Filterbubblan Publicerad torsdag 29 mars 2018

Nya villospår från marinen

I nya Filter redogör vi för marinens metodfel och misstag i ubåtsfrågan. Dessutom har vi lagt upp källmaterial som låter läsaren själv studera hur bedrägligt underlaget presenterades för politikerna och allmänheten. I Aftonbladet svarar typiskt nog en av de ansvariga – kommendör Nils-Ove Jansson, före detta medlem i Marina analysgruppen samt före detta ställföreträdare chef för Sveriges utrikesspionage Must – med mer desinformation.

Följande står att läsa i Aftonbladet:

»Nils-Ove Jansson uppger för Aftonbladet att marinen på 1980-talet hade goda underrättelser om den sovjetiska östersjömarinens maskinpark och hänvisar i Hårsfjärdenfallet till en 13,4 meter lång dubbelkölad undervattensfarkost som ska ha utvecklats 1971 och byggts i två eller tre exemplar.

›Måtten på kölarna och avståndet mellan dem överensstämmer på cm med de uppmätta bottenspåren i svenska vatten‹, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.«

Nils-Ove Janssons påståenden är både felaktiga och vilseledande.

• Till att börja med saknade marinen inledningsvis underrättelser om operativa miniubåtar inom den sovjetiska östersjömarinens maskinpark. Detta skriver både Jansson och hans chef Emil Svensson om i sina egna memoarer. Därför bad de Must om information under sommaren 1982 – och fick då ett nekande svar. Efter upptäckten av de bottenspår i Hårsfjärden (hösten 1982) som tolkades som avtryck från främmande miniubåtar – i själva verket vanliga ankringsspår efter marinens egna fartyg – bestämde de sig för att Sovjetunionen ändå måste äga farkoster som kunde generera spåren; så kallad omvänd bevisföring.

• Vad Jansson uppger om de uppmätta bottenspåren stämmer inte. På det avhemligade källmaterial Filter har tillgång till och presenterar på hemsidan saknas (på både filmer och dykarskisser) sådana parallella och dubbla spår – de karakteristiska så kallade larvbandsspåren – som marinen redovisade på olika illustrationer. Dessa illustrationer är alltså rena ritbordskonstruktioner. De mått Nils-Ove Jansson hänvisar till bygger istället på att marinen mätt avståndet mellan några enkla spår (skapade av ankarkätting och/eller ankare) just då de råkat befinna sig på ett avstånd som leder tankarna till larvbanden under en grävmaskin. Eftersom spåren inte är parallella utan går ihop eller isär var aktionen irrelevant; hade man mätt på annan plats hade man fått fram helt andra mått, och distanser på uppemot tio meter.

• Senare framkom att den sovjetiska östersjömarinen saknade operativa miniubåtar men väl hade tillgång till tre slags dykfarkoster: den bemannade undervattenstorpeden Sirena i olika utföranden samt de skrovförsedda Triton I och Triton II. På grund av de sistnämndas begränsade driftstid (sex respektive tolv timmar), fart (sex knop) och konstruktion (de saknade tryckskrov, vilket innebar att besättningen bar dykardräkt och luftaggregat och var utsatt för den omkringliggande vattentemperaturen) var det uteslutet att de kunde förklara observationerna i svenska inre vatten (de saknade även periskop): dessa farkoster var endast ämnade åt korta och kortfristiga dykartransporter. Det problemet löste marinen med hypotesen att farkosterna haft tillgång till mobil basering i form av ytfartyg eller moderubåtar. Dock observerades inga relevanta ytfartyg i anslutning till de svenska ubåtsjakterna och moderubåtsteorin saknade (och saknar alltjämt) faktamässigt stöd. Återigen lät sig Jansson och Svensson inte hindras av objektiva fakta, utan presenterade (och presenterar alltjämt i olika forum för militärt intresserade personer) istället hypotesen om mobil basering som utgörande bevisning. Detta i strid mot seriös myndighetsutövning och vedertagen vetenskaplig metod.

