Mattias Göransson: »Är energidrycker verkligen livsfarliga?«

I veckans nyhetsbrev kommenterar Mattias Göransson den återkommande skräcken för energidrycker.

Plötsligt händer det, igen. I Helsingborgs Dagblad menar hjärtläkaren Peter Munkhammar att energidrycker och träning är en farlig kombination, rent av potentiellt dödlig. Som bevisning anger han anekdoter från sin egen avdelning. TV4 hakar på med ett inslag. En googling visar att samma läkare larmade även för fem år sedan, då i ett SVT-inslag som också framställde det koffeinhaltiga sockervattnet som beroendeframkallande.

Vi som varit med ett tag minns rätt många ståhej av det här slaget. Som Marcus Lundblad-Joons härom månaden visade i sitt Filterreportage om funktionsdrycker var alarmismen till och med en fördel för Red Bull när de i början av 1990-talet införde dryckessegmentet på den globala marknaden. Utöver att alla oroliga medierapporter gav snabb varumärkesspridning eldade vuxenvärldens avståndstagande snarare på de ungdomar man riktade sig till, något Red Bull förstärkte genom att sponsra extremsporter och diverse livsfarliga stolleprov.

Att vatten, socker och koffein verkligen skulle vara farligt är naturligtvis uteslutet. Annars hade vi märkt det långt tidigare, exempelvis genom att jämföra dödlighetsstatistiken i kaffedrickarnationer som Italien, Sverige och Finland med andra länder. Eller som fysioterapeuten Jacob Gudiol kommenterade det senaste energidryckslarmet i en underhållande Twittertråd: »På 90-talet kan jag väl acceptera att man diskuterade det men nu har det gått några decennier.«

För så är det ju. När något är nytt är det lätt att övertolka iögonfallande händelser. När skateboardarna, studsmattorna och elsparkcyklarna kom bröt barn och ungdomar benen, och varje ny produkt ledde till ett nytt larm. Sedan jämförde någon med antalet benbrott från gamla tiders trädklättrande och cyklande och oron visade sig obefogad.

Det är nog dags att låta energidrycksskräcken gå samma väg som skateboardpaniken.

 

Veckans …

… bok.
I dag kommer Johanna Frids roman Haralds mamma ut. Frid är även poet, och har tagit med sig det bästa från genren – bildspråket – men utelämnat det sämsta – pretentionerna. Den nya boken handlar om en svärdotter och en svärmor som träffas på en flygplats i väntan på ett plan som ska ta dem till deras gemensamma intresse – Harald. Planet blir försenat och samtalen allt jobbigare. Läs fler aktuella kulturtips i Filters guide!

… Filterklassiker.
Socker är rekorddyrt, och godispriserna ökar därefter. Det fick mig att tänka på den gamla Filtertexten Ett delikat mysterium där Christopher Friman Leffler med sedvanlig fyndighet reder ut varför lösgodispriserna annars hållit sig mer eller mindre konstanta sedan 1980-talet.

Trevlig helg!
Mattias Göransson

Publicerad 12 maj 2023.
Annons