Foto: Anders Lagerås/CreativeCommons

Lysande historik

Sorry SD, men inte ens adventsstjärnan är en renodlat svensk tradition.

1880: En tysk missionär på resa i Sverige ser stjärngossar sjunga om Jesu ankomst. Tillbaka i Herrnhut bestämmer han sig för att börja tillverka stjärnor. De hängs mitt i rummet, är runda och har uddar åt alla håll.

1912: Tyskan Julia Marx lär känna den svenska teologen Erik Aurelius i Turkiet. De gifter sig och flyttar till Lund där Aurelius utses till biskop. Julia Aurelius blir trendsättare med sin Herrnhut-stjärna, som har 17 fyrkantiga och åtta trekantiga spetsar. Då hängs de i dörröppningar men inte i fönster, på grund av sin storlek.

[optin-monster-shortcode id=”iyqbhs3pbszkrb5oxxro”]

1940: Hennes & Mauritz grundare Erling Persson utvecklar en stjärna som har sju uddar. Den är röd och hopfällbar och döps till Tindra Kristall. Stjärnan kostar 2 kronor och 50 öre, blir med tiden alltmer populär och får smeknamnet »proletärstjärna«.

2010-tal: Pappersstjärnorna har numera fått konkurrens av stjärnor i träspån, halm, näver och metall. I dag kan man även se stjärnor med asiatiskt och orientaliskt inspirerade mönster. »Förr hade man en enda, ›helig‹ adventsstjärna hemma som man använde i decennier. Nu har man ibland flera i samma fönster, och när man tröttnat köper man nya utan större sentimentalitet«, säger Erika Eklund Wilson, samlare av adventsstjärnor från 1930-talet och framåt.

Artikeln publicerades 2 december 2019 och är skriven av .
Annons