Bild hämtad från gp.se.

Filters favoriter: G-P-granskning av terrorn mot svenska bönder

De senaste åren har vi dagligen överösts av diffusa hotbilder som sällan materialiserats – och så har det hela tiden, i skymundan, pågått en systematisk terrorkampanj mitt ibland oss. Terrorkampanj? På annat sätt går det inte att sammanfatta den våg av sabotage, mordbränder, dödshot och trakasserier som Göteborgs-Postens Michael Verdicchio beskriver i sin pågående granskning av den militanta djurrättsrörelsen.

Många av de drabbade är helt vanliga bönder som driver mjölkgård eller föder upp får. Sak samma för den bisarra sekt – återigen vore ett mildare ordval malplacerat – där medlemmarna hotar kvinnor med våldtäkt, ger sig på sjuåriga barn, maskerar sig med rånarmasker, publicerar bombrecept och bränner sig själva med brännjärn »i sympati med djuren«. Trots att nyckelpersonerna är tidigare dömda, välkända av polisen och öppet skryter om sin verksamhet har den tillåtits pågå – år efter år. En enda halländsk gård står för 62 anmälda polisärenden.

Det är alltid trixigt att tipsa om saker bakom en betalvägg, men Verdicchios artikelserie är så intressant, mångfacetterad och störande att den är flerdubbelt värd sitt pris. Här hittar du de första delarna: »Så blev djurrättsterrorn det största hotet mot bönderna« och »Svenska bönder talar ut om militanta veganers terror«.

Om du väl har tagit dig in på G-P: passa även på att läsa Michael Verdicchios granskande artikelserie från i fjol om »Guds utvalda skola« i Ljungskile. Även om det där handlar om ett helt annat slags sekt så är vissa beteenden störande lika.

För övrigt gick en kollega jag länge inspirerats av, magasinet New Yorks chefredaktör Adam Moss, i pension härom veckan. Av den anledningen intervjuades han i bland annat brittiska The Guardian om sin syn på journalistik och magasinsbranschens utmaningar.

»Det har blivit svårare att publicera saker som går mot strömmen«, sade han bland annat. »Det berör mig, eftersom detta att utmana människors uppfattningar är en fundamental uppgift, det är därför vi finns – för att på ett intelligent sätt tvinga människor att tänka. Men den inställningen delas inte alltid av yngre journalister, som anser att journalistik ska bekräfta åsikter snarare än utmana dem.«

Om du vill läsa hela intervjun: »Adam Moss bids farewell to New York magazine – but he’s not done playing yet.«

Och så ett glädjepiller: har du missat Johan Palmgrens genialiska dokumentärfilm Spårviddshinder – se för Guds skull till att se den medan den fortfarande finns på SVT Play.

Varje fredag tipsar Filters redaktion om sina journalistiska favoriter. Här hittar du de verk vi tidigare tipsat om.

Artikeln publicerades 25 januari 2019 och är skriven av .
Annons