
Filterpodden
Varannan vecka diskuterar Filters redaktion egna och andras avslöjanden och reportage, ibland med inbjudna gäster. En högtidsstund för alla som är intresserade av undersökande journalistik och mediekritik.
Gillar du vad du hör? Prenumerera på magasinet Filter.
Filtrera
- Kategorier
- Ämnen
- Filterpodden
- Barn
- Samhälle
- Socialtjänsten
- Psykologi
- Granskning: Estonia och konspirationerna
- Skandiamannen och mordet på Olof Palme
- Granskning: Fenomenet apatiska barn
- Svenska öden
- Filter granskar talarbranschen
- Brott och straff
- Filterpodden
- Granskning: Better Globe

Skygglapparna i Skugglandet
Mattias går bananas på Uppdrag Gransknings serie Skuggkriget, som han hoppas blivit till på grund av dumhet och inte illvilja. Han visar att avslöjandena bygger på irrelevanta uppgifter och går igenom fakta som utelämnats från programmen.
Publicerad 5 maj 2023. Uppdaterad 5 maj 2023.
Schulmans schismer
Madelene och Mattias ger sig in i kulturdebatten om Alex Schulmans förhållande till sanningen. Utöver att slå fast att stämpeln »roman« inte bör vara ett frikort för att påstå vad som helst, slänger de en blick på vårt grannland i västers lösning på problemet, vilket får Mattias att utse Norge till »ett Sverige för vuxna«. https://open.spotify.com/episode/3QWMQTU19pt9drGMsJNfou?si=5fd328e3e94f4be7
Publicerad 7 april 2023. Uppdaterad 7 april 2023.
Skolplikten framför allt
I medierna uppmärksammas lyckliga familjer som hemskolar på Åland, eller »skandalfamiljer« som fått sina barn omhändertagna för att de inte går i skolan. I själva verket är frågan mer komplex än så. Madelene pratar med Filters praktikant Tuva Lejonklou om hennes nya reportage om hur skolplikten drabbar föräldrar till barn med diagnoser.
Publicerad 24 mars 2023. Uppdaterad 29 mars 2023.
Högtflygande hysteri
Den kinesiska ballong som skjutits ner i USA påminner Mattias om USA:s spionballongsprojekt under Kalla kriget. Han och Madelene pratar också om de tre objekten som sedan pulveriserats, om det oartiga sättet att välkomna utomjordingar och om vikten av att hålla huvudet kallt i en hetsig tid. Dessutom hyllar de en artikel i Svenska Dagbladet där socialsekreterare talar ut om sin ohållbara arbetssituation.
Publicerad 24 februari 2023. Uppdaterad 27 februari 2023.
Energidryckernas segertåg
Mattias och Madelene går igenom Red Bulls vidunderliga historia. Den börjar med en österrikisk tandkrämsförsäljare i Thailand, tar vägen via Brad Pitts och Jennifer Anistons bröllopsfest och slutar i artistbojkotter. Dessutom pratar de om uppstickarna i funktionsdryckssegmentet – avslappningsdryckerna – och reder ut om en läskeblask verkligen kan påverka vårt mående.
Publicerad 10 februari 2023. Uppdaterad 10 februari 2023.
Ett obegripligt barnomhändertagande
Madelene och Mattias pratar om det nya numrets stora granskning, »För barnets bästa«, som visar att socialtjänsten visst kan omhänderta barn utan sakliga skäl – och trots att domstolen sagt att de gjort fel. Förutom att berätta om fallet Agnes, pratar Madelene om sina tidigare granskningar av barnomhändertaganden och de systemfel som återkommer i dem alla. Med lex Lilla hjärtat har lagstiftningen skärpts, men vore det inte vettigare att reformera hela socialtjänsten?
Publicerad 27 januari 2023. Uppdaterad 13 februari 2023.
Folk och försvars bejublade svartsyn
Mattias och Madelene pratar om det mest omtalade föredraget på årets Folk och försvar. Har FOI-veteranen Gudrun Persson rätt när hon menar att Europa aldrig kommer att kunna samexistera fredligt med Ryssland? Och var det ens vad hon sade? Dessutom berättar Mattias om när han försökte starta den alternativa konferensen Verklighetens folk och försvar.
