Det som inte dödar

Inez Karlsson är boxaren som blev galoppjockey i USA. Hon vann titlar, pengar och berömmelse – men livet som sportens nya fixstjärna hade ett högt pris: hennes egen hälsa. Till slut var hon tvungen att fatta ett beslut.

När Inez Karlsson öppnar bildörren vid parkeringsplatsen utanför Hawthornes galoppbana i sydöstra Chicago möts hon av den välbekanta stanken från de närliggande oljeraffinaderierna.

Avståndet till jockeyrummets ingång är knappt femtio meter, men sträckan är tillräckligt lång för att Inez ska hejdas av ett otal människor som vill hälsa. En spelmissbrukare med trasiga tänder, söndersliten tröja och jeans som är stela av smuts ger henne en öm klapp på axeln och förklarar att han saknar henne. En dvärgväxt måldomare i kritstrecksrandig kostym ropar »Hello Inez!« och en stallägare i sprött hår och instoppad westernskjorta ger henne en förvånad kram:

– Är du tillbaka, baby? Jag hörde att du hade slutat.

Annons

Inne i jockeyrummet, där industridoften blandas med dunstar av osande hästbajs, fortsätter frågorna. Hennes forna kollegor halvligger i en lerig TV-soffa i väntan på sina lopp. De påminner om rymdvarelser med sina korta, anorektiska kroppar och sin tunna hud. Inez assistent Kenny, en stissig liten man med kulmage och ryckande tics i ansiktet, rusar fram när han får syn på henne.

– You gotta come back baby and show these bums how to ride, utbrister han, innan han blir utskälld av en svärande säkerhetsvakt för att ha tänt en cigarett inomhus.

Efter några minuters småprat skyndar hon vidare genom korridorerna för att träffa Frank Kirby. Han äger de hästar Inez har vunnit flest lopp med och Inez har tänkt fråga honom om hon kan få hjälpa till i hans stall när hon ändå inte rider. Innan hon hittar fram till honom tvingas hon stanna och prata med ytterligare fem personer. Alla undrar de samma sak: När kommer du tillbaka?

Sex veckor har passerat sedan Inez lämnade banan mitt under en tävling och sade till Kenny att hon inte visste när – eller om – hon skulle komma tillbaka. Sedan dess har hon undvikit att komma hit, eftersom hon inte velat svara på alla frågor. Nu ger hon de nyfikna före detta arbetskamraterna och fansen luddiga besked:

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?