Reportaget som hamnade på nyordslistan

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits. Varje reportage är upplåst i tio dagar och under den perioden kan även människor som inte prenumererar ta del av dem. Vi har valt ut texter vi är stolta över, sådana som genom åren roat, upplyst och irriterat våra läsare.

Som så många andra av Filters reportage började det här med ett tips från en läsare. Han råkade veta att den kända kulinariska orten Grythyttan just lanserat ett »balanserat hantverksöl« i tjeckisk stil som enligt pressmeddelandet passade utmärkt till »ett traditionellt smörgåsbord fyllt med närodlade delikatesser«.

Ölet var så lokalt och härligt att en svensk delegation med dåvarande jordbruksminister Eskil Erlandsson i spetsen tagit med det till Hong Kong för att marknadsföra konceptet Eat Swedish, en del av satsningen Matlandet Sverige. Där hade ölet blivit en sådan succé att en rad kinesiska lyxhotell lagt in beställningar.

Problemet var bara att Grythyttan inte ens hade något bryggeri och att ölet egentligen kom raka vägen från Tjeckien. Filterläsaren lät som Sverker Olofsson när han gastade i luren: »Ska det vara på det här sättet? Va? Va!?« Det kan tyckas vara en överreaktion, men vid den här tiden – våren 2013 – var Grythyttans öl ett tecken i tiden. Industriproduktion var det ohippaste som fanns och konsumenter drömde om produkter som var »lokala«, »ekologiska« och »hantverksmässiga«.

Om man inte tillverkade sådana produkter? Ja, då fick man låtsas.

I den här texten lanserade vi begreppet »fäbodifiering«: när storföretag marknadsför masstillverkade produkter som småskaliga, närproducerade och autentiska, och därigenom tränger ut de aktörer som faktiskt tillverkar den sortens livsmedel på riktigt. Begreppet valdes 2013 in på Språkrådets lista över nyord. Likt de flesta nyord blev »fäbodifiering« aldrig någon succé. Min ordbehandlare betraktar det ännu som en felstavning och i sitt sammanhang har det bara använts i medierna dryga 20 gånger.

Snålskjutsen har däremot åldrats med viss värdighet. Det räcker att besöka en mataffär för att inse att reportagets lärdomar är lika relevanta i dag som för fem år sedan.

Läs det upplåsta reportaget Snålskjutsen här. Sugen på att prenumerera? Klicka här för att ta del av vårt erbjudande. Nedan finner du länkar till samtliga reportage som låses upp.

• Måndag 8 oktober: Omgiven av idioti av Madelene Pollnow

• Tisdag 9 oktober: En perfekt story av Oskar Sonn Lindell

• Onsdag 10 oktober: Vad har hänt med Gustaf Norén? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag: 11 oktober: Att skapa ett monster av Johanna Bäckström Lerneby

• Fredag: 12 oktober: Västbanken tur och retur av Carl-Magnus Helgegren

• Lördag 13 oktober: Snålskjutsen av Christopher Friman

• Söndag 14 oktober: »Ni har väl inte ätit spenat?« av Nina Brevinge

• Måndag 15 oktober: Bländad av ljuset av Madelene Pollnow

• Tisdag 16 oktober: Lögnen av Ika Johannesson

• Onsdag 17 oktober: Har ni fest, eller? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag 18 oktober: Jakten på stjärnan av Erik Eje Almqvist

Artikeln publicerades 13 oktober 2018 och är skriven av .
Annons