• I Aftonbladet presenterar Nils-Ove Jansson en helt annan farkost. Typiskt nog namnger han den inte, men lyckligtvis finns den med i den egenutgivna bok Jansson släppte härom året, med stöd av Kungliga Örlogsmannasällskapet: Omöjlig ubåt (2015). Där visas även denna skiss:

Tyvärr namnges den inte där heller. Under rubriken »Undervattensfarkost 13,4 meter« uppger Jansson endast: »På ovanstående ritning visas en sovjetisk militär undervattensfarkost med sidokölar. Måtten på kölarna och avstånden mellan dem är i det närmaste identiska med bottenspår funna i Sverige. Farkosten är 13,4 meter lång, 3,3 meter bred och 4,8 meter hög. Den är försedd med dykarsluss och manipulatorer. Den utvecklades 1971 och byggdes såvitt känt i två eller tre exemplar. Den användes för militära ändamål. Det är inte känt om den var försedd med bandaggregat eller om det utvecklats i en senare version.«

Som synes presenterar inte Jansson en enda verifierbar uppgift och anger inte någon källa. Han skriver inte var farkosten fanns (Sovjetunionen var trots allt världens största land), vad den kunde användas till (driftstid, hastighet, djupgående) eller ens om det finns bevis för att den lämnade ritbordsstadiet (i dag finns uppgifter om och bilder på ett mycket stort antal sovjetiska bemannade och obemannade civila och militära miniubåtar och dykfarkoster, men denna lyser med sin frånvaro). För Jansson räcker det med att uppvisa en ritning som kompletteras med några lösa påståenden – därav får läsaren själv dra slutsatsen att denna farkost har befunnit sig i Sverige. Därtill antyder Jansson att detta obskyra objekt även kan ha utrustats med bandaggregat, en ren spekulation – men som får hans manipulativa påståenden om bottenspåren i Hårsfjärden att framtå som mer trovärdiga.

Argumentationsmetoden är helt oseriös.

Dessvärre utgör den likväl ett illustrativt exempel på hur Nils-Ove Jansson och övriga ansvariga resonerade och alltjämt resonerar när de lägger fram sin »bevisning« för sovjetiska eller ryska undervattensintrång. Tankarna går även till det tillfälle 1990 då Carl Bildt valdes in i Kungliga Krigsvetenskapsakademien, och där höll ett inträdesanförande där han påstod att Sovjetunionen genomfört regelbundna och storskaliga undervattenskränkningar med ubåtsmodellerna Zbuk och Argus.

Zbuk, egentligen Zvuk, visade sig senare vara en liten kabelstyrd plattform för undervattenskameror – en föregångare till den svenska Sjöugglan – som sedan 1950-talet använts vid sovjetisk oceanografisk forskning:

Även Argus var en civil farkost. Den utnyttjades vid oceanografiska undersökningar av bland annat bottenflora, fiskar och plankton:

Annons

Fler inlägg i Filterbubblan

Filterbubblan Publicerad fredag 09 november 2018

Ge bort en prenumeration till pappa!

På söndag är det fars dag och dags att fira alla pappor! Har du inte hunnit köpa en present än?…

Filterbubblan Publicerad fredag 09 november 2018

Filter utsedd till Årets tidskrift!

Onsdagen 7 november delades flertalet prestigefulla priser ut på de två galorna Tidskriftspriset och Publishingpriset. Filter och Offside Press var…

Filterbubblan Publicerad fredag 02 november 2018

Vinnarna i Dansens Hus-tävlingen!

I senaste nyhetsbrevet hade vi en tävling om biljetter till Dansens Hus och här är vinnarna. Vi säger grattis till…

Filterbubblan Publicerad tisdag 30 oktober 2018

Releasekväll av Albin Tingsvalls ”Allt jag förlorade genom att vinna”

Handbollsspelaren Albin Tingsvall väckte uppmärksamhet när han tackade nej till att spela EM – för att istället satsa på psykologstudierna….

