Den ofrivillige hämnaren

Alla, från indietjejer till gamla farbröder, älskar honom. Varför är Håkan Hellström den enda som inte fattat det?

Håkan Hellström trycker ut en bränd CD med Happy Mondays ur bilstereon och pressar in en skiva med ordet »pappa« skrivet med tuschpenna. Medan Frank Sinatras Cycles rullar igång lägger han i femmans växel på sin gråa Ford och svänger ut i omkörningsfilen på E6:an norrut från Göteborg.

– Den här lyssnar jag på varje dag.

Han trummar på ratten, slänger sin panamahatt i barnstolen i baksätet och sjunger med.

Annons

There isn’t much that I have learned through all my foolish years, except that life keeps running in cycles. First there’s laughter, then those tears.

Det är sensommar och vi är på väg till låtskrivaren och producenten Björn Olssons hem och studio på Orust. Sedan Björn lämnade Union Carbide Productions och Soundtrack of Our Lives har han spelat in fyra instrumentalskivor uppkallade efter olika skaldjur och gjort sig känd som en kompromisslös särling. Skivorna har sålt i några hundra exemplar, men gett honom det internationella smeknamnet »Sweden’s Ennio Morricone«. Samtidigt har han producerat så skilda artister som Hästpojken, Mando Diao, Ulf Stureson och Alf Robertson – och de senaste åtta åren varit Håkan Hellströms bollplank och låtskrivarpartner.

En kraftig inbromsning får en tom McDonald’s-mugg att välta mot växelspaken. Håkan nickar mot bilen framför, en silverblänkande stadsjeep.

– Jag skulle ha fått en sådan Volvo om jag hade använt den i en video. Någon från Volvo kontaktade mig och sade det. Jag funderade ett tag: »Hur fan ska jag kunna få in den i en video?« Men sedan tänkte jag att jag ska försöka behålla någon integritet, ett tag i alla fall. Efter första skivan fick jag en del kläder, men jag har backat lite där. Jag ville inte bli en del av den där konstiga världen. Folk är kompisar med en när det går bra. Men sedan, när det går dåligt, vänder de en ryggen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?