»Jag stod där och riskerade livet – för vadå?«

Landets främsta dokumentära bildberättare gör ett bokslut.

Svetten trängde fram under hjälmen. Paul Hansen gick jämsides med några peshmerga-soldater i det torra landskapet, med bara en T-shirt under den skottsäkra västen. Han vände sig om – det övriga medieföljet som var i Mosul för att skildra återtagandet av IS-ockuperade områden befann sig några hundra meter bakom.

Plötsligt kändes det som om någon drämde en slägga mot hans tinning, och han landade på marken. En kula hade träffat hans hjälm. Paul tog fram telefonen och skickade med förvånat lugn ett meddelande om vad som hänt till reportern Erik Ohlsson. Allt enligt säkerhetsplanen.

Så kom ett skott till. Rekylen fick hela kroppen att lätta från marken och smärtan skrek i ryggen. Prickskytten hade sett honom. Han greppade sina kameror och rusade mot en klunga soldater som i samma stund öppnade eld mot skytten.

Annons

Paul fick snabbt första hjälpen och fördes till ett sjukhus i Erbil. Röntgenplåtarna visade att en kula satt kvar i ryggen. Medan operationen förbereddes SMS:ade Paul Hansen till DN:s säkerhetsansvarige i Stockholm: »Det var lite värre än jag trodde, måste nog åka hem.«

I Sverige fylldes medierna av nyheten att pressfotografen som flängt runt i världen i 30 år, och vunnit flera av världens mest prestigefyllda fototävlingar, var skjuten.

Hemkommen till lägenheten i Hornstull kände Paul inget av den trötthet som brukar komma som ett brev på posten efter resorna i krigshärjade länder. Istället var han jätteglad, gick på någon sorts adrenalinkick – han levde ju!

Men att svara på kollegornas frågor kändes ovant. Att berätta om sig själv har han aldrig varit intresserad av, snarare tvärtom: är det något som verkligen stör Paul Hansen är det journalister och fotografer som ställer sig i vägen för det de ska skildra. Själv ville han bara lägga händelsen bakom sig och fortsätta jobba.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?