Annons

Filterbubblan Publicerad tisdag 30 oktober 2018

Fira far med böcker!

Söndag den 11 november är alla pappors dag, låt oss fira dem! I vår webbshop har vi just nu extra bra…

Filterbubblan Publicerad tisdag 30 oktober 2018

Nytt späckat nummer på gång!

Just nu råder febril aktivitet på Filterredaktionen. Först och främst lägger vi sista handen vid nästa utgåva av tidningen, den…

Filterbubblan Publicerad fredag 26 oktober 2018

Se Sorry to Bother You före alla andra!

Kom på Filters förhandsvisning av Sorry to Bother You i Stockholm (28 okt), Malmö (29 okt) och Göteborg (1 nov). Filmen…

Filterbubblan Publicerad torsdag 25 oktober 2018

Ny bok av Martin Schibbye: Jakten på Dawit

Nu på lördag 27 oktober, fyller Dawit Isaak 54 år. Under nästan en tredjedel av den tiden har han suttit…

Annons

Filterbubblan Publicerad onsdag 24 oktober 2018

Tävla om biljetter på Dansens Hus!

Nu har du chansen att vinna biljetter till Mari Carrascos föreställning Paper Plane. Där möter vi fyra dansare som tar…

Filterbubblan Publicerad onsdag 24 oktober 2018

Vilse bland myterna

I veckan publicerade Dagens Nyheter dels en debattartikel som rymde det gamla påståendet att polska tavelförsäljare spionerade åt ryssarna under…

Filterbubblan Publicerad torsdag 18 oktober 2018

»Det var rätt falsk marknadsföring«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits….

Filterbubblan Publicerad onsdag 17 oktober 2018

»När Carola fick läsa reportaget slog hon bakut«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits….

Filterbubblan Publicerad tisdag 16 oktober 2018

»Reportaget är #tystnadtagning, fast i 2010 års tappning«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits….

Filterbubblan Publicerad måndag 15 oktober 2018

»Det var en starkt kryddad soppa kokad på en spik«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits….

Filterbubblan Publicerad söndag 14 oktober 2018

»Kunde vi verkligen strunta i stjärnorna? Klart vi kunde.«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits….

Filterbubblan Publicerad lördag 13 oktober 2018

Reportaget som hamnade på nyordslistan

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits….

Filterbubblan Publicerad fredag 12 oktober 2018

Vinnare av böcker!

I senaste nyhetsbrevet hade vi två boktävlingar och här är vinnarna! Göran Forsberg, Ida Bellinder och Karin Holmquist visste att…

Filterbubblan Publicerad fredag 12 oktober 2018

Hans barn ville spela krigsspel – tog med dem till Västbanken

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits….

Filterbubblan Publicerad torsdag 11 oktober 2018

Se Ramen Shop före alla andra!

Onsdag 17 oktober förhandsvisar Filter filmen Ramen Shop i samarbete med Folkets Bio i Stockholm. Ni som bor i Göteborg och…

Filterbubblan Publicerad torsdag 11 oktober 2018

»Något av det mörkaste som någonsin tryckts i svensk press«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits….

Filterbubblan Publicerad onsdag 10 oktober 2018

»Vi vet inte riktigt vilken mystisk kraft som ligger bakom«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits….

Filterbubblan Publicerad tisdag 09 oktober 2018

Lögnaren som blev lugnare

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits….

Filterbubblan Publicerad måndag 08 oktober 2018

»Personer har känt sig nedtryckta och mobbade«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits….

