»Kunde vi verkligen strunta i stjärnorna? Klart vi kunde.«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits. Varje reportage är upplåst i tio dagar och under den perioden kan även människor som inte prenumererar ta del av dem. Vi har valt ut texter vi är stolta över, sådana som genom åren roat, upplyst och irriterat våra läsare.

I USA är oral history en välbekant metod för den som vill skildra historiska händelser: folk som var med får berätta vad de minns, utan krusiduller, och så saxar reportern ihop de olika skildringarna i kronologisk ordning. Genrens mästare Studs Terkel skildrade stora skeenden som andra världskriget och den amerikanska medborgarrättsrörelsens framväxt, men inspirerade även efterföljare som Peter Biskind, som i klassikern Easy Riders, Raging Bulls gav den osminkade sanningen om 70-talets Hollywood, och Neil Strauss, som kopierade greppet i sin bästsäljare The Dirt om 80-talshårdrockarna Mötley Crüe.

Inspirerade av de sistnämnda gav vi vår praktikant Nina Brevinge ett till synes enkelt uppdrag: prata med alla du kan få tag på som var med vid inspelningen av Fanny och Alexander. Allmänt betraktad som Sveriges bästa film genom tiderna skulle den både fira 30-årsjubileum och sättas upp som pjäs på Dramaten.

Listan på intervjupersoner växte och växte. De stora skådespelare som var med bar på få intressanta hågkomster, men i takt med att Nina arbetade sig ut mot periferin – rekvisitörer, sminköser, assistenter – byttes plattityderna om Mästerregissören ut mot detaljerade och ofta ganska roliga berättelser om den skruvade människan Ingmar Bergman. När hela den enorma intervjumassan skulle kokas ner till sin essens stod det klart att stjärnorna kändes i det närmaste överflödiga. Men kunde vi verkligen strunta i dem? Klart vi kunde.

Läs det upplåsta reportaget »Ni har väl inte ätit spenat?« här. Sugen på att prenumerera? Klicka här för att ta del av vårt erbjudande. Nedan finner du länkar till samtliga reportage som låses upp.

• Måndag 8 oktober: Omgiven av idioti av Madelene Pollnow

• Tisdag 9 oktober: En perfekt story av Oskar Sonn Lindell

• Onsdag 10 oktober: Vad har hänt med Gustaf Norén? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag: 11 oktober: Att skapa ett monster av Johanna Bäckström Lerneby

• Fredag: 12 oktober: Västbanken tur och retur av Carl-Magnus Helgegren

• Lördag 13 oktober: Snålskjutsen av Christopher Friman

• Söndag 14 oktober: »Ni har väl inte ätit spenat?« av Nina Brevinge

• Måndag 15 oktober: Bländad av ljuset av Madelene Pollnow

• Tisdag 16 oktober: Lögnen av Ika Johannesson

• Onsdag 17 oktober: Har ni fest, eller? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag 18 oktober: Jakten på stjärnan av Erik Eje Almqvist

Artikeln publicerades 14 oktober 2018 och är skriven av .
Annons