»Du ger sken av att vara så fin och snäll och rar. Stoppa upp din snällhet någonstans, gris! Kossa! Värdelösa mes!«

Harangen riktas mot en av världens främsta rytmiska gymnaster, Margarita Mamun. Men den kommer inte från något anonymt nättroll, de kommer från hennes egen tränare. I Marta Prus dokumentär Over the Limit, som nu finns på SVT Play, får vi följa Mamuns väg till OS 2016. Och det rör sig inte om en uppladdning, utan en total nedbrytning. Huvudtränaren är som en parodi på en elak filmskurk. Varje dag en ny exklusiv hatt, varje dag en ny svada av elakheter. Mamun själv tiger och lider. Den enda gången man ser en tillstymmelse av liv i hennes stora ögon – vilka hon ofta hånas för av tränarna – är när hon pratar med sin pojkvän. Under träningarna syns bara tvivel och trötthet i dem.

Det är ett obehagligt relationsdrama som Prus kamera distanserat dokumenterar. Då och då avbryts smädelserna för lite villkorad kärlek från den ena tränaren. Hon pussar Mamuns nacke, säger »jag älskar dig«. Sedan är hon en »kossa« igen.

Som tittare sitter man bara och hoppas på att Mamun ska göra en Falling Downoch löpa amok. Eller i alla fall säga ifrån. Men det är ingen spelfilm – det är verklighet, och hon fortsätter att nöta på gymnastikmattan.

I Sverige är det förhoppningsvis inte lika vidrigt att vara idrottare som i Ryssland, men påfrestningarna är stora även för våra stjärnor. I Filter har vi bland annat porträtterat Jenny Rissveds, som efter sitt OS-guld i mountainbike gick in i en depression, och konståkartrion Kristoffer Berntsson, Adrian Schultheiss och Alexander Majorov som på olika sätt kämpar med att få ihop sina liv och idrottskarriärer. Båda reportagen finns att läsa här på vår sajt.

Varje fredag tipsar Filters redaktion om sina journalistiska favoriter. Här hittar du de verk vi tidigare tipsat om.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Filterbubblan

Lysande historik

Publicerad 2 december 2019

Filterbubblan

Omgiven av psykologi

Publicerad 14 oktober 2019

Filterbubblan

Fakta och fiktion i Quick

Publicerad 20 september 2019

Filterbubblan

Ännu en årsdag

Publicerad 27 februari 2019