Ingångsuppslaget till Filters avslöjande reportage.

Den osannolika mördaren – allt om reportaget och boken bakom serien

Har du sett Den osannolika mördaren på Netflix? Funderar du på vad som är fakta och fiktion i serien?

Thomas Pettersson, som i serien spelas av Björn Bengtsson, skrev 2018 sitt reportage »Den osannolika mördaren« för Filter. Det publicerades i fem delar på vår webb. Dem kan du läsa här:

Del 1: 59 minuter som förändrade Sverige

Vad hände på Sveavägen den där fredagskvällen i februari 1986? Vilka befann sig runt mordplatsen? Och vad sade vittnena – som Nicola Fauzzi, Anders Björkman, Lars Jeppsson och Yvonne Nieminen – att de sett ?

Del 2: Skandiamannen

Vad berättade Stig Engström om sina förehavanden direkt efter mordet? Hur arbetade polisen? Varför blev polisen Arne Irvell och utredningsinspektör Per Häggström intresserade av Engström?

Del 3: Polisens dåliga samvete

Hur kom det sig att polisen istället intresserade sig för Christer Pettersson? Och varför var det helt uppåt väggarna fel? Vad sa Engström egentligen i sitt sista mediala framträdande i tidningen Skydd och Säkerhet?

Del 4: En väl förborgad hemlighet

Hur blev Thomas Pettersson intresserad av Palmemordet? Varför fastnade han för Skandiamannen? Och vad vet vi egentligen om Engströms uppväxt och liv? Hade Stig Engström motiv? Hur hittade Thomas Pettersson en vapensamlare i Skandiamannens innersta krets?

Del 5: 100 revolvrar och en USA-patriotisk vän

Vem var Engströms vapensamlande vän? Vilka är de fakta som talar för Engström som Olof Palmes mördare? Och hur föll orden när Thomas Pettersson träffade Engströms exfru i Täby?

Varje del kan köpas via Swish för 35 kronor styck, men mycket mer prisvärt är att skaffa en prenumeration utan bindningstid för 78 kronor (beloppet dras varannan månad).

Eller varför inte läsa boken Den osannolika mördaren, som utkom efter reportaget i Filter? För extrapriset 149 kronor kan du köpa den uppdaterade utgåvan av boken, med åtta nya kapitel.

Där får du följa polisens jakt på bevis mot »Skandiamannen«. Dessutom presenterar Thomas Pettersson nya fakta om mordet, och pusselbitar som ger en tydligare bild av människan och gåtan Stig Engström.

Robert Gustafsson som Skandiamannen Stig Engström.
Robert Gustafsson porträtterar »Skandiamannen« Stig Engström i Den osannolika mördaren. Foto: Johan Paulin/Netflix

Nyfiken på mer om Den osannolika mördaren och mordet på Olof Palme? Det finns mycket att ta del av:

Källmaterial och noter

Läs alla förhören, se kartor över mordplatsen, se Stig Engström på TV, läs intervjun med Stig Engström i Skydd och säkerhet.

Filterpodden

Thomas Pettersson har medverkat i fyra avsnitt av vår podcast, för att prata om Den osannolika mördaren, Skandiamannen och mordet på Olof Palme.

Polisens avgörande misstag

Thomas Pettersson skriver om när han fann anledningen till att Engström avförts från utredningen – på felaktiga grunder.

Så tilläts magkänslan styra Palmeutredningen

Chefredaktör Mattias Göransson skriver om Hans Holmér, Hans Ölvebro och den polisledning som inte förmådde sköta utredningen av Palmemordet på ett adekvat sätt.

Palmeutredarnas foton av Stig Engström och hans väska. Foto: Polisens arkiv.

Intervju med Robert Gustafsson

I en lång intervju förklarar Robert Gustafsson varför det »var terapi« för honom att spela Stig Engström.

Intervju med Eva Melander

Eva Melander har inte många repliker i sin roll som Stig Engströms fru. Här förklarar hon varför hennes funktion i Den osannolika mördaren ändå är så viktig.

Intervju med rollsättare Tusse Lande

Hur skapades Den osannolika mördarens rollista? Varför föll valet på Robert Gustafsson?

Artikeln publicerades 9 november 2021 och är skriven av .
Annons