De två Filterbekantingarna Anna Roxvall och Johan Persson grundade för några år sedan sitt eget förlag, där de gett ut tre fördjupande utrikesreportage i bokform – alla med Filters reporter Oskar Sonn Lindell som redaktör. Tidigare har de rapporterat om konflikterna i Burundi respektive Västsahara. Nu kommer deras bok om den europeiska migrationspolitikens konsekvenser. Dagens Nyheter kallade den i sin recension för ett »långt och vindlande reportage som får mycket annan journalistik att framstå som futtig och inåtvänd«. Som Filterläsare kan du beställa boken till rabatterat pris.
Boken har överrubriken »Europa utifrån«. Varför?
Johan: Vi håller på med en bokserie som vi kallar »Inifrån«, där läsaren får följa en fråga eller en konflikt på djupet. Men ju längre vi höll på med det här projektet, desto tydligare blev det att detta inte var en rapport »inifrån«, utan att hela boken är en skildring av det som händer utanför Europas gränser, dit strålkastarljuset sällan når.
Men varför skriva den här boken nu, när frågan om flyktingkrisen är överspelad?
Johan: Just därför. 2015 kom över en miljon människor över Medelhavet till Europa, sedan dess har den siffran minskat med 90 procent. Men migranterna har ju inte bara försvunnit. Vi tittar på vilken politik som lett hit och vad den får för konsekvenser, med ett par länder i Afrika som exempel.
Anna: Vi undersöker vilket pris som vi som européer är beredda att betala för att hålla människor ute.

Det låter som ett stort ämne. Det måste också betyda fler resor – och fler utmaningar?
Anna: Vi brukar skoja om att bokarbetet är ett maratonlopp, och i så fall har väl detta varit någon form av ultramaraton. Boken bygger på sammanlagt sju resor: två till Libyen, två till Niger, en till Sudan, en till Bryssel och en ut på Medelhavet. Vi hade ännu fler planerade när coronan slog till och vi fastnade. Det var väl på sitt sätt lika bra. Nu tvingades vi begränsa oss, vilket annars inte är vår paradgren.
Johan: Den här sortens bok kan bara göras på plats. De här människorna hade inte gått att komma i kontakt med bakom ett skrivbord i Stockholm. Vi hade heller aldrig fått se vilka följder olika politiska beslut som klubbas i Bryssel får ute i öknen eller vid frontlinjerna. Men det har varit jävligt slitsamt, både ekonomiskt och personligen. Vi reser ju till auktoritära länder med litet intresse av att bli granskade – eller, som i fallet Libyen, till ett land i inbördeskrig och totalt sönderfall.
Andra journalister har tidigare försökt – och ofta misslyckats – med att verkligen komma nära de individer som gömmer sig i de stora flyktingströmmarna. Men ni lyckades mot alla odds att få fatt i människor, vars öden man får följa genom boken.
Anna: Det knyter an till vad Johan sa: det bygger på att vara på plats och på uthållighet – att aldrig släppa taget. Vi har hållit kontakt med dem vi träffade hela vägen. Och de med oss. Vår huvudperson var fängslad och försvunnen i flera månader. Men vi slutade inte leta efter honom, och han litade på att vi letade. Så till sist fick vi tag i varandra igen och kunde knyta ihop berättelsen.

Och mitt bland människoödena hittade ni också viktiga avslöjanden?
Johan: Genom att följa vår huvudperson under nästan två års tid och följa upp händelserna runt hans gripande på Medelhavet kan vi visa hur EU:s flygövervakning bidrar till att migranter skickats rakt in i slavarbete för libyska staten.
Anna: Tripolis internationella flygplats återuppbyggs just nu av migranter som gripits på havet och arbetar under vapenhot, utan lön. Det kan vi belägga med bilder och vittnesmål där inifrån.

Utöver att levandegöra viktiga men komplicerade frågor ger era böcker insyn i utrikesjournalisters vedermödor, och man får följa er speciella relation och jargong. Borås Tidning kallade er nyligen »ett fullkomligt oslagbart journalistteam när det gäller brännande utrikesjournalistik«. Men tröttnar ni aldrig på varandra?
Johan: Vi har ju jobbat ihop i över 13 år nu, så det har blivit några resor. Viktigast är väl att vi har samma syn på vad journalistik är, och på vad vi vill åstadkomma. Vi litar till hundra procent på att den andre gör sitt jobb och vi behöver inte snacka en massa med varandra medan vi jobbar. Det bara rullar på.
Anna: Och så växeldrar vi – vi misströstar aldrig samtidigt. Det är viktigt när man jobbar under tuffa förhållanden. Sen vet ju alla som träffat oss att vi bråkar hela tiden, Johans jävla snusklet överallt är en ständig källa till gnäll från min sida. Vi är som ett sånt där strävsamt gammalt pensionärspar som sitter och tjafsar i hotellrestaurangen. Men bortsett från snusfrågan så blir vi alltid snabbt sams igen. Ingen av oss är långsint, och det för oss ofta framåt.
Tycker du att boken låter intressant? Som Filterläsare får du 50 kronors rabatt på Till varje pris – Europa utifrån. Ange koden FILTER vid utcheckningen, så landar slutsumman på 199 kronor inklusive frakt.

- Mer:
- Filterbubblan