Filterbubblan Publicerad söndag 07 oktober 2018

Passa på! Just nu: Bra journalistik för 0 kronor

I år fyller Filter 10 år. Detta har vi firat på olika sätt: med ett jubileumsnummer, en fotobok, en stor…

Filterbubblan Publicerad fredag 05 oktober 2018

Vinnare som får se Franska Trions julshow

Vi säger grattis till Ulrika Eller, Mikael Härdig och Erik Bokesten som tycker att följande låtar är de bästa på…

Filterbubblan Publicerad fredag 05 oktober 2018

Filters favoriter: Texten om Bradley Cooper som Bradley Cooper inte gillar

Bradley Cooper Is Not Really Into This Profile (Taffy Brodesser-Akner, New York Times) Intervjuer med kändisar är en sorts underförstådd…

Filterbubblan Publicerad fredag 05 oktober 2018

Filters favoriter: Borås Tidnings dokumentär-podd

BT Dokumentär: Sabotaget i Häglared (Lena Kvist, Erik Klefberg och Karin Samuelsson, Borås Tidning) En av de händelser som fascinerade…

Filterbubblan Publicerad fredag 05 oktober 2018

Filters favoriter: Om mannen som live-sänder hela sitt liv

Ice Poseidon’s Lucrative, Stressful Life as A Live-Streamer (Adrian Chen, New Yorker) Förra veckan skrev Breakits krönikör Emanuel Karlsten om…

Filterbubblan Publicerad fredag 05 oktober 2018

Nomineringsregn över Filter i Tidskriftspriset!

Förra veckan kunde vi dela med oss av den glada nyheten att Filters art director Jenni Carström nominerats till Årets…

Filterbubblan Publicerad fredag 28 september 2018

Jenni Carström kan bli årets AD!

I dag får vi dela den glada nyheten att allas vår favorit-art director, Filters egen Jenni Carström, har nominerats till…

Filterbubblan Publicerad torsdag 27 september 2018

Träffa Filter under Bokmässan!

I dag drar årets Bokmässa i Göteborg igång och du hittar oss som vanligt i monter B07:01 på Bokmässan i…

Filterbubblan Publicerad torsdag 27 september 2018

Lyssna på Filter! Ny samtalsserie på Världskulturmuseet

Vill du fördjupa dig i några av Filters mest omtalade reportage, och dessutom få prata med upphovsmakarna bakom dem? I…

Filterbubblan Publicerad onsdag 26 september 2018

Lär dig leva ett mer hållbart liv

Frågan om vår planets framtid kan kännas överväldigande stor och obehaglig. Kan man egentligen göra något som enskild individ? Ja,…

Filterbubblan Publicerad onsdag 26 september 2018

Fira jul med Franska Trion! Vinn biljetter till deras julshower!

Som traditionen bjuder ställer Kulturbolaget och Franska Trion åter till med kalas när det lackar mot jul! Den göteborgska jazz-rock-någonting…

Filterbubblan Publicerad måndag 24 september 2018

Vinn ett exemplar av boken »Profetens vinter«

Elias får två ödesmättade besked efter varandra. Det ena rör hans egen hälsa, det andra att hans egen far har…

Filterbubblan Publicerad fredag 21 september 2018

Filters favoriter: Serials tredje säsong bjuder på otroligt skickligt berättande

A Bar Fight Walks Into The Justice Center (Sarah Koenig, Serial) Riktigt skickliga historieberättare kan få nästan vad som helst…

Filterbubblan Publicerad fredag 21 september 2018

Filters favoriter: Hur Kulturprofilen blev en maktfaktor

Kulturprofilen, kvinnorna och Akademien (Jesper Huor, P1 Dokumentär) Det är 1969. Till fotoskolan i Stockholm kommer en ny elev. En…

Filterbubblan Publicerad fredag 21 september 2018

Filters favoriter: Quincy Jones gav två av årets bästa intervjuer

In Conversation: Quincy Jones (David Marchese, Vulture) I dag släpper Netflix dokumentären Quincy, om producenten, musikern och låtskrivaren Quincy Jones….

