»Det är så lätt att tro att vår civilisation kommer att vara för evigt«

Med sina absurda böcker och konstverk har han lyckats överbrygga klyftorna mellan konst och journalistik, humor och politik. Efter att 80 000 svenskar skrattat sig fördärvade åt hans Brev till samhället, sade Ericson upp sig från reklambyrån. Sedan skrev han fyra nya böcker, om fyra helt olika ämnen – samtidigt.

Bakom Brasserie Godots bardisk på Östermalm i Stockholm breder en myllrande väggmålning ut sig. Staden består av nästan identiska höghus, ett slags stiliserade, ornamenterade skyskrapor som är varvade med gammeldags industriskorstenar som sprider sin ljusa rök mot himlen. Luftrummet är fyllt av flygplan och luftballonger.

Staden ger ett närmast naivt intryck. Samtidigt finns där något som skaver: den bara fortsätter, likformig, ständigt pågående.

– Det är en fantasistad, förklarar Eric Ericson. Inspirerad av New York och Kairo. Av känslan när man flyger in och ska landa, och från 3 000 meters höjd ser hur väldig staden är, att den breder ut sig åt alla håll. Och så vet man att det bakom varje litet fönster finns ett hem. Med ett handfat. En teve. Ett badkar. Och en mormor och en morfar någonstans.

Annons

Eric Ericson talar i korta, men samtidigt sökande meningar.

– Vilka märken staden lämnar efter sig! Vilka resurser som krävs för att hålla den igång. Och så bräcklig den är. Jag är oerhört fascinerad av staden. Vi är ju djur, vi människor. Det var inte länge sedan vi levde som nomader i skogarna. Men nu bor vi så här. Och har Findus snabbmat i frysen. Visst är det märkligt?

Väggmålningen, och hans förklaring av den, är typisk för Eric Ericsons bearbetande av samhället och människans plats i det.

Han var helt okänd för den svenska allmänheten när han 2003 debuterade med Brev till samhället. Boken innehöll ett urval av de tusentals brev han skickat till företag, organisationer och myndigheter, med absurda beskyllningar och märkliga frågor: »Kan ert zoo ta hand om vår familjedvärg?« »Vill er kommun ställa upp med mark till ett indianreservat?« »Varför innehåller Findus citronbitare amfetamin?«

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?