Uppdrag granskning: Fallet Christer Pettersson (SVT Play)
Den allmänt spridda uppfattningen att den friade Christer Pettersson skulle ha mördat Olof Palme har alltid varit svårbegriplig för dem som satt sig in i utredningsmaterialet. Lite, på gränsen till inget, talar för att Lisbet Palme såg mördaren, och den vittneskonfrontation som ordnades följde instruktionsboken för hur man inte ska göra. Därutöver var stödbevisningen ett korthus av i flera fall uppenbart falska uttalanden från diverse knarkare. Men framför allt visade det sig att det vittne som sett mest av mördaren vuxit upp i Rotebro, visste vem Pettersson var och sade att han var det inte. Den uppgiften sorterades bort.
Det är en välgärning att Uppdrag granskning äntligen har fileat mytbildningen kring Christer Pettersson. Somliga av UG:s avslöjanden chockade till och med de mest luttrade Palmemordsnördar – utredarnas metodfel och bevismanipulering var som tagna ur Quickutredningen, det svenska polisväsendets hittills största hjärnsläpp. Annat kunde SVT ha redogjort bättre för, men oavsett vilket: har du inte hunnit se programmen än, gör det.
MATTIAS GÖRANSSON
Travis the Menace (New York Magazine)
Ett tema som förekommit oväntat ofta i Filter är apor. När redaktionen för några år sedan räknade på saken slogs det fast att orden »bonoboapors sexliv« nämnts fem gånger, och att apor i allmänhet uppmärksammats i nio olika artiklar genom åren. Fascinationen för djuret har helt enkelt blivit något av ett signum för redaktionen, så när New York Magazine nyligen återuppmärksammade sin berättelse om schimpansen Travis tog jag mig an läsningen direkt. Reportaget från 2011 följer Travis och hans mor Sandy Herold, och beskriver hur hon försöker förmänskliga honom till sin egen son – samt den tragedi som Travis slutligen blir känd för. Raderna »He was 14 years old, five feet tall, 240 pounds, and morbidly obese. His hairline had receded dramatically, and his center torso had gone gray« ger en liten fingervisning om hur läsvärt reportaget verkligen är.
CAROLINE LUNDGREN
Europas Brasilia – ett epos från förorten (SVT Play)
Carl Pontus Hjorthén har gjort en rad dokumentärer från och om Göteborg, bland annat Fotbollens sista proletärer om IFK Göteborgs framgångar på 1980-talet. Nu har han gjort en lyckad djupdykning i arkiven för att undersöka hur Göteborg blev Sveriges mest segregerade stad, med sina betongförorter utkastade i skogen långt från centrum, arbetsplatser och hav.
Tanken var god – det skulle bli moderna lägenheter med närhet till natur, skola och service. Engelska och tyska TV-inslag från sent 60-tal skildrar med imponerade speakerröster hur Hjällbo är ett under av ingenjörskonst och samhällsplanering. Svenska klipp tecknar bakgrunden: prognoserna för varvs- och bilindustrins Göteborg pekade på att stan kanske skulle växa till Skandinaviens största – samtidigt som boendestandarden var Sveriges sämsta. Men redan på 80-talet dömdes området ut, tillsammans med de andra förorterna i nordöstra Göteborg.
Hjorthén hittar sin huvudperson i Sagal Hussein, som trivts utmärkt med sin uppväxt i Hjällbo, och efter gymnasiet går vidare till läkarstudier och en framgångsrik boxningskarriär. Samtidigt blir hon filmens nyfikna ciceron genom intervjuer med arkitekter, stadsplanerare och ekonomhistoriker. Resultatet blir en dokumentär som är alltför spretig som helhet – men oavbrutet sevärd i sina delar.
TOBIAS REGNELL
Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:
Ola Johansson, den unga Kungsbackakillen som stod åtalad för att ha drivit sajten Swefilmer, tackade nej till att medverka i Filters text om fallet. Skälet var att rättsprocessen ännu pågick, och hans advokat ville inte riskera att han skulle säga något som kunde användas mot honom.
Ett och ett halvt år senare pågår processen fortfarande – fallet är nu i Hovrätten, där åklagaren yrkar på att Olas straff ska skärpas från villkorlig dom och samhällstjänst i 120 timmar. Filmbolaget Nordisk Film vill dessutom ha 10 miljoner kronor i skadestånd för filmen Johan Falk: kodnamn Lisa. Hur inblandad var egentligen Ola Johansson i driften av Sveriges mest populära streamingsajt, som enligt åtalet drog in 14 miljoner i reklam- och prenumerationsintäkter på bara några år? Det kan du läsa om i vårt reportage.
CHRISTOPHER FRIMAN
- Mer:
- Filterbubblan