Topplistan 2018: Våra mest lästa reportage – nu upplåsta för alla

2018 var ett ovanligt händelserikt år för oss på Filter. Vi fyllde tio år – en ålder få experter trodde att magasinet skulle uppnå – och fick en ny chefredaktör i form av vår trognaste reporter Christopher Friman, som sedan dess delar på ansvaret med Mattias Göransson.

Dessutom publicerade vi några av de mest uppmärksammade och omdiskuterade reportagen i vår historia, och belönades i november med priset Årets tidskrift på Tidskriftsgalan. »En egensinnig och omdebatterad röst vi inte vill vara utan«, med »en känsla för vår tid och en vilja att gå bakom det uppenbara«, löd motiveringen. Även vår art director Jenni Carström prisades på samma gala. Hon utsågs till Årets AD för att med »självförtroende och fingertoppskänsla lyft journalistiken«. Därtill var vi nominerade för den nya webb vi lanserade under året, med fokus på att tillgängliggöra allt vårt material – nytt som gammalt – för våra prenumeranter.

För att fira vårt lyckosamma år har vi sammanställt en lista över våra fem mest lästa texter under 2018. De är upplåsta för alla, så till dig som är prenumerant säger vi: Tack för att du stödjer oss – och sprid gärna vår journalistik till nära och kära. Till dig som ännu inte tagit steget till att prenumerera: Hoppas att något av alstren nedan kan övertyga dig!

1. Omgiven av idioti

Med boken Omgiven av idioter har Thomas Erikson blivit en av landets populäraste föreläsare och författare. Han kallar sig professionell beteendevetare och hävdar att man vetenskapligt kan sortera alla människor i olika färger – och att detta underlättar vår kommunikation. I Madelene Pollnows granskning, vilken lästs över 200 000 gånger, visar det sig att forskningen säger precis tvärtom. I december utsågs Madelene även till Årets ljushuvud av tidningen Metro; hon kom på sjätteplats i en lista över dem som »lärt oss mest« under 2018.

2. Den osannolika mördaren

I slutet av februari 2019 avslöjade Palmeutredningens chef Krister Petersson att polisen arbetade intensivt med ett nytt spår. Han förutspådde att det rymde gåtans lösning och att mordet skulle vara uppklarat »inom en inte alltför avlägsen framtid«. Nyheten väckte stor förvåning – dock inte hos journalisten Thomas Pettersson. Det var nämligen han som gav polisen det avgörande tipset. I fem delar berättar Pettersson om Skandiamannen och mordet på Olof Palme.

3. Högerspöket

Chang Frick är den kontroversielle mannen bakom en av Sveriges största alternativsajter, Nyheter Idag. Han hade aldrig tidigare tillåtit sig porträtteras, men när Filters Christopher Friman ringde tackade han ja. Resultatet blev en text som uppmärksammades, uppskattades och hatades av personer över hela det politiska spektrumet.

4. Ännu utan sin dotter

Inför vårt tioårsjubileum följde vi upp en rad av våra tidigare reportage och granskningar. Bland annat serien Utan min dotter, där Madelene Pollnow i två reportage (läs del ett och två här) granskat diagnosen Shaken Baby Syndrome. I en tredje del besökte reportern Hanna Dahlström paret Erik och Nan, som dömts för skakvåld men sedan friats på alla punkter. Ändå kämpade de fortfarande för att få vara en del av sin dotters liv.

5. Varning för barn

Hur kan det komma sig att det upplevs som värre att bli förälder än att förlora sin partner? Christopher Frimans humoristiska och upplysande text om småbarnsåren, och vår samtids besatthet av att framställa våra liv som rosenskimrande sagor i sociala medier, ställer en rad intressanta frågor. Och kommer faktiskt fram till ett inte alls så deppigt svar.

God jul och gott nytt år!

Artikeln publicerades 19 december 2018 och är skriven av .
Annons