Filterbubblan Publicerad fredag 21 september 2018

Filters forne chef-redaktör släpper bok

Filters tidigare chefredaktör Erik Eje Almqvist sade upp sig och flyttade till Köpenhamn. Nu har han skrivit en guidebok till…

Filterbubblan Publicerad torsdag 20 september 2018

Ny bok: Anna Roxvall och Johan Persson ger rapport inifrån Västsahara

I fjol grundade två Filterbekantingar, reportern Anna Roxvall och fotografen Johan Persson, ett eget förlag för att ge ut utrikesreportage…

Filterbubblan Publicerad onsdag 19 september 2018

Möt författaren till »Den osannolika mördaren«

Den 27-30 september hittar du som vanligt Filter i monter B07:01 på Bokmässan i Göteborg. Kom förbi och risa, rosa…

Filterbubblan Publicerad onsdag 19 september 2018

Deppa inte – ett nytt nummer av Filter är på väg!

Från och med måndag 24 september dimper nya Filter #64 ner i våra prenumeranters brevlådor, och den som är plusprenumerant…

Filterbubblan Publicerad fredag 14 september 2018

Filters favoriter: Den odödliga vinjetten Döskalle & Mästerligt

Döskalle & Mästerligt möter Lance Hedman Graaf (Nöjesguiden) För något år sedan gjorde Nöjesguiden ett test av Systembolagets billigaste öl….

Filterbubblan Publicerad fredag 14 september 2018

Filters favoriter: Kalla siffror blir mänskliga berättelser på SVT

I heroinets spår (Matthew Heineman, SVT Play) Förra året dog 49 000 amerikaner av opioidöverdoser, en ökning på tio procent…

Filterbubblan Publicerad fredag 14 september 2018

Filters favoriter: Porträtt av internets kejsar Augustus

Can Mark Zuckerberg Fix Facebook Before It Breaks Democracy? (Evan Osnos, New Yorker) Ibland kan en enda detalj, eller en…

Filterbubblan Publicerad torsdag 13 september 2018

Kent Werne om sammansvärjningar och foliehattar

Till Filter #63 samtalade jag med författaren och journalisten Kent Werne om hans nya bok Allt är en konspiration: En…

Filterbubblan Publicerad fredag 07 september 2018

Vem sa det: Jimmie eller Stefan?

Socialdemokraterna verkar vilja vinna tillbaka SD-väljarna genom att kopiera Sverigedemokraternas retorik från förra valspurten. Inför söndagens val: Lyckas du avgöra…

Filterbubblan Publicerad torsdag 06 september 2018

Vinnarna av biljetter till Madame Butterfly på GöteborgsOperan

Vi säger grattis till Anette Fransson, Irene Larsson, Carina Johnson, Peter Sandh och Hanna Sundwall som alla visste att regissören till Madame Butterfly heter Yoshi Oida…

Filterbubblan Publicerad fredag 31 augusti 2018

Rivstart för boken om Palmemordet!

Nu är signerade exemplar av Den osannolika mördaren. Skandiamannen och mordet på Olof Palme på väg till de omkring 700…

Filterbubblan Publicerad onsdag 29 augusti 2018

Inför premiären: Astrid Lindgrens dotter kritiserar »Unga Astrid«

Det börjar närma sig biopremiär för filmen Unga Astrid, regisserad av danska Pernille Fischer Christensen om Astrid Lindgrens unga år….

Filterbubblan Publicerad tisdag 28 augusti 2018

Är Centerns plan på »råttgiljotiner« en bra idé?

Centerpartiet har sedan i maj gjort flera utspel om råttbekämpning. Partiets Jonas Naddebo, självutnämnd »råttman i kommunfullmäktige« lanserade först förslaget…

Filterbubblan Publicerad lördag 25 augusti 2018

Releasekväll, nu även i Stockholm!