Publicerad 13 januari 2023. Uppdaterad 1 februari 2023.
En högst subjektiv årssammanfattning
Oskar är besviken på Nils van der Poels fortsatta karriär, Madelene funderar över om Jan Emanuel egentligen jobbar för klimataktivistgruppen Återställ våtmarker och Mattias har räknat ut vad den ökade försvarsbudgeten kan användas till istället.
Publicerad 30 december 2022. Uppdaterad 10 januari 2023.
Krimvågens konsekvenser
Madelene och Oskar pratar om hur den ständigt ihållande true crime-trenden riskerar att påverka rättssäkerheten. Oskar berättar också om när han försökte kartlägga krimtjänsten som är ännu mer problematisk än Rättegångspodden. Dessutom: brevlådeföretag, flarne med en förundersökning och styckmord i x, y och z.
Publicerad 16 december 2022. Uppdaterad 16 december 2022.
Politikens kopplingar till friskolan
Madelene intervjuar Marcus Larsson på tankesmedjan Balans, som på ett osannolikt sätt blivit skolaktiebolagens främsta fiende. Han pratar om hur politiken påverkats av friskoleförespråkare, varför det är ett dåligt förslag att kräva tillbaka skolpengen om den används till annat än skolverksamhet och varför det måste bli »göttigare« att vara lärare. Dessutom: fotbollsvärvningar och lobbyistregister.
Publicerad 2 december 2022. Uppdaterad 12 december 2022.
Både rättspsyk och fängelse är fel för Theodor Engström
Madelene och Mattias går igenom hans senaste reportage, Ett stört tillstånd, om straffansvaret för psykiskt sjuka i Sverige. Internationellt sett sticker vi ut, eftersom även brottslingar med allvarliga psykiska störningar anses ansvariga för sina handlingar här. Därtill är det vanligare att psykiskt sjuka än friska döms. Hur hamnade vi här? Dessutom: fega politiker och en HD-domare som tröttnat.
Publicerad 18 november 2022. Uppdaterad 10 januari 2023.
Så fick Sverige världens bästa förlossningsvård
Journalisten Maja Larsson, aktuell med den Augustprisnominerade fackboken Kläda blodig skjorta – svenskt barnafödande under 150 år, gästar podden. Hon och Madelene pratar om hur dagens förlossningsvård är ett resultat av det tidiga 1900-talets hygienvurm, 1970-talets frigjorda förlossningar och 1990-talets kundtillvända vård. Dessutom: kokain i livmoderhalsen, kåta barnmorskor och lianer i förlossningsrummet.
Publicerad 4 november 2022. Uppdaterad 4 november 2022.
Vilda spekulationer om Nord Stream
Mattias vädrar sin frustration över att medier och experter hoppar över naturliga förklaringsmodeller när de resonerar om orsaken till Nord Stream-explosionerna. Tillsammans med Oskar prövar han olika tänkbara scenarion – och berättar varför han är glad att händelsen utreds av Säpo och inte av Försvarsmakten. Dessutom: James Bond, Göran Persson och cirkusdirektören Östlund.
Publicerad 21 oktober 2022. Uppdaterad 21 november 2022.
Lita på minnet? Glöm det!
Mattias intervjuar rättspsykologen Julia Korkman om vårt förrädiska minne, hur påverkansbara våra hågkomster är och varför både polisen och rättsväsendet så ofta värderar vittnesmål helt fel. Dessutom: Ruben Östlunds intellekt, kräkfest och Madelenes barndom.
Publicerad 7 oktober 2022. Uppdaterad 7 oktober 2022.
Vattenkanoner – nej tack!
Madelene intervjuar dialogpolisen Fredrik Dahlgren, som menar att påskkravallerna är ett bevis för att polisen inte bör använda hårdare tag mot demonstranter och upprorsmakare. Mattias pratar om Kalla faktas program Terapeuten, som förtjänstfullt avslöjar vilka charlataner som kan dölja sig bakom den icke-skyddade titeln terapeut. Dessutom: hejkon-bejkoninstitut, prisnomineringar och Mattias musmatta.
Publicerad 23 september 2022. Uppdaterad 23 september 2022.
