Filterbubblan Publicerad 8 februari 2021

Läs om alla festivalvinnare

Ronnie Sandahls Tigrar vann i helgen pris för bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival, för att den ger »en sällsynt inblick i en värld som många vill ha tillträde till, men i vilken endast några få släpps in«. I vårt porträtt av regissören och manusförfattaren berättade Sandahl om hur han skapade en »konstnärligt ambitiös film om fotbollsvärlden« – som inte bara ska stå »sig stark bland sportfilmer, utan bland filmer i världen«. Läs hela intervjun ur Filter #76 här.

Även långfilmsdebutanten Ninja Thyberg prisades på festivalen. Hon vann kritikerpriset för sin film Pleasure, som av juryn kallades »en osminkad, modig och utmanande dokumentärliknande nedstigning i Los Angeles porrindustri«. För Filter förklarade Thyberg i vårt sjuttiosjunde nummer varför det krävdes fem år bakom den mytomspunna branschens kulisser för att filmen skulle realiseras, att det krävdes kontakt med »över 2 000 tjejer« för att hitta rätt huvudrollsinnehavare och varför porren är en måttstock på samhällets normer. Här kan du läsa vår intervju med Ninja Thyberg.

Dessutom tilldelades Ruben Östlund festivalens hederspris för hans »utforskande blick på människans beteenden och förmåga att försätta sina rollfigurer moraliska dilemman med både humor och psykologisk skärpa«. Vi har intervjuat Östlund vid två tillfällen: inför Turist då han pratade om vikten av att reflektera över vilka bilder vi reproducerar och inför The Square då han fick förklara varför han älskar att plåga sina medmänniskor.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Filterbubblan

Framåt mot 2021!

Publicerad 8 december 2020

Filterbubblan

Filter ökar!

Publicerad 26 mars 2020

Filterbubblan

Prylhets

Publicerad 3 december 2019

Filterbubblan

Lysande historik

Publicerad 2 december 2019

Filterbubblan

Omgiven av psykologi

Publicerad 14 oktober 2019

Filterbubblan

Fakta och fiktion i Quick

Publicerad 20 september 2019