Filterbubblan Publicerad 3 februari 2020

Nyhet: fiskehatt istället för foliehatt!

Källa: rtk.se

Det finns svenska företag som gärna profiterar på människors rädsla. Inför byggandet av 5G-nätet har en ny våg av »el- och strålningsöverkänslighet« blivit en potentiell kassako. Filter listar fem populära produkter på marknaden.

Orgonit

20–2 000 kronor

Orgoniter består av metallspån och kvartskristall som gjuts in i polyester – inspirationskällan är sexologen och Freud-lärljungen Wilhelm Reichs teorier om sexuell orgonenergi. De små klumparna påstås sedan omvandla »negativa energier« till »positiv energi«. Säljaren cloudbuster.se uppmanar konsumenterna att sprida ut produkten »mycket mera tätt än tidigare« inför implementeringen av 5G. Svensk polis har tidigare grävt upp orgoniter runt telemaster i tron att de var sprängmedel.

Mobiltillbehör

495 kronor

RP of Sweden hävdar att deras smarttelefonskal reducerar strålningen med 70–99 procent. Bakom mätningarna står docenten Olle Johansson som utnämndes till årets förvillare av Vetenskap och Folkbildning 2004. I fjol avslöjade lokaltidningen Stenungsund att Orust kommun hade köpt skal åt två strålningsöverkänsliga anställda. Personalchefen menade att hon har en »skyldighet att undersöka risker i arbetsmiljön och sedan åtgärda dem«. Upphandlingschefen sade att skalen »fungerade bra«

Elektrosmogmätare

550–46 690 kronor

Strålningsmätning sker professionellt inom en rad områden, men förekommer även privat bland strålningsöverkänsliga. Trots att uttrycket »elektrosmog« främst används i aktivistkretsar är försäljningen av »elektrosmogmätare« inte begränsad till nischade internetbutiker. Man kan exempelvis välja mellan över ett dussin modeller hos e-handelsjätten cdon.com. Enligt en produktbeskrivning på sidan hjälper mätaren »elektrosensitiva personer att utvärdera sin omgivning för att hitta ›sin plats‹«.

Baldakin

6 950–31 000 kronor

Den som vill få sin skönhetssömn i en strålsäker miljö kan köpa sänghimlar på rtk.se. Det avskärmande tyget kallas »Swiss Shield« och består av bomull och lackade metalltrådar. På hemsidan står det att »mer än 700 personer sover varje natt i en baldakin som reducerar mikrovågor«. Även den dyraste modellen ser tyvärr ut som ett malariamyggnät från Ikeas lågprissortiment.

Huvudbonad

650–790 kronor

Sedan foliehatten blivit förknippad med galenskap får konspirationsteoretiker se sig om efter andra huvudskydd. Bland alternativen finns basebollkepsar med dubbel silverbeläggning, fiskehattar med metalltrådstyget »Swiss Shield« och huvudnät som skulle passa lika bra på ett konvent för biodlare. Säljaren rtk.se rekommenderar att man bär både fiskehatt och huvudnät. I nuläget finns inget paketpris.

Den här texten är ett tillägg till reportaget »Det sitter i väggarna«. Läs vår granskning av »sjuka hus«-sjukan, eller så kallad byggnadsrelaterad ohälsa, här.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Filterbubblan

Omgiven av psykologi

Publicerad 14 oktober 2019

Filterbubblan

Fakta och fiktion i Quick

Publicerad 20 september 2019

Filterbubblan

Ännu en årsdag

Publicerad 27 februari 2019