Månadens mest lästa – april

Vi gläds åt att så många av er har hittat till vårt digitala arkiv; under april lästes våra artiklar över 48 000 gånger. Här följer de tre mest lästa artiklarna på magasinetfilter.se under april månad:

Ännu utan sin dotter

Madelene Pollnow granskade i två uppmärksammade reportage diagnosen Shaken Baby Syndrome (här finns del 1 och del 2) och avslöjade att föräldrar döms för misshandel och bebisar omhändertas – på helt felaktiga grunder. I artiklarna fick vi följa paret Nan och Erik, vars barn Sara togs ifrån dem efter att Erik anklagats för skakvåld. Fem år efter att det första reportaget publicerades kämpar de fortfarande för att få vara en del av sin dotters liv – vilket de berättar om för reporter Hanna Dahlström i denna uppföljande intervju.

»Jag läste på om narcissister och psykopater«

Den Guldbaggebelönade regissören Nahid Persson hade bestämt sig för att sluta göra dokumentärfilmer. Men när hon träffade mannen Anders på Tinder väcktes hennes filmmakarlusta igen. Persson upptäckte nämligen att hon inte var den enda som Anders träffade – utan att han samtidigt hade relationer med 23 andra kvinnor. I en intervju med Christopher Friman berättar Nahid Persson om tillkomsten av filmen Anders, jag och hans 23 andra kvinnor – en historia som bara blir galnare och galnare i varje steg.

Domptören som blåste rasisterna

Den 3 januari 2015 gjorde användaren »Olsson« – som uppgav sig vara kommunalråd för Sverigedemokraterna – entré på Twitter. Han profilerade sig som »svensk far, gift i Sverige och engagerad i Svensk politik« och skrev tweets som: »Lunch i dag; Svensk falukorv!! Bäst att passa på medan man fortfarande får äta det i det här landet!« För vissa var det uppenbart att »Olsson« var ett satirkonto – men många andra hängde på och både retweetade och favoritmarkerade hans hätska inlägg i debatten.

Senare samma år samtalade journalisten Kolbjörn Guwallius med upphovsmannen bakom kontot om hur han lyckades blåsa rasisterna, och vilken inblick han fått i hur det »rasistiska svärmeriet i sociala medier« fungerar.

–  Det säger nog mycket om den opinionen och om vår tid, konstaterade upphovsmannen då.

Att döma av hur många som läst artikeln tre år senare säger det fortfarande något.

Publicerades 3 maj 2018. Artikeln är skriven av .
Annons