Partiernas rappakalja om elkrisen
Mattias konstaterar att valrörelsen »är en pina för en kritiskt tänkande människa« och förklarar hur nästan samtliga partier gör sig skyldiga till körsbärsplockning av fakta när de debatterar valets just nu hetaste fråga. Oskar och Mattias pratar också om domen mot Estoniafilmarna och avfärdar argumentet att de borda ha friats med hänvisning till yttrandefriheten och allmänintresset. Dessutom: köpstarka tyskar, Bolunds batterier och argumentationsdarwinism.
Publicerad 9 september 2022. Uppdaterad 9 september 2022.
Psykisk sjukdom och danska smiskfester
Mattias reder ut varför arvet trumfar miljön med psykiatern Simon Kyaga, aktuell med boken Ekvillibirum – sambandet mellan kreativitet och galenskap. Oskar håller sig till ett liknande tema då han med anledning av den nya säsongen av Riket berättar om arbetsmiljön på Lars von Triers produktionsbolag Zentropa. Madelene går igenom märkliga valaffischer. Dessutom: Filteranorexi, arsenik och en kampanjidé till centern om de vill annonsera på Pornhub.
Publicerad 26 augusti 2022. Uppdaterad 26 augusti 2022.
DN:s vurmande för flumpsykologi
Christopher intervjuar komikern och kryptoprofilen Mårten Andersson om hur det känns att ha förlorat 1,5 miljoner kronor i kryptokraschen. Madelene har tagit reda på mer om de 100 vattenlösa kommunerna i Frankrike och Mattias är upprörd över svenska tidningars okritiska hållning till psykoanalysen. Dessutom: neurofeedback, spirituell komedi och Alex Schulmans divan.
Publicerad 12 augusti 2022. Uppdaterad 12 augusti 2022.
Experternas sommarguide
Oskar, Madelene och Mattias inspirerar er till en kul semester genom att gå igenom sina favorittips från Experternas sommarguide i det senaste numret. Var hittar du den bästa tunnbrödsrullen? Vilken är norra Europas bäst bevarade konsthemlighet? Och var kan du se 6 000 år gamla älghällristningar? Dessutom: Pettsonbygge i Värmland, underjordiska attraktioner och Mattias önskan om en vanlig jävla pizza.
Publicerad 15 juli 2022. Uppdaterad 15 juli 2022.
Sprutattacker eller getingstick?
Mattias och Madelene pratar om de påstådda sprutattacker som det rapporteras om från europeiska festivaler och nattklubbar. Mattias masshysteriradar larmar rejält. Han går också igenom de misstänkta UFO-bilderna från amerikanska marinen. Dessutom: inskränkningar i aborträtten, kärnkraft och hattnålsanfall.
Publicerad 1 juli 2022. Uppdaterad 4 juli 2022.
Cannabis, drönare och kronprinsessparet
Madelene intervjuar Johan Wicklén om hans nya reportagebok Vi ger oss aldrig – Så gick det till när Sverige förlorade kriget mot knarket, Mattias är upprörd över SVT:s drönarrapportering och avslöjar även sina varma känslor för kronprinsessparet. Dessutom: the bullshit asymmetry principle, Girig-Sverige och Thomas Petterssons bristande buggkunskaper.
Publicerad 21 april 2022. Uppdaterad 22 april 2022.
Förnuft och magkänsla
Mattias frågar ut Madelene om hennes nya reportage om tarmflorahajpen och de bolag som skott sig på den. Madelene intervjuar också Marcus Larsson på tankesmedjan Balans om hur de lyckats vända debatten om marknadsskolan. Dessutom: den ukrainska läroplanen, falukorv mot astma och en anekdot om när Janne Josefsson skulle köpa ett kylskåp på Kvibergs marknad.
Publicerad 25 mars 2022. Uppdaterad 21 april 2022.
Ericsson och terrorsekten
Mattias intervjuar Fredrik Laurin om Uppdrag Gransknings senaste avslöjande: att Ericsson bidragit till att finansiera IS. Madelene och Mattias diskuterar jakten på »Putins nyttiga idioter« och berättar om nya detaljer kring elbilsbolaget Uniti. Dessutom: historiens sämsta mediehantering, relationstips och ett gött prenumerationserbjudande.
