Årets 5 mest lästa Filtertexter

Under året som gått har vi bland annat publicerat reportage och granskningar om sjuka hus-syndromet, bortprioriterade blodhundar, det olösta mordet på Malin Olsson, den falska Skype-grundaren, fentanyl och den svenska drogpolitiken, antistrålningsrörelsen, en falsk matrevolution – och om den prisade Estoniadokumentären som gav liv åt gamla skrönor. Sammantaget har de dragit hundratusentals läsare till vår sajt, men på topplistan över de allra mest lästa texterna återfinns också flera äldre reportage.

5. Bländverk

Den 19 november belönades dokumentärfilmaren Henrik Evertsson med Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande för serien Estonia fyndet som ändrar allt. Samtidigt publicerade vi vår granskning »Bländverk«, som visar att Evertssons avslöjande egentligen är byggt på sedan länge avfärdade skrönor. Mattias Göranssons reportage har fått en rad reaktioner – som vi löpande sammanfattar här – och för den som ännu inte är prenumerant redovisar vi i en gratisartikel några av Estoniadokumentärens värsta missgrepp.

4. Omgiven av idioti

Sommaren 2018 publicerade vi Madelene Pollnows granskning av Thomas Erikson och hans bok Omgiven av idioter – som blev startskottet för en het debatt kring landets populäraste föreläsare och hans pseudovetenskapliga färglära. Många har onekligen personliga erfarenheter av Eriksson och hans bok, för vi mottar kontinuerligt berättelser om hur färgläran använts i allt från rekryteringsprocesser till arbetsrelaterade inspirationsdagar. Texten har i flera år tillhört våra allra mest lästa.

3. »Det är som en instruktionsbok för att göra barn illa«

I februari 2020 kunde den amerikanska Netflixfilmen Life Overtakes Me, om så kallade apatiska flyktingbarn, vinna en Oscar för bästa kortdokumentär. I en webbexklusiv granskning visade dock Ola Sandstig att filmens huvudperson tvingats spela sjuk. I texten uttalade sig också barnläkaren Johanna Dalström, som vittnade om hur apatiska barn som separerats från sina föräldrar blev friska – vilket blev en riksnyhet.

2. Ohörda rop

Ola Sandstigs granskning vände upp och ner på debatten om de apatiska flyktingbarnen. I reportaget, som publicerades 2019 och belönades med en guldspade i år, berättar två nu vuxna personer för första gången hur de tvingades att spela apatiska av sina föräldrar – och om den fysiska och psykiska misshandel de utsattes för. Här har vi samlat all vår rapportering om de apatiska barnen – inklusive två gratis podcastavsnitt där Sandstig också berättar om sin bok på ämnet: De apatiska barnen och samhället som svek.

1. Den osannolika mördaren

När åklagare Krister Petersson den 10 juni i år höll en digital pressträff så fullkomligt rusade trafiken på Filters sajt. Anledningen: Petersson bekräftade under presskonferensen det som Filter avslöjade redan 2018 och pekade ut Skandiamannen Stig Engström som statsminister Olof Palmes mördare. Thomas Petterssons avslöjande i fem delar, som belönades med Guldspaden, visar bland annat på Engströms motiv, att han hade tillgång till samma slags vapen som Palme sköts med, att han hade skjutvana – samt att han avfördes från utredningen på felaktiga grunder. Det omfattande reportaget har också blivit en bok med samma namn, vilken nu omarbetas till en Netflixserie med Robert Gustafsson i huvudrollen som Stig Engström.

Vilken är din favorittext ur Filter från året som gått? Dela den gärna texten i dina sociala medier, tagga oss och berätta varför du tycker om just den.

Och förresten: vi hoppas att du som är trogen Filterläsare gärna vill sprida vår journalistik till andra! Just nu får du nämligen en bra bok på köpet om du ger bort en helårsprenumeration på Filter i julklapp.

Publicerades 8 december 2020. Artikeln är skriven av .
Annons