Filterbubblan Publicerad 1 februari 2023

Socialtjänsten trotsar domstolarnas beslut

För barnets bästa. Rubrik till fallet Agnes, socialtjänsten tog hans dotter.

Filters granskning av fallet Agnes visar att socialtjänsten visst kan omhänderta barn utan sakliga skäl – och trots att domstolen sagt att de gjort fel.

Agnes tvångsomhändertogs 2018 efter att hennes mamma insjuknat i en psykisk sjukdom. Eftersom Mads låtit henne bo hos sin mamma ansåg socialtjänsten i Falun att han inte förmått skydda dottern, och Agnes placerades därför i ett familjehem.

Sedan dess har Mads kämpat för att få tillbaka sin dotter. Han har tilldömts ensam vårdnad och även lyckats upphäva beslutet om tvångsvård, trots det bor Agnes kvar i familjehemmet.

Socialtjänsten bryter mot reglerna

Socialtjänsten är egentligen skyldiga att arbeta för en återförening mellan barnet och den biologiska föräldern, men vår granskning av ärendet visar att så inte har varit fallet. Istället har socialtjänsten i Falun fattat högst inskränkande beslut, som att förbjuda Mads från att ens ha telefonkontakt med dottern, på mycket lösa grunder. De har inte själva observerat Mads tillsammans med sin dotter utan har fattat beslut utifrån andrahandsuppgifter och pseudovetenskaplig expertis.

Följer inte domar

Såväl tingsrätt som förvaltningsrätt har under åren dömt till Mads fördel, och har i sina domskäl uppmanat socialtjänsten för att verka för en återförening. Trots det har socialtjänsten i praktiken inte utrett eller verkat för en hemflytt. Istället har ärendet hela tiden dragit ut på tiden. När en psykolog slutligen tas in, för att utreda hur ett bra umgänge eller en möjlig hemflytt skulle se ut, har det gått nästan fyra år.

Lex Lilla hjärtat: motverkar föräldrarätten

Sedan lex Lilla hjärtat infördes i somras är socialtjänsten skyldig att utreda om vårdnaden av barnet ska flyttas över till familjehemmet efter att barnet bott där i två år. Den nuvarande regeringen har lovat att skärpa lagen ytterligare och vill att man ska ta hänsyn till barnets bästa redan när man överväger upphörande av tvångsvård. Det skulle innebära en stor förändring, då man tidigare ansett att tvångsvård ska vara tidsbegränsad och ha tydliga ramar – om grunden för tvångsomhändertagandet inte längre är aktuellt ska tvångsvården upphöra.

Stora brister vid barnomhändertaganden

Det skulle kräva ännu mer av en socialtjänst som redan i dag uppvisar stora brister. Exempelvis visade en utredning av tillsynsmyndigheten Ivo från 2020 att det fanns felaktigheter i 67 procent av de fall de granskat, och att det fanns handläggare och chefer som inte ens kände till lagstiftningen. De pekade också på att nästan 40 procent av barnavårdsutredarna hade mindre än tre års erfarenhet av arbetet.

Samtidigt fäster svenska domstolar en stor tilltro till socialtjänstens utredningar. Enligt siffror från det pågående forskningsprojektet »Hotel California: om inlåsningseffekter vid upphörande av vård enligt LVU« leder bara mellan 3 och 5 procent av överklagandena av tvångsvård till att vården upphör.

– Det här betyder då att barnen blir kvar i vård och att tiden går, säger projektledaren och professorn Håkan Gustafsson. Och nu ska man överväga vårdnadsöverflytt efter två år. Omställningstiden för föräldrar att förbättra sin situation minskas ganska drastiskt. De här åren går snabbt, och tiden arbetar mot föräldrarna.

Läs reportaget

I reportaget För barnets bästa har vi granskat fallet Agnes. Utöver att läsa drygt 900 sidor av journaler, utredningar och domar har vi följt Mads under en månad av hans nästan fem år långa kamp.

– Jag hade alltid haft en tro på att staten och myndigheterna hade koll på saker och ting, säger Mads. Men systemet var inte det system jag trodde.

Läs hela granskningen här.

Artikeln publicerades Publicerad 30 januari 2023. Uppdaterad 1 februari 2023. och är skriven av .

Annons

Filterbubblan Publicerad 30 januari 2023

Vinnaren av biljetter till förhandsvisningen av dokumentären Just Animals

Vi säger grattis till Gunvor Andersson som är vinnaren i denna tävling. Rätt svar på frågan nedan är X. Katt. Hon vinner två förhandsvisningsbiljetter till filmen.

Just Animals är en dokumentär om kampen för djurens rätt och de legala konsekvenser den unga aktivisten Saila fick utstå efter att hon öppet erkänt att hon filmat bondgårdar och dess djur i hemlighet. Då sågs hon som det nya hoppet i sin aktivistgrupp och kämpar än idag för de frågor som organisationen representerar. Saila är nu vuxen och är rädd att hon inte längre vet hur hon ska övertyga människor om djurens lidande. Biopremiär 3 februari.

