Med tanke på att Ryssland just nu genomför ett sinnessjukt krig där man mördar barn, kvinnor och män är det begripligt att oron stiger i närområdet. Då har journalistiken en viktig roll att spela, bland annat genom att efter bästa förmåga skilja realistiska från inbillade hot. Lik förbannat agerar massmedier allt som oftast som superspridare av svajiga skräckscenarier. Frågan är förstås varför man ska bry sig – ryssjävlarna får väl skylla sig själva – men man kan också vända på steken. Om inte nivån på kritiskt tänkande kan upprätthållas när risken för grupptänkande är så uppenbar, när ska den då göra det?
Just nu sänder SVT de skandinaviska public service-bolagens gemensamma mångmiljonsatsning Skuggkriget som följetong. Inledningen råkade röra ett av mina specialområden: imaginära och verkliga undervattensoperationer. Bakgrunden är att en norsk internetkabel i fjol gick av i havet utanför Spetsbergen, vilket ledde till spekulationer om ryskt sabotage. Sedan fann man tydliga spår från ett trålbord i leran invid kabelbrottet och lade ner polisutredningen – en bottentrålande fiskebåt hade råkat kapa sladden, som så många gånger förr runt jorden. Slutet gott, allting gott?
Inte i Skuggkriget.
Läs gärna min text om feltänket och slappheten som genomsyrade programmen.
Veckans …
… film.
I morgon har dokumentären Good Life premiär. Den följer de boende på Tech Farm, världens första kollektivboende för entreprenörer. Resultatet är lika särpräglat som intetsägande: allt som sägs är som taget ur valfri startup-artikel ur tidningen Breakit, men yttrat med eftertryck av människor som hoppas vara unika. Om filmen är poänglös eller ett genialiskt tidsdokument ligger i betraktarens öga; själv lutar jag åt det sistnämnda. Läs Filterguiden för fler aktuella kulturtips.
… Filterklassiker.
»Temperaturen steg på nytt till 50 grader och en 30-årig man svimmade av värmeslag. Pär och tre andra personer lade ner honom på golvet där det var aningen svalare, och en läkare ombord försökte kyla ner mannens lymfkörtlar genom att lägga ölburkar i hans kalsonger.« En helvetesexpedition genom Sahara? Nej, en resa med X2000. För tolv år sedan undersökte Filter varför svensk järnväg var så eftersatt – och bisarrt nog fungerar texten fortfarande som nulägesbeskrivning.
Trevlig helg!
Mattias Göransson