I fjol grundade två Filterbekantingar, reportern Anna Roxvall och fotografen Johan Persson, ett eget förlag för att ge ut utrikesreportage i bokform. Deras första bok lade fokus på konflikten i Burundi. Nu kommer nästa del: Att svika ett folk – Västsahara inifrån.
Varför Västsahara?
Anna: – För att det är en av världens mest segdragna och svårlösta konflikter. 40 år efter krigsutbrottet lever fortfarande 175 000 människor i flyktingläger i den algeriska öknen, helt beroende av bistånd för sin överlevnad, medan Västsahara fortsatt är ockuperat. Sverige har en lång tradition av solidaritet med västsaharierna. Vi ville helt enkelt ta reda på hur det kommer sig att det här bara tillåts fortgå, år efter år.
Hur har reportagearbetet gått till?
Johan: – Det här är en fråga som spänner över ett stort område, både bildligt talat och rent geografiskt. Det märktes i researcharbetet. Boken bygger på sammanlagt åtta resor: vi har skumpat över 150 mil genom väglös öken, besökt flyktingläger i Algeriet, patrullerat med soldater, hotats till livet av marockanska myndigheter och jagat svar i FN-korridorer. Dessutom har vi försökt reda ut vad som hände med de svenska socialdemokraternas utlovade erkännande av Västsahara, vilket inneburit många frustrerande möten med UD-byråkratin.
Vänta, vänta! »Hotats till livet?«
Anna: – Den märkligaste resan vi gjorde var till den del av Västsahara som ockuperas av Marocko. Det rankas som ett av världens mest ofria områden och myndigheterna gjorde allt för att leva upp till ryktet. Vi var konstant hotade och förföljda av marockansk säkerhetstjänst – jag kunde inte ens jogga utan svans – och vi kunde knappt tala med någon. Det blev väldigt tydligt hur människor som lever där har det. Det förklarade också varför så många hellre sitter kvar i läger i en gudsförgäten öken, än återvänder till ett liv under ockupation.
Vad är det viktigaste ni kommit fram till under bokarbetets gång?
Johan: – Att Västsaharakonflikten är ett skolboksexempel på hur frågor som kontroll av flyktingströmmar, naturresurser, handel och terrorbekämpning alltid väger tyngre än de mänskliga rättigheterna.
Att svika ett folk har, precis som den första delen i er Inifrån-serie, ett lite speciellt format.
Anna: – Ja, vi jobbar lika mycket med fotografi som text. Vi har tagit det som är bra med tidningsreportaget – att man får läsa om de människor och händelser som skildras på bild – och tagit det vidare till en ny sorts reportagebok med hälften text, hälften bild. Snyggt, spännande och snabbläst.
Anna och Johan kommer att finnas på Bokmässan i Göteborg mellan 27-30 september, i Hall H1. Filters prenumeranter kan köpa boken på shop.myteriförlag.se för specialpris – 149 kronor. Skriv in koden FILTER vid utcheckning så dras rabatten automatiskt.
- Mer:
- Filterbubblan