Redaktionen: »Listan omfattar också hela den innehållsbredd vi eftersträvar«

I veckans fredagsbrev listar redaktionen årets bästa och tio mest lästa Filtertexter.

2022 går mot sitt slut och när vi kastar ett öga på statistiken över vilka av våra texter som blivit mest lästa och delade överensstämmer den – faktiskt – med våra egna favoriter. Inte nog med det: listan omfattar också hela den innehållsbredd vi eftersträvar.

Underhållning bland annat i form av ett absurt besök hos slottsockupanter i Mariestadstrakten. Granskningar av elbilsbluffare och hälsopreparatsmånglare. Fördjupande läsning om alltifrån skolpolitik till rättspsykiatrisk vård.

Saknar du någon text på listan? Dela gärna dina egna favoriter från året på sociala medier.

God jul på er!
Mattias Göransson, chefredaktör
Madelene Pollnow, reporter
Oskar Sonn Lindell, reporter

 

Årets bästa och tio mest lästa Filtertexter …

Schwedentraum
Bland alla tänkbara följder av en global pandemi tillhör denna de mer långsökta: ett tyskt antroposofkollektiv tar över ens hem, och vägrar betala för sig. Men just det drabbade slottsägarna Björn Dierks och Annica Eriksson.

 

Tanklös
Investerare, teknikjournalister och beslutsfattare charmades av det svenska startupföretaget Unitis silverglänsande elbilsprototyp. Skribenten Nicolai Atefie – som själv satsat sparpengar på det påstått gröna projektet – avslöjade vad som fanns under huven.

 

Förnuft och magkänsla
Madelene Pollnow bajsade i en tratt och gav sig ut i smeten av verkningslösa kosttillskott och substanslösa hälsopåståenden kopplade till vår tarmflora.

 

Intervjun: Johan Wicklén
»Jag har lite tappat respekten för Sverige som land.« Hur kan nationen med Europas mest restriktiva narkotikapolitik ha kontinentens högsta narkotikadödlighet?

 

Det var en gång i Göteborg
Ett gäng tungviktare inom film-Sverige minns tillkomsten av Upp till kamp, TV-serien som blev deras karriärsprångbräda men numera inte kan ses någonstans.

 

Den fjärde uppgiften
»Av allt man kan lära sig är det absolut viktigaste att kunna avgöra om en person snackar skit eller inte.« Stjärnprofessorn Martin Rosvall bjuder på en grundkurs i kritiskt tänkande.

 

Stolpträff i VM-debatten
Filters mest citerade text 2022 var en anspråkslös fallstudie om vikten av jämförelsesiffror när man bedömer statistik. I det här fallet rörande döda gästarbetare i Qatar.

 

Minsta motståndets lag
Påskkravallerna ledde till krav på hårdare tag, gummikulor och vattenkanoner. Vi följde med två poliser med tjugo års erfarenhet av att hantera demonstranter, för att se om de höll med.

 

Den osannolika makthavaren
»Jag förstår faktiskt inte hur man kan försvara det här systemet moraliskt.« Marcus Larsson är mellanstadieläraren som nästan på egen hand har skapat en folkrörelse mot de svenska skolaktiebolagen.

 

Ett stört tillstånd
Två psykiskt störda mördare utförde varsitt vansinnesdåd som skakade landet. Theodor Engström dömdes till rättspsykiatrisk vård, Fabian Cederholm till fängelse. Hur kan det komma sig?

Trevlig helg!
Redaktionen

Publicerad 23 december 2022.
Annons