Publicerad 11 mars 2022. Uppdaterad 21 april 2022.
»Dumhuvudet var jag«
Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina rannsakar Mattias sig själv, och går igenom varför han var så övertygad om att det aldrig skulle ske ett storskaligt angrepp mot hela Ukraina. Han håller däremot fast vid att den svenska oron för en attack mot våra gränser är irrationell.
Publicerad 25 februari 2022. Uppdaterad 25 februari 2022.
Finns det vaccin mot infodemin?
Mattias och Emma Frans summerar två år av coronapräglad infodemi – och reder ut varför Katarina Gospic är farligare än Joe Rogan. Christopher berättar för Madelene om tyska antroposofiska »slottsockupanter«. Mattias hintar även om en kommande uppföljning till granskningen av elbilsbolaget Uniti som ni inte vill missa. Dessutom: bajstrattar, räddad regnskog och coronaflyktingar i Paraguay
Publicerad 11 februari 2022. Uppdaterad 9 februari 2023.
Sveriges Elizabeth Holmes
Madelene och Mattias diskuterar drönaren som var ett ambulansflygplan och rättar sig själva om hemvärnet. Mattias pratar även med frilansjournalisten Nikolai Atefie om hans granskning i nya numret av Filter – är det hajpade svenska elbilsbolaget Uniti bara en bluff? Dessutom: PornHub och Mattias illa dolda skadeglädje.
Publicerad 28 januari 2022. Uppdaterad 7 februari 2022.
Måndag hela veckan
Mattias pratar om den förutsägbara svenska reaktionen på Rysslands hot mot Ukraina, och håller det för otroligt att det pågår en synkroniserad drönarattack mot oss. Oskar berättar om sitt reportage om fusk i antikbranschen. Dessutom: luftvärnsrobotar i hemvärnet och den lille havfruens förlorade huvud.
Publicerad 21 januari 2022. Uppdaterad 28 januari 2022.
Det osmickrande porträttet
Mattias ställer Oskar och Madelene mot väggen i det rafflande quizet: Hände det 2020 eller 2021? Oskar och Madelene diskuterar även årets bästa kulturporträtt, och Christopher intervjuar professor Fredrik Nyström, som ger dig lite bättre samvete för dina brutna nyårslöften. Dessutom: Björn Ranelid, Succession och tjuvnyp mot Anders Hansen.
Publicerad 31 december 2021. Uppdaterad 28 januari 2022.
Wind of Chang
Oskar och Madelene diskuterar inflytandet den kontroversielle chefredaktören på Nyheter Idag, Chang Frick, har över svensk media. Madelene intervjuar även forskaren Elza Dunkels om Facebookvisselblåsare och Squid Game-lekar. Dessutom: Skandiamannenloppet, ostbågshållning och vinförsäljning mot corona.
Publicerad 17 december 2021. Uppdaterad 10 januari 2023.
Det norska Kevinfallet
Madelene följer upp Uppdrag Gransknings program Transbarnen, Oskar är betagen av Beatlesdokumentären Get Back och Mattias intervjuar journalisten Anna Nordbeck om Dokument inifråns senaste serie Fallet Silje. Dessutom: Madelenes inbillade kändisskap och påhittade TV-pitchar som Görans Gillingerstuga och I Agnes våld.
Publicerad 3 december 2021. Uppdaterad 10 december 2021.
Utbrändhetsepidemin
Redaktionen gästas av psykiatriprofessor Christian Rück och diskuterar det kommande numrets granskning av utmattningssyndrom, en diagnos som ger fler sjukskrivningar än alla cancerformer tillsammans. Ur innehållet: stavgång, validitetsprövning och positiv stress.
Publicerad 19 november 2021. Uppdaterad 10 december 2021.
TV-special: Den osannolika mördaren
Filterredaktionen diskuterar den nya Netflixserien Den osannolika mördaren med journalisten Thomas Pettersson, vars bok om Palmemordet ligger till grund för dramat. Hur förhåller sig den fiktiva serien till fakta? Och är Mattias Göransson verkligen så gammal och trött som han skildras? Ur innehållet: Stig Engströms terapisessioner, betydelsebärande promenader och Robert Gustafssons teorier.