Vill du se filmen? Skicka din adress och svaret på frågan nedan till tavling@magasinetfilter.se så har du chansen att vinna två biljetter till en förhandsvisning av Just Animals som följs av ett panelsamtal om Sveriges djurskydd med Camilla Bergvall (riksordförande Djurens Rätt), Rebecka Le Moine (MP) och Lina Gustafsson (författare och veterinär) modererat av Andrea Reuter.

Förhandsvisningen med panelsamtalet går av stapeln nu på tisdag den 24 januari kl 18:00 på Folkets Hus i Hallunda. Vinnaren meddelas på måndag förmiddag.

Se trailern här!

 

2019 trädde en ny djurskyddslag i kraft i Sverige där det uttryckligen blev förbjudet att överge djur. Nu från och med den 1 januari 2023 ska ett visst husdjur vara id-märkt och registrerat hos Jordbruksverket. Vilket?

1. Hund
X. Katt
2. Burfåglar där fågelns längd från näbb­spets till stjärt­spets överstiger 35 cm

Foto: Oikeutta Eläimille/Tuffi Films

Artikeln publicerades Publicerad 20 januari 2023. Uppdaterad 30 januari 2023. och är skriven av .

Filterbubblan Publicerad 17 januari 2023

Vinnaren av biobiljetter till Wannsee 1942

Vi säger grattis till Maria Ekman som är vinnaren i denna tävling. Rätt svar på frågan nedan är 1. Auschwitz-Birkenau. Hon vinner två biobiljetter till filmen.

Filmen utspelar sig den 20 januari 1942 när de ledande nazisterna i Tyskland samlades vid Wannseesjön utanför Berlin på inbjudan av Reinhard Heydrich. På dagordningen fanns endast en punkt: »Den slutgiltiga lösningen på judefrågan.« Baserat på de historiska dokument som lämnades kvar är Wannsee 1942 en trogen redogörelse för vad som hände under mötet som förändrade världshistorien och beseglade ödet för över sex miljoner människor. Biopremiär den 20 januari.

Se trailern här!

 Nazityskland uppförde fyra renodlade förintelseläger och två kombinerade koncentrations- och förintelseläger. Vilket av dessa sex var störst?

1. Auschwitz-Birkenau
X. Belzec
2. Treblinka

 

Bild: Copyright Constantin films

Artikeln publicerades Publicerad 13 januari 2023. Uppdaterad 17 januari 2023. och är skriven av .

Filterbubblan Publicerad 3 januari 2023

Vinnaren av biobiljetter till En sång för min dotter!

Foto: Nicolás Jorge de Assas

Vi säger grattis till Emilie Westberg som är vinnaren i denna tävling. Rättsvar på frågan nedan är 1.Alfonso Cuarón. Hon vinner två biobiljetter till filmen.

Efter att ha fött sitt första barn känner sig Amaia oförberedd på allt vad föräldraskapet innebär. När hennes partner måste resa iväg på jobb i några veckor bestämmer sig Amaia för att flytta hem till sina föräldrar för att få hjälp. På plats i den mysiga kuststaden i Baskien omvärderar hon långsamt sin ansträngda relation till sin egen mamma.

En sång för min dotter var nominerad till Bronshästen för Bästa film under årets filmfestival i Stockholm.

Se trailern här!

Filmens regissör Alauda Ruiz de Azúa är från Spanien. Vem av följande regissörer är inte från Spanien?

1. Alfonso Cuarón
x. Pedro Almodóvar
2. Juan Antonio Bayona

Artikeln publicerades Publicerad 30 december 2022. Uppdaterad 3 januari 2023. och är skriven av .

Annons

Filterbubblan Publicerad 15 december 2022

Vinnaren av boken Du vet inte vad krig är

Vi säger grattis till Shahin Dehghani som är vinnaren i denna tävling. Rätt svar på frågan nedan är 3. Sevastopol. Shahin vinner ett exemplar av boken.

Den 24 februari 2022 attackeras tolvåriga Yeva Skalietskas hemstad Charkiv när Ryssland invaderarUkraina. I denna dagbok beskriver Yeva bombningarna hon och hennes farmor utsätts för och deras desperata flykt västerut, bort från krigets fasor. Utmattade efter långa tågresor och vistelser på överfulla flyktingcenter i västra Ukraina hittar Yeva och hennes farmor till slut en fristad i Dublin. Där skapar de sig ett nytt liv, men hoppet om att en dag kunna återvända hem lever.

2014 annekterade Ryssland halvön Krim. Vad heter största staden på Krim?

  1. Luhansk
  2. Odessa
  3. Sevastopol
Artikeln publicerades Publicerad 8 december 2022. Uppdaterad 15 december 2022. och är skriven av .