Även för dig som bor i Stockholmstrakten anordnar vi nu releasekväll för boken Den osannolika mördaren. Skandiamannen och mordet på…

Filterbubblan Publicerad torsdag 23 augusti 2018

Filter nominerat till Publishingpriset 2018!

Vi fick precis det glada beskedet att vi är nominerade till Publishingpriset 2018, inte bara en gång – utan tre!…

Filterbubblan Publicerad onsdag 22 augusti 2018

Välkommen till releasekväll för boken om mordet på Olof Palme!

Nu bjuder vi in dig som läsare i Filterbubblan till releasekväll för boken Den osannolika mördaren. Skandiamannen och mordet på…

Filterbubblan Publicerad onsdag 22 augusti 2018

Se genrepet av Dogville på Folkteatern

Folkteatern, Göteborg ger nu dig som Filterläsare chansen att se genrepet av Lars von Triers Dogville gratis! Om Dogville Är…

Filterbubblan Publicerad onsdag 22 augusti 2018

Vinn biljetter till Madame Butterfly!

GöteborgsOperan inleder hösten med en riktig gråtfest: Madame Butterfly. Så ladda med näsdukar, tävla, vinn och njut! Puccinis egen favoritopera…

Filterbubblan Publicerad tisdag 21 augusti 2018

Nu kommer boken om Palmemordet!

I maj 2018 avslöjade journalisten Thomas Pettersson sanningen om »Skandiamannen« Stig Engström i magasinet Filter. Det var också Pettersson som…

Filterbubblan Publicerad måndag 30 juli 2018

Omgiven av uppföljningar

Madelene Pollnows granskning av författaren och föreläsaren Thomas Erikson och hans storsäljare Omgiven av idioter har rönt stor uppmärksamhet de…

Filterbubblan Publicerad fredag 20 juli 2018

Plugghästar, förenen eder

För sju år sedan granskade Filters reporter Madelene Pollnow den svenska talarbranschen. I reportaget »Bländad av ljuset« avslöjade hon hur…

Filterbubblan Publicerad onsdag 18 juli 2018

Vinnarna i Mademoiselle Paradis-tävlingen!

Vi säger grattis till Camilla Stooss, Julia Bahner och Anna Sylvan som alla visste att Haydn hette Joseph i förnamn. De vinner två…

Filterbubblan Publicerad tisdag 17 juli 2018

Omgiven av idioti

Med Omgiven av idioter har Thomas Erikson blivit en av landets populäraste föreläsare och författare. Han hävdar att man vetenskapligt…

Filterbubblan Publicerad tisdag 12 juni 2018

Vem är mest överexponerad: Bergman – eller Hitler?

I år skulle Ingmar Bergman fyllt 100 år, vilket uppmärksammas med en rad nya dokumentärer och verk om regissören. Vi…

Filterbubblan Publicerad tisdag 12 juni 2018

Kokböcker vi minns men kanske helst vill glömma

I dag ska kändisar – oavsett om de har någon egentlig koppling till matlagning eller ej – ge ut en…

Filterbubblan Publicerad tisdag 12 juni 2018

Vad är värst: pest eller kolera?

Alla känner till ordspråket som syftar till att välja mellan två lika dåliga ting. Men stämmer det verkligen? Vi redde…

Filterbubblan Publicerad tisdag 12 juni 2018

9 anledningar att inte åka till Österrike

Efter Michael Hanekes senaste film Happy End – som förstås inte alls slutar lyckligt – frågade vi oss: Varför är…

Filterbubblan Publicerad tisdag 12 juni 2018

Göran Persson mördade hiphopen

Svensk hiphop är kanske bättre och större än någonsin. Men det finns ett antal svenskar som gett sig på genren…

Filterbubblan Publicerad tisdag 12 juni 2018

Så indoktrinerar du ditt barn

När vi gjorde vårt framtidsnummer (Filter #38) kunde vi inte låta bli att blicka bakåt och se hur människor genom…

Filterbubblan Publicerad tisdag 12 juni 2018

Vem hade det jobbigast: Karl XII eller Håkan Juholt?