Publicerad 5 november 2021. Uppdaterad 10 december 2021.
Pascalidou, kronisk borrelia och Bulletin
Redaktionen bjuder på ett »mediekritikbonanza« och diskuterar de senaste veckornas journalistiska magplask: Expressens närgångna rapportering från en försvunnen 13-årings hemkomst, SVT:s kvacksalveridokumentär Fästingkriget och drevet mot Skolverkets förintelserollspel. Ur innehållet: Bulletins miljoner, Voltairecitat och avprogrammering.
Publicerad 22 oktober 2021. Uppdaterad 22 oktober 2021.
Märkliga klimatmärkningar
Redaktionen diskuterar granskningen »Miljövänligt« med skribenten och bonden Ann-Helen Meyer von Bremen. Hur smarta är egentligen siffrorna bakom den klimatmärkta maten? Ur innehållet: Homer Simpson-dieten, dokumentär wrestling och svårsmält ost.
Publicerad 8 oktober 2021. Uppdaterad 8 oktober 2021.
Estonia – stor special om tankefelen
Redaktionen går igenom fakta kring Estonias förlisning och slår hål på teorierna om rampen, ubåten, den militära lasten och mycket annat som förs fram i bland annat dokumentären »Estonia – fyndet som ändrar allt«. Kort sagt: en checklista till hur du känner igen och avfärdar intellektuellt snömos i detta och många andra fall. Ur innehållet: cirkelresonemang, ad hoc-hypoteser och bortvalda överlevare.
Publicerad 24 september 2021. Uppdaterad 24 september 2021.
Journalist eller aktivist?
Filterredaktionen har tagit sitt konsumentupplysningsansvar och slukat 13 timmars dokumentärfilm om 11 septemberattackerna. Det leder till diskussioner om tittarkontrakt, opartiskhet och om det går att förena journalistik och aktivism. Ur innehållet: President Agent Orange, kashmirgetter och George W. Bushs ledarskapsmanual.
Publicerad 10 september 2021. Uppdaterad 27 september 2021.
Den perfekta stormen
Föga förvånande gick Filterredaktionen igång på den nya boken Konspirationsfeber, och bjöd in författaren Kent Werne till poddstudion. Han förklarar varför pandemin gynnade konspirationsteoretiker, på vad sätt olika idéer korsbefruktar varandra och hur World Economic Forum lyckades spä på rädslan för ett globalt maktövertagande. Ur innehållet: rymdödlor, pedofilringar och anti-vaxxare.
Publicerad 27 augusti 2021. Uppdaterad 3 september 2021.
Medicinmän och breda penseldrag
Filterredaktionen lyssnar på SvD-podden Medicinmannen och kommenterar händelseutvecklingen kring apatiska barn-skandalen, Havannasyndromet och M/S Estonia. Ur innehållet: kaninhål, kokta metalfans och en Foiliehatt.
Publicerad 16 augusti 2021. Uppdaterad 16 augusti 2021.
Klickhoror och miljökämpar
Filterredaktionen undersöker om tabloidsajten Nyheter24 är »Sveriges största talangpool«, hjärt- och lungräddar en bohuslänsk sjö och filosoferar om evolutionen. Ur innehållet: grönfläckiga paddor, vettenskoterattackerande karpar och spritsugna myggor.
Publicerad 9 juli 2021. Uppdaterad 19 juli 2021.
Pennalism och polisutredningar
Filterredaktionen diskuterar två dokumentärer på SVT Play, På djupt vatten och Utpekad, och följer upp förra avsnittets Danmarksquiz med en frågesport om Sverige. Ur innehållet: generationskrockar, osmarta kampanjer och en hatattack mot drönarbilder.
Publicerad 18 juni 2021. Uppdaterad 20 september 2021.
Kryptovalutor och spättafiléer
Filterredaktionen diskuterar DNA-teknik som lösning på kalla fall, Netflixdokumentären Seaspiracy och det enda killar älskar mer än »äkta« carbonara: kryptovalutor. Ur innehållet: Malinmordet, Dogecoin, frysta spättafiléer.
