De senaste veckorna har Netflix dokumentär Seaspiracy fått stor uppmärksamhet. Filmen följer regissören Ali Tabrizi som inledningsvis försöker rädda världshaven genom att ringa runt till snabbmatsrestauranger och förmå dem att sluta använda plastsugrör. Snart inser han att detta är likställt med att »rädda Amazonas genom att sluta använda tandpetare«. Istället ger han sig ut på jakt efter de riktiga bovarna.
Seaspiracy har mött kritik för hanteringen av vissa faktauppgifter. Bland annat påstås att världshaven kan vara helt tömda på fisk år 2048. Den siffran kommer från en 15 år gammal studie som ifrågasattes redan när den släpptes och vars huvudförfattare i efterhand har tagit avstånd från sina förutsägelser. Men trots ett par missar har en mängd etablerade forskare slutit upp bakom Seaspiracy och dess grundläggande premiss: att det industriella fisket är en ekologisk katastrof som borde få betydligt mer uppmärksamhet.
Det går undan i Seaspiracy. På 90 minuter avhandlas bland mycket annat utfiskningen av haven, korruptionen bakom industrins hållbarhetsmärkningar, den bristande kontrollen av världens fiskeflottor och laxodlingens baksidor.
Har du sett filmen och vill veta mer? Då har du hamnat rätt. Inte för att skryta eller så, men Filter var faktiskt nere med fiskerifrågan innan den blev mainstream. Just nu låser vi upp ett antal reportage som genom åren har avhandlat de frågor Seaspiracy tar upp.
Om du gillar det du läser – passa på att bli prenumerant. Vi har inte släppt frågan och ett nytt reportage på samma tema är i planeringsfasen.
Seaspiracy handlar till stora delar om hur den allt mer avancerade industriflottan med metoder som djuphavstrålning tömmer haven på fisk – inte sällan genom att bryta mot internationell lagstiftning. Verksamheten är lukrativ och lockar även svenska företag. I det här reportaget »letar vi efter de ansvariga runt halva jordklotet men hamnar i en lyxvilla i skånska Arild«.
I Seaspiracy följer regissören Ali Tabrizi med organisationen Sea Shepherd för att jaga tjuvfiskare utanför Östafrikas kust. Genom åren har de kontroversiella aktivisterna även kämpat mot den japanska valfiskeflottan i södra ishavet. Här kan du läsa vårt porträtt av Sea Shepherds svenska kapten Peter Hammarstedt.
»Sportfiskaren Mikael Frödin är dömd till fängelse för att ha filmat några laxar. Vad är det den norska laxindustrin absolut inte vill att du ska veta?« Ett av våra mest lästa reportage någonsin.
Psst! Vårt förlag Offside Press har även gett ut Jakten på Thunder, en reportagebok om Sea Shepheard och dess kapten. Det finns fortfarande några exemplar kvar – vill du knipa ett gör du det enklast här.
- Mer:
- Filterbubblan