Spotifys osynlige miljardär

Vintern 2010 läste jag en text i den amerikanska tidningen Wired. Den handlade om Spotify, en tjänst som vid det laget inte gick att använda i USA. Wired-skribenten var uppenbarligen besviken över det här, för han kallade Spotify »the biggest, coolest, greatest piece of software you’re not allowed to use«. Spotifys grundare Daniel Ek uttalade sig i texten, men beskrevs som »a soft-spoken, balding Swede«. För den tekniknördiga tidningen Wired var det uppenbart vem som var hjälten: Ludvig Strigeus, personen som skapat själva programvaran. Han nämndes i en bisats som »en briljant utvecklare som är rullstolsburen på grund av en sällsynt muskelsjukdom«.

Jag hade aldrig hört talas om Strigeus tidigare, men insåg att han bara var några år äldre än mig, och dessutom uppvuxen på samma plats. En bekant till mig visade sig ha gått i samma gymnasieklass som honom, och gav mig Ludvigs telefonnummer. Efter viss betänketid gick han med på att träffas, vilket ledde till reportaget »Den osynlige«, som publicerades i Filter sommaren 2011. Texten fokuserade mycket på det faktum att Ludvig, trots sin centrala roll inom företaget, var helt okänd. Själv var han nöjd med detta: han ville helst hålla sig i bakgrunden och göra det han var bäst på – skriva kod.

Han tycktes läsa bokstäver på ett lika rationellt sätt som siffror, för när jag lät honom titta på reportaget innan publicering hade han markerat ett slarvigt formulerat stycke med kommentaren: »Meningen är trasig.« Den formuleringen använder jag sedan dess ibland när jag är redaktör för andras texter.

Ludvig bjöd även hem mig till sin lägenhet i Göteborg och mot slutet av texten kom vi in på pengar. Ingen visste vid det här laget riktigt vad Spotify var värt, men det var åtminstone hundratals miljoner. Ludvig var delägare, men bodde i en hyresrätt. Hans senaste investering var några årgångar Kalle Ankas Pocket som han köpt begagnade på Blocket. »Jag tänker inte så mycket på pengar«, konstaterade han.

När det nyligen blev officiellt att Spotify börsnoteras i USA värderades bolaget till 190 miljarder kronor. Hur mycket Ludvig äger är oklart – men ett flertal svenska medier har uppskattat att andelarna är värda långt över en miljard kronor.

Inför Filters kommande tioårsjubileum hörde jag av mig till Ludvig och bad att få göra en uppföljande intervju. Efter en kort betänketid tackade han artigt nej, med hänvisning till att han inte har något behov av att synas. Ludvig, som fortfarande bor kvar i sin hyresrätt, är med andra ord sig lik.

Den som vill läsa en av få intervjuer som har gjorts med honom kan göra det här.

Artikeln publicerades 6 mars 2018 och är skriven av .
Annons