De privata vårdbemanningsföretagen skulle motverka personalbrist på sjukhus och vårdcentraler i glesbygden. På ett drygt decennium har branschen istället vuxit till en industri som varje år erhåller miljardtals skattekronor från samtliga landets regioner. I vårt senare nummer tittar vi i »Grisfesten« närmre på en av de största aktörerna – Läkarleasing. Här är sex saker som framkommer i granskningen.

1. Ägaren har en lång brottshistorik

Läkarleasings grundare och storägare Rickard Samuelsson har dömts för flera fall av misshandel, bland annat av en tidigare sambo och en tysk turist. Han har även varit misstänkt för att ha misshandlat en kollega. Samuelsson har dömts för narkotikabrott vid en mängd tillfällen, senast i fjol då han blev av med körkortet efter att ha kraschat sin bil under påverkan av cannabis. Samuelsson är också misstänkt för ett fall av brott mot aktiebolagslagen kopplat till Läkarleasing. Det avgörs i Hösta Domstolen i april.

2. Umgänge med yrkeskriminella

Flera anställda och tidigare anställda vittnar om att Samuelsson har en nära relation till en tidigare yrkeskriminell som pekats ut som ledare för det så kallade Bredängsnätverket. Personen är dömd för rån och misshandel och förekommer i en mängd åtal för grövre våldsbrott; exempelvis ett fall där han påstås ha beordrat en man att skjuta en rivaliserande gängmedlem i benet med sex skott. Personen har enligt flera av varandra oberoende uppgiftslämnare följt med på flera av Läkarleasings kick off-resor.

3. Påstådd insiderhandel

Enligt bolagets tidigare tillförordnade VD Tobias Edström ägnade sig såväl Läkarleasing som ett antal högt uppsatta personer inom företaget år 2013 åt insiderhandel. Bolaget och de anställda köpte aktier i Avtech, ett bolag som tillverkar digitala trafikledningssystem. Enligt Edström, som även satt i Avtechs styrelse, köptes aktierna efter att medarbetare på Läkarleasing blivit tipsade om en stundande storaffär som marknaden inte kände till. När affären sedan offentliggjordes rusade Avtechs aktiekurs med flera hundra procent.

4. Interna konflikter

Läkarleasing anklagar en tidigare medarbetare i ledande position för att ha stulit och läckt en databas med känslig information om läkare och sjuksköterskor. Medarbetaren – som suttit fängslad för grovt bedrägeri – hävdar i sin tur att han vid flera tillfällen ombetts att förfalska styrelsemedlemmars signaturer.

5. Provisionshets

Vårdbemanningsföretag rekryterar läkare och sjuksköterskor genom att locka med högre löner och bättre flexibilitet. Regionerna betalar ofta dubbelt så mycket för hyrpersonal som för fast anställda, och bolag som Läkarleasing behåller omkring 15 procent av mellanskillnaden. De »bemanningsansvariga« har ofta låg ingångslön men får provision när de hyr ut vårdpersonal till regioner. Duktiga medarbetare kan dra in tiotusentals kronor i månaden.

6. Patientrisk

Vårdpersonal som vi varit i kontakt med vittnar om att provisionssystemet och det höga tempot ibland leder till slarv. En sjuksköterska säger att inget av de bemanningsföretag hon arbetat för har ringt referenser eller gjort intervjuer för att avgöra hennes lämplighet, och att hon arbetat med hyrkollegor som stulit mediciner och varit fulla på jobbet. »Tragiskt nog är det inte bemanningsföretagen som får ta konsekvenserna«, säger sjuksköterskan. »Det är patienterna«.

Nyfiken på att veta mer? Prenumerera på Filter för 78 kr/varannan månad och läs reportaget »Grisfesten« här. Som prenumerant får du även tillgång till vårt digitala arkiv – där alla våra tidigare granskningar ingår.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Filterbubblan

Framåt mot 2021!

Publicerad 8 december 2020

Filterbubblan

Filter ökar!

Publicerad 26 mars 2020

Filterbubblan

Prylhets

Publicerad 3 december 2019

Filterbubblan

Lysande historik

Publicerad 2 december 2019

Filterbubblan

Omgiven av psykologi

Publicerad 14 oktober 2019

Filterbubblan

Fakta och fiktion i Quick

Publicerad 20 september 2019