Hej,
i dagens podd pratar jag med vår praktikant Tuva Lejonklou om det nya numrets grävjobb, »Skolplikten framför allt«. Det handlar om hur barn med diagnoser drabbas av skolplikten, och är ett slags uppvisning i hur allt bara blir fel ibland. En snöboll sätts någon gång i rullning och ingen vet vilken riktning den tar eller hur stor den kommer att växa sig.
När skolplikten skärptes 2011 berodde det på ett journalistiskt avslöjande att den religiösa sekten Maranata, som skydde homosexualitet mer än barnaga, hemskolade sina barn. Sedan 2011 har det i stort sett varit omöjligt att undervisa sina barn på annat sätt än i skolan, vilket internationellt sett sticker ut. Ingen tänkte nog då på barn som av olika anledningar inte klarar av att gå till skolan.
Under samma period har allt fler friskolor etablerat sig – tycka vad man vill om det, men faktum kvarstår att det påverkat alla skolors resursfördelning. Kommunala skolor har fått mindre pengar att röra sig med, och hur friskolorna använder sin skolpeng har vi begränsad insyn i. Samtidigt har antalet hemmasittare och elever med så kallad problematisk skolfrånvaro ökat. Anledningen till det är oklar, men flera studier indikerar att en stor andel av dem också har en NPF-diagnos som autism eller ADHD.
Om barn inte kommer till skolan orosanmäler många skolor till