Kvinnan från vildmarken

Hon hade precis gett ut en hyllad debutroman och uppfyllt barndomsdrömmen om att bli Afrikas första kvinnliga storviltsjägare. Då inträffade katastrofen.

De brittiska tabloiderna älskade naturligtvis hela historien.

I konstnären Tonio Trzebinski såg många en arvtagare till de världsberömda expressionisterna Francis Bacon och Willem de Kooning, och på Lefevre Gallery i London såldes hans stora oljedukar med tjocka färglager i intensiva kulörer för hundratusentals kronor styck. I Nairobiförorten Karen, som fått sitt namn efter den danska författarinnan Karen Blixen som startade en kaffefarm där på 1910-talet, visste alla vem han var. Bullrig och karismatisk med rena ansiktsdrag och lockigt, solblekt surfarhår sågs han som något av en kvinnokarl som stod i centrum för en grupp hedonistiska kenyanska konstnärer.

Hans fru Anna Cunningham-Reid, en modedesigner som formgav tyger åt Donna Karan i New York, var släkt med Lord Delamere – en av de första kolonialisterna som bosatte sig i Kenya – och Lord Mountbatten – legendarisk amiral i brittiska flottan och den brittiska kronkolonin Indiens sista vicekonung. I den lilla Karensocieteten var de ett omtalat par.

Annons

De brittiska tidningarna närde sedan länge ett särskilt intresse för Nairobis vita överklass vid foten av det mäktiga berget Ngong Hills. Redan på 1920-talet hette det i London att engelsmännen som bosatt sig i Nairobiförorterna Karen och Langata mest ägnade sig åt sprit, skörlevnad och safaris. Området gavs smeknamnet Happy Valley. Ett populärt skämt gick ut på att vattnet som rann i den närliggande floden Wanjohi i själva verket var utspillda cocktails. Ett annat var frågan: »Are you married or do you live in Kenya?«

När nu Tonio Trzebinski, en av de största profilerna i nutidens Happy Valley, hittades mördad vid sin frus vita Alfa Romeo, fylldes tidningarna i Kenya och Storbritannien av jämförelser med Lord Erroll – en adlig, brittisk playboy som på 1940-talet sköts till döds i sin bil av en okänd gärningsman, bara någon kilometer från platsen där Tonio mördats.

Snart fick journalisterna nys om att även mordet på Tonio Trzebinski rymde ett triangeldrama. Huset som Tonio hittades utanför tillhörde en mystisk, svensk kvinna i trettioårsåldern. Hon beskrevs som »en skandinavisk fotomodell och jägare« och på en privat bild på förstasidan av The Sunday Times stod hon i en avslöjande aftonklänning mellan en elefants två betar.

Kvinnan antogs vara den senaste i raden av Tonio Trzebinskis erövringar. I en intervju viftade hans fru Anna bort deras »vänskap« som »obetydlig«.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?