoriteter. Vi berättar hur det gick till när en elektriker från Trollhättan fick skulden för en av Sveriges mest omskrivna skattehärvor, grottar ner oss i den svenska ätstörningsvården och tar reda på vilka psykologiska mekanismer som förenar »Quicklaget«, Försvarsmakten och medlemmarna i den amerikanska undergångssekten The Seekers.

 

Därutöver frågar vi oss varför svenska skvallertidningar är så snälla mot landets kändisar och följer med filmaren Sara Broos när hon försöker reda ut relationen till sin mamma, konstnären Karin Broos. Skådespelaren Bahar Pars förklarar varför En man som heter Ove är en djup film, infrastrukturministern Anna Johansson pratar snabbtåg och Eva Beckman försöker återuppliva ett av statstelevisionens mest utskällda program. Vi följer med när svenska kyrkan räddar »partysvenskar« i Oslo, reder ut vad som ska ersätta de allt färre böckerna på landets bibliotek och jämför hatobjektet Jar Jar Binks med den stödkrageförsedda »Grannen« i filmerna om Martin Beck.

 

Dessutom: sexofoner, valar, etuimakare, manskörer, jultomten och mycket, mycket mer.

 

lördag 28 nov
Göteborgs bästa!
Glädjeämnen

Filter – och syster­tidningarna Hunger och Offside – arrangerar en helkväll fylld av underhållning, folkbildning och anarki på och med Göteborgs stadsteater. Du kommer att få träffa några av dem du läst om den senaste tiden, samt många andra som kommer att låta tala om sig framöver. Tid: 20.00–03.00. Mer information om Göteborgs bästa! publiceras löpande på Facebook.

torsdag 24 dec
God läsning!
Läsning
Julafton! Vill du ge bort ett helt år med god l­äsning ­(Filter … ) så skänker vi vidare halva summan till väl valda välgörande ändamål. Mer info på godlasning.se.
tisdag 26 jan
Filter #48 i butik!
Läsning
Filter #48 i butik (4–6 dagar tidigare hos prenumeranter). Läs bland annat om hackern som avslöjar barnporrsbrottslingar på löpande band – men som polisen inte vill veta av.