2011 hade Socialdemokraternas dåvarande partiledare Håkan Juholt inte det lätt. Vi ställde oss då frågan: Hade han det till och…

Filterbubblan Publicerad fredag 08 juni 2018

Filters favoriter: Japans hyr-en-familj-industri

Japan’s Rent-a-Family Industry (Elif Bautman, The New Yorker) I Japan kan man hyra familjemedlemmar. Man fyller i en detaljerad blankett…

Filterbubblan Publicerad fredag 08 juni 2018

Filters favoriter: Om människor som tror att jorden är platt

Looking for Life on a Flat Earth (Alan Burdick, New Yorker) En växande skara människor ansluter sig till så kallade…

Filterbubblan Publicerad fredag 08 juni 2018

Filters favoriter: Mänskligt om terrorattackerna i Paris

13 november: Terrorattackerna i Paris (Netflix) Med evighetsrättegången mot Rakhmat Akilov precis avklarad och den norska filmen Utøya 22 juli…

Filterbubblan Publicerad torsdag 07 juni 2018

»Det handlar om liv och död för många människor«

Denna vecka möter Sveriges kristna råd med Migrationsverket för att diskutera frågan om konversion i asylprocessen. Filters reporter Elin Klemetz…

Filterbubblan Publicerad söndag 03 juni 2018

Filters favoriter: topplistan

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en favorit ur vårt eget digitala arkiv….

Filterbubblan Publicerad fredag 01 juni 2018

Förhandsvisning!

Se På Chesil Beach före alla andra! Måndag 11 juni förhandsvisar Filter filmen På Chesil Beach i Stockholm, Göteborg och Malmö….

Filterbubblan Publicerad måndag 28 maj 2018

Om ett omtalat publiceringsbeslut

Chefredaktör Mattias Göransson skriver om publiceringen av reportaget »Den osannolika mördaren«. De senaste dagarna har en rad personer, i många…

Filterbubblan Publicerad fredag 25 maj 2018

Filters favoriter: En hyllning till redaktörerna

Ira Glass’s Commencement Speech at the Columbia Journalism School Graduation (Ira Glass, This American Life) Förra veckan höll radioredaktören, programledaren…

Filterbubblan Publicerad fredag 25 maj 2018

Filters favoriter: Den stora sjukhusstriden

Den stora sjukhusstriden (Erik Sandberg, Dokument inifrån) Efter höjdare som Experimenten och Fallet Kevin lät Dokument inifråns nya dokumentärserie Den…

Filterbubblan Publicerad fredag 25 maj 2018

Filters favoriter: Mästerintervjuaren Mia

Akademikerjävlar: Jag är utsatt för klasshat (Mia Blomgren, Tendens i P1) Radiojournalisten Mia Blomgren är en mästare på att intervjua…

Filterbubblan Publicerad onsdag 23 maj 2018

FAQ om Skandiamannen

Är Skandiamannen verkligen gärningsmannen? Alla tillgängliga fakta talar för att så är fallet: han befinner sig bevisligen på brottsplatsen, både…

Filterbubblan Publicerad onsdag 23 maj 2018

Olof Palme Murder – Case Solved

Filter Magazine uncovers: The man who probably killed Olof Palme, former Prime Minister of Sweden Olof Palme (1927–1986) was the…

Filterbubblan Publicerad onsdag 23 maj 2018

Hela berättelsen om avslöjandet

I slutet av februari avslöjade Palmeutredningens chef Krister Petersson att polisen arbetade intensivt med ett nytt spår. Han förutspådde att…

Filterbubblan Publicerad tisdag 22 maj 2018

Vinnarna av biobiljetter till Anders, jag och hans 23 andra kvinnor!

