Filters favoriter: »Ett av de mest minnesvärda reportage jag gjort«

Att jaga sin egen svans (Madelene Pollnow, Filter)

Jag tror att Mattias Göransson tyckte det var lite skoj att skicka iväg just mig, vegetarian i två tredjedelar av mitt liv, på mårdhundsjakt. Själv hade jag egentligen inga problem med saken, trots att jag inte äter djur har jag nog inte mer radikala djurrättstankar än de flesta andra. Och det här rörde sig inte om någon sorts nöjesjakt – det handlade om att hindra den invasiva arten mårdhund från att störa ekosystemet.

Ärligt talat hade jag större problem med hur jag skulle klä mig. Mårdhundsprojektets projektledare Per-Arne Åhlén hade sagt att i april började det bli vår och snön smälte, men eftersom det ändå var i Haparanda tänkte jag ta med vinterkläder. Mattias hittade en gammal täckjacka i källaren som jag kunde låna och jag packade ner de kängor som rymde ett par raggsockor.

När jag första dagen satt bak på skotern på väg ut till en mårdhundsfälla i skogen, insåg jag att jag var en jävla idiot. Snön gick upp till ljumskarna. Men vad göra? Det var bara att hoppa av skotern och pulsa på i sina jeans och med kängorna fulla av snö. Som tur var hade Filters fotograf Magnus Bergström förberett sig nästan lika dåligt så vi kunde vara dumhuvuden tillsammans. Per-Arne och hans kollegor var vänliga nog att inte kommentera saken.

Det kom att bli ett av de mest minnesvärda reportage jag gjort, både för den intensiva naturupplevelsen och för de moraliska frågor problemet med invasiva arter väcker: det är ju trots allt människan som klantat till det från början – ska mårdhunden straffas för det? Och naturen är inte beständig, kan man verkligen bestämma vilka arter som ska finnas inom ett område utifrån människans påhittade nationsgränser?

I veckan rapporterade Vetandets värld om guldschakalen, en invasiv art som spås komma simmande över Öresund inom ett par decennier, vilket fick mig att tänka på min egen mårdhundsjakt i Haparanda. Och det där med att jag var vegetarian visade sig inte vara något uppseendeväckande för Per-Arne heller. När jag, Magnus och Per-Arne åt middag på Haparandas stadshotell visade det sig att Per-Arne själv tillbringat hela studenttiden i Umeås veganska kretsar under stadens mest intensiva hardcore-era.

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv. Här är våra andra tips för vecka 20:

Tom Wolfe i salig åminnelse – av Oskar Sonn Lindell

• Inifrån världens hemligaste modehus – av Caroline Lundgren

Hiphop i grevens tid – av Christopher Friman

Artikeln publicerades 18 maj 2018 och är skriven av .
Annons