Publicerad 7 maj 2021. Uppdaterad 22 juni 2021.
Trump och Bert – lika som bär?
Filterredaktionen och journalisten Björn Häger minns partiet Ny demokratis uppgång och fall, och drar paralleller till Trumprörelsens kaotiska upplösning. Ur innehållet: grävskopattacker, riksdagsfyllor och Bert Karlssons vita tubsockor på talarstolen.
Publicerad 16 april 2021. Uppdaterad 22 juni 2021.
Hur förhör man barn
Med anledning av vår granskning av fallet Mikael diskuterar psykologiforskaren Sara Landström och Filterredaktionen barnförhör och de vanliga misstag som förhörsledare begår. Ur innehållet: fallen Kevin och McMartin, alternativa hypoteser och falska minnen.
Publicerad 9 april 2021. Uppdaterad 22 juni 2021.
När socialtjänsten skadar barn
Filterredaktionen diskuterar sin granskning av fallet Mikael, där en pappa friats från övergreppsanklagelser i fyra olika instanser – men ändå inte tillåts träffa sitt barn. Ur innehållet: riskbedömningar, prestigefällor och en »urfreudiansk sörpa«.
Publicerad 26 mars 2021. Uppdaterad 13 februari 2023.
Johan Mjällby på flugsvamp
Filterredaktionen pratar om den vederlagda diagnosen Shaken Baby Syndrome och hyllar Uppdrag gransknings reportage om ämnet. Dessutom konfronteras chefredaktör Mattias Göransson med sin hybris. Ur innehållet: toalettredigering, sanningsbegreppet och Sveriges herrlandslag i fotbolls-VM 2002.
Publicerad 5 mars 2021. Uppdaterad 22 juni 2021.
Den sannolika mördarens metod
Filterredaktionen och författaren Thomas Pettersson skärskådar hur och varför Stig Engström dag för dag ändrade sin berättelse efter Palmemordet, och hur hans så kallade förväxlingsstrategi egentligen växte fram. Dessutom premiärspelar Mattias Göransson sin discodänga »Eftervärldens dom«. Ur innehållet: bevisvärdering, lögnens anatomi och åtta nya kapitel.
Publicerad 19 februari 2021. Uppdaterad 23 september 2021.
Du har inte adhd
Filterredaktionen och journalisten Katarina Bjärvall diskuterar överdiagnostiseringen av adhd och att allt fler unga vuxna nu vill bli av med diagnoser som de inte känner igen sig i. Dessutom tar redaktionen upp rättegången mot de två Estoniafilmarna om brott mot gravfridslagen. Ur innehållet: vårdbehovsparadoxen, Discoverys kanalmix och Leif Pagrotskys giftmordsliknelse.
Publicerad 5 februari 2021. Uppdaterad 22 juni 2021.
»En enstaka studie gjord på schimpanser«
Filterredaktionen diskuterar avdiagnostisering av adhd, förklarar hur bristen på jämförelsematerial är en gemensam nämnare för flera svenska skandaler och svarar på lyssnarnas frågor efter SVT-dokumentären Palmemördaren. Ur innehållet: predikosjukor, förväxlingsstrategin och Sveriges inofficiella ordningsman.
Publicerad 22 januari 2021. Uppdaterad 22 juni 2021.
Julspecial: Årets bästa och sämsta knäck
Filterredaktionen diskuterar Rättegångspoddens magplask i fallet Johanna Möller, förklarar hur gruppterapi gjort Estoniavittnesmål opålitliga och delar ut sina egna Stora journalistpriser. Ur innehållet: Dokument inifråns kanonår, en ny sorts krimserie och den syrliga surpuppan Cantwell.
Publicerad 18 december 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Bransch på steroider
Gjorde Filter i fallet Skandiamannen sig skyldiga till samma sorts skakiga bevisföring som vi anklagar Estoniadokumentären för? Därtill förklarar redaktionen varför du inte kommer att använda ditt bidragsfinansierade gymkort nästa år heller. Ur innehållet: förlustaversion, ingripandepoliser och engångsbetalningar.
Publicerad 4 december 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Estonia – fyndet som inte ändrar någonting
Filterredaktionen diskuterar vår granskning av den prisbelönta dokumentärserien om Estonia och redogör för den skakiga grund som serien vilar på. Ur innehållet: frågetecken kontra utropstecken, juryarbete och Janne Josefssons ilska.
Publicerad 20 november 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Estonia och konspirationerna
Inför en kommande granskning diskuterar Filterredaktionen förlisningen av Estonia och varför det nationella traumat utgör en så god grogrund för konspirationsteorier. Ur innehållet: körsbärsplockning, bogvisir och tyska ingenjörer.
Publicerad 6 november 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Strålande tider för 5G-skeptiker
Filterredaktionen och journalisterna Frans Bryngel och Marcus Admund Funck diskuterar den växande antistrålningsrörelse som förklarat krig mot mobilmaster, forskning och den nya 5G-etableringen. Ur innehållet: trollattacker, hjärncancerfusk och den kokta grodan.
Publicerad 23 oktober 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Den falska matrevolutionen
Filterredaktionen och journalisten Ann-Helen Meyer von Bremen pratar om de gröna matföretag som säger sig vilja rädda världen, men ofta visar sig vara luftslott. Ur innehållet: mjölmaskar, magiska maskiner och att äta ettor och nollor.
Publicerad 9 oktober 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Boken om de apatiska barnen
Guldspadespecial! Filterredaktionen och journalisten Ola Sandstig pratar om hans aktuella bok De apatiska barnen och samhället som svek. Ur innehållet: auktoritetstro, evidensupplevelse och kopplingen mellan doftljus och psykoanalys.
Publicerad 25 september 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Ljudattacken som var syrsor
Filterredaktionen diskuterar vanföreställningar nu och då – från flygande tefat till antistrålningsrörelsen. Ur innehållet: den förrymda pandan, vita skåpbilar och social smittspårning.
Publicerad 11 september 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Dödliga konsekvenser
Filterredaktionen pratar om reportaget »Dödliga konsekvenser« och Sveriges strategi för att få bukt med de ökända nätdrogerna. Ur innehållet: ayahuasca, fentanylanaloger och det vanskliga med att försöka lagstifta bort problem.
Publicerad 28 augusti 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Coronahets och Tiktok-dans
Filterredaktionen diskuterar skillnaden mellan svensk och amerikansk corona-rapportering och funderar över rimligheten i att se Tiktok som ett säkerhetshot. Ur innehållet: falsk konsensus, Turkcell och Trumps förintelseplaner.
Publicerad 14 augusti 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
José González
Filterredaktionen gästas av José González, som pratar om kritiskt tänkande och de budskap han förmedlar som artist. Ur innehållet: effektiv altruism, kärnkraft och Neil Youngs plasthat.
Publicerad 17 juli 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Palmemordet: Efterspelet
Filterredaktionen och författaren Thomas Pettersson diskuterar chefsåklagare Krister Peterssons utpekande av »den osannolika mördaren« Stig Engström. Ur innehållet: vittnenas upprättelse, utebliven teknisk bevisning och GW:s magkänsla.
Publicerad 19 juni 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Världens sämsta förhörsfråga
Med anledning av ett kommande reportage om ett berömt kallt fall nördar Filterredaktionen ner sig i förhörsmetodik och vittnesuppgifter. Ur innehållet: Scharffmetoden, bandspelarexperimentet och den gemensamma nämnaren mellan Larry David, Carl Bildt och Carola Häggkvist.
Publicerad 8 maj 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Nosar som kan rädda liv
Filterredaktionen och Spårhundsgruppens Gerd Andersson pratar om reportaget Näsa för trubbel och hur den svenska polisen vägrat att använda blodhundar, trots att de anses överlägsna på att spåra upp försvunna personer. Ur innehållet: Uppdrag gransknings utredning, generalister kontra specialister och konfliktfyllda Facebookflöden.
Publicerad 24 april 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.
Epidemiologer och nättroll
Filterredaktionen diskuterar bland annat ett personporträtt i Expressen och en granskning av SVT. Ur innehållet: 5G-aktivister, corona-desinformation och länken mellan Anders Tegnell, Ingmar Bergman och Zlatan Ibrahimovic.
Publicerad 10 april 2020. Uppdaterad 22 juni 2021.