Foto hämtat från Wikimedia Commons.

Filters favoriter: Porträtt av internets kejsar Augustus

Can Mark Zuckerberg Fix Facebook Before It Breaks Democracy? (Evan Osnos, New Yorker)

Ibland kan en enda detalj, eller en enda liten berättelse, hjälpa dig att förstå en människa bättre. En pusselbit får hela bilden att klarna.

Omkring 15 000 tecken in i New Yorkers porträtt av honom, delger Mark Zuckerberg journalisten en sådan. Trots att Zuckerberg bjudit in reportern Evan Osnos i sitt hem, sitt kontor och talat i otaliga timmar med honom på telefon, drar sig Facebookgrundaren i det längsta för att vara särskilt privat. Tills Zuckerberg berättar en på ytan lättsam historia om när han och frun Priscilla Chan åkte på smekmånad till Rom 2012.

»Min fru retade mig och sa att det kändes som att vi var tre personer på smekmånaden: jag, hon och Augustus. Alla foton [från resan] var på olika Augustusstatyer«, säger Zuckerberg efter att ha pratat om sin livslånga fascination av Romarriket och dess kejsare.

Av alla romerska ledare intresserar 34-årige Mark Zuckerberg sig nämligen mest för just Augustus, på grund av hur denne »skapade fred i 200 år genom väldigt hårdföra tillvägagångssätt« (reportern Osnos lägger lakoniskt till att Augustus metoder bland annat innefattade att göra republiken Rom till ett kejsardöme, erövra Egypten, norra Spanien och stora delar av Centraleuropa samt mörda sina politiska motståndare).

Med ens klarnar allt som Zuckerberg tidigare sagt i artikeln, och allt han säger därefter sätts i ett nytt ljus. Hur lyckades han bygga sitt miljardimperium? Och varför gjorde han det utan att ta hänsyn till sanning, personlig integritet och säkerhet?

För att Mark Zuckerberg ser sig som internetimperiets egen kejsar Augustus och är övertygad om att »hårdföra tillvägagångssätt«, hur ont de än må göra, krävs för att driva världens utveckling framåt.

Varje fredag tipsar Filter om den bästa journalistiken. Här är våra andra tips för vecka 37:

• Madelene Pollnows favorit: Kalla siffror blir mänskliga berättelser på SVT

• Christopher Frimans favorit: Den odödliga vinjetten Döskalle & Mästerligt

Artikeln publicerades 14 september 2018 och är skriven av .
Annons