I artikeln »Hälsotrenderna som blir stora 2024« menade tidningen Må Bra att det infraröda ljuset »sticker ut mest«, och uppmanade sina läsare att förbereda sig på ett år »med prylar som lovar sin effektivitet i enheten hertz«.
Spådomen visade sig vara välgrundad. Sociala medier är numera nedlusade med annonser för olika rödljusprodukter, vilka populariseras av influerare och kändisar som bland annat Kim Kardashian – i en Tik Tok-video visar hon upp sin solarie-liknande säng med en prislapp på över 800 000 svenska kronor. I Sverige har LCHF- och granolagurun Fredrik Paulún sadlat om till IR-profet, som författare till boken Ljusrevolutionen och affärsutvecklare på företaget Nutrilight.
Deras lampor och ansiktsmasker, för allt mellan 1 999 och 34 999 kronor, ger enligt hemsidan 14 revolutionerande effekter. Bland annat ska de reducera rynkor, smärtlindra, motverka akne, öka mängden stamceller, fungera antiinflammatoriskt samt påskynda viktminskning, muskeltillväxt och sårläkning. Det var bara den fysiska biten – rödljusterapi påstås också lindra bland annat ångest, beroendeproblem och sömnstörningar.
– Det fattas bara att det höjer IQ också, säger Dan Larhammar, molekylär cellbiolog vid Uppsala universitet.
På sin hemsida skriver Nutrilight att rött ljus, med 660 nanometers våglängd, kombinerat med nära infrarött ljus, med 850 nanometers våglängd, ger bästa möjliga effekter på hälsan »utan risk för skador«. Det låter avancerat och vetenskapligt, men vad det egentligen handlar om: vanligt ljus.
Rött ljus ingår i det vita ljuset från såväl solen som vanliga lampor och lysrör. En rödljuslampa är en lampa som helt enkelt saknar de våglängder som ger fler färger. Infrarött ljus, då?
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.