Måndag 26 november delades Augustpriset ut, och det prestigefulla priset för bästa fackbok gick till Magnus Västerbro för Svälten: Hungeråren som formade Sverige. Juryns motivering löd: »En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867–69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var ›för litet och för sent‹.«
Vi på Filterredaktionen gläds lite extra, då Magnus är en återkommande medarbetare på vår tidning. Därför har vi nedan samlat några av de bästa texterna han skrivit för oss. Inte helt överraskande berör flera av dem ämnen som historia och forskning:
Magnus Västerbro träffade arkeologen Maria Nilsson, som först upptäckte en kvinnlig farao som arkeologerna hade missat under 200 år av utgrävningar, när hon var på väg att skriva om världens historieböcker igen.
Västerbro möter Jan Bondeson, författaren som skriver om apkvinnor och fågelhövdade dvärgar, om skräcken för att bli levande begravd och om en pojke som stal drottning Viktorias underkläder. Han dyrkas av recensenter och läsare från Nagoya till New York – så varför är han så okänd i Sverige?
»Det är så lätt att tro att vår civilisation kommer att vara för evigt«
Ett porträtt av allkonstnären Eric Ericsson från 2009. Med sina absurda böcker och konstverk har Ericsson lyckats överbrygga klyftorna mellan konst och journalistik, humor och politik. Efter att 80 000 svenskar skrattat sig fördärvade åt hans Brev till samhället, sade Ericson upp sig från sitt arbete på en reklambyrå. Sedan skrev han fyra nya böcker, om fyra helt olika ämnen – samtidigt.
Båda alternativen sägs vara lika illa, men stämmer det verkligen? Västerbro, som skrev en bok om det stockholmska pestutbrottet 1710, reder ut begreppen.
Redan 2011 svämmade Internet över av alternativa »sanningar« och även traditionella medier gav allt större utrymme åt ovetenskapliga påståenden om vaccinationer, andlighet och maten vi äter. Magnus Västerbro berättade om gänget som har bestämde sig för att försöka vända trenden.
»Ämnet väcker en sensationslystnad«
Han har visat när de första hundarna tämjdes, hur jordbruket nådde Sverige och vilken som är världens äldsta folkgrupp. Doktoranden Pontus Skoglund har väckt mer uppmärksamhet än vad många forskare hinner göra under en livstid.
- Mer:
- Filterbubblan