»När Carola fick läsa reportaget slog hon bakut«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits. Varje reportage är upplåst i tio dagar och under den perioden kan även människor som inte prenumererar ta del av dem. Vi har valt ut texter vi är stolta över, sådana som genom åren roat, upplyst och irriterat våra läsare.

När Filter funnits i ett år damp ett mejl från Carola Häggkvists PR-agent ner hos chefredaktör Mattias Göransson. Hon undrade om Filter ville skriva ett porträtt på Carola. Mattias svarade att vi i så fall måste få den tid och tillgång vi själva känner är nödvändiga för att kunna skriva någonting som känns ärligt och på riktigt. När man vill porträttera mycket kända artister är problemet annars att man ofta hänvisas till en armé av PR-agenter och skivbolagsfolk som vill »skydda« artisten från journalisterna. Sedan får man träffa personen under former som är så kontrollerade att det är svårt att få en skymt av människan där bakom.

Så här skrev reportern Erik Eje Almqvist senare om arbetet med porträttet Har ni fest, eller? i boken Svenska öden – de bästa personporträtten ur Magasinet Filter:

»Efter att jag träffat Carola tidigt en lördagsmorgon i en replokal på SVT och förtydligat att jag ville skriva ett porträtt som kändes på riktigt, sade hon ja. Ändå blev jag snart förvånad över hur bokstavligt hon tog vårt krav på full tillgång. Bara timmar efter vårt första möte överräckte Carola Häggkvist sin bilnyckel till mig och bad mig vänta i bilen. När vi sedan körde därifrån ringde hon till en väninna och frågade: »Kan en journalist få följa med på adventsmiddagen?« Jag hörde hur den förvånade rösten i andra änden försökte invända, men Carola slog fast:

– Kanon, vi är där om 15 minuter!

Snart fann jag mig en villa i Saltsjöbaden tillsammans med ett tiotal av Carolas vänner som undrade vad jag gjorde där. Eftersom det inte fanns tillräckligt med stolar för den extra gästen fick värdinnan sitta på en pall.

Under en intervju några dagar senare berättade Carola om när hon varit nära att ta livet av sig samt om andra privata detaljer som de flesta människor inte ens skulle berätta för sina vänner.

När Carola sedan fick läsa reportaget slog hon bakut. Under julen 2008 tillbringade både jag och redaktör Mattias Göransson åtskilliga timmar i telefon med en bestört Carola, som ville skriva om hela texten. Resultatet blev att några rena missförstånd rättades till och att ett antal detaljer ströks eftersom de var så känsliga att de kunde tänkas skada personer i Carolas närhet. Det mesta blev dock kvar som det var.

I efterhand borde kanske en skildring av det efterspelet funnits med i reportaget, eftersom det ger en tydlig bild av en av Sveriges största artister, som genom hela sin karriär kämpat med att vilja ha total kontroll samtidigt som hon alltid vill släppa på bromsen och ge sig hän.«

Läs det upplåsta reportaget Har ni fest, eller? här. Sugen på att prenumerera? Klicka här för att ta del av vårt erbjudande. Nedan finner du länkar till samtliga reportage som låses upp.

• Måndag 8 oktober: Omgiven av idioti av Madelene Pollnow

• Tisdag 9 oktober: En perfekt story av Oskar Sonn Lindell

• Onsdag 10 oktober: Vad har hänt med Gustaf Norén? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag: 11 oktober: Att skapa ett monster av Johanna Bäckström Lerneby

• Fredag: 12 oktober: Västbanken tur och retur av Carl-Magnus Helgegren

• Lördag 13 oktober: Snålskjutsen av Christopher Friman

• Söndag 14 oktober: »Ni har väl inte ätit spenat?« av Nina Brevinge

• Måndag 15 oktober: Bländad av ljuset av Madelene Pollnow

• Tisdag 16 oktober: Lögnen av Ika Johannesson

• Onsdag 17 oktober: Har ni fest, eller? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag 18 oktober: Jakten på stjärnan av Erik Eje Almqvist

Artikeln publicerades 17 oktober 2018 och är skriven av .
Annons