Vi säger grattis till Christer Carlsund, Pia Lagergren och Magdalena Byléhn som alla visste att dokumentären Drottningen och jag följer…

Filterbubblan Publicerad måndag 21 maj 2018

Vårt viktigaste avslöjande hittills

I vanliga fall hade ni här ovan fått se en bild på omslaget till vårt kommande Filternummer – och texten…

Filterbubblan Publicerad måndag 21 maj 2018

Mattias Göransson får Eldh-Ekblads fredspris

Filters chefredaktör Mattias Göransson har belönats med Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens förnämsta utmärkelse: Eldh-Ekblads fredspris. Han får priset för att…

Filterbubblan Publicerad fredag 18 maj 2018

Filters favoriter: Inifrån världens hemligaste modehus

Modehuset Margiela (K Special, SVT) År 2002 valde Jenny Meirens, det anonyma ansiktet bakom det excentriska modehuset Maison Martin Margiela,…

Filterbubblan Publicerad fredag 18 maj 2018

Filters favoriter: »Ett av de mest minnesvärda reportage jag gjort«

Att jaga sin egen svans (Madelene Pollnow, Filter) Jag tror att Mattias Göransson tyckte det var lite skoj att skicka…

Filterbubblan Publicerad fredag 18 maj 2018

Filters favoriter: Hiphop i grevens tid

Hertigen och Organismen (Per Sinding Larsen, Björn Tjärnberg och Linn Marnfeldt – SVT) Hiphop är sedan förra året världens största…

Filterbubblan Publicerad fredag 18 maj 2018

Filters favoriter: Tom Wolfe i salig åminnelse

The New Journalism (red. Tom Wolfe) 2005 hörde jag för första gången av mig till Mattias Göransson, tidningen Offsides dåvarande…

Filterbubblan Publicerad fredag 18 maj 2018

Engelsk utgåva av Löparens hjärta

För tre år sedan gav Offside Press och Filter ut Löparens hjärta, om löpartalangen Markus Torgeby som 20 år gammal bosatte…

Filterbubblan Publicerad onsdag 09 maj 2018

Filters favoriter: topplistan

Sedan i mars har vi en ny rutin på Filterredaktionen: varje fredag delar vi med oss av våra egna, personliga…

Filterbubblan Publicerad onsdag 09 maj 2018

Svensken bakom världens mest omtalade låt

Den mest omtalade låten och musikvideon just nu är tveklöst Childish Gambinos This Is America. Den på samma gång provocerande…

Filterbubblan Publicerad tisdag 08 maj 2018

Ayahuascans arvtagare

I Filter #28 uppmärksammade vi den hallucinogena brygden ayahuasca genom att besöka en svensk schaman som låtit utbilda sig i…

Filterbubblan Publicerad måndag 07 maj 2018

Förhandsvisning!

Måndag 14 maj förhandsvisar Filter i samarbete med Folkets Bio filmen Charmören i Göteborg och Malmö. I Stockholm har vi dessutom 100…

Filterbubblan Publicerad fredag 04 maj 2018

Filters favoriter – vecka 18 (III)

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:…

Filterbubblan Publicerad fredag 04 maj 2018

Filters favoriter – vecka 18 (II)

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:…

Filterbubblan Publicerad fredag 04 maj 2018

Filters favoriter – vecka 18 (I)

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:…

Filterbubblan Publicerad torsdag 03 maj 2018

Månadens mest lästa – april

Vi gläds åt att så många av er har hittat till vårt digitala arkiv; under april lästes våra artiklar över…

Filterbubblan Publicerad torsdag 03 maj 2018

Engelskan killed the ordvits-star

»Ett hårresande mysterium« löd rubriken när vi redde ut varför just frisersalonger så ofta har fyndiga namn. I den historiska…

Filterbubblan Publicerad fredag 27 april 2018

Filters favoriter – vecka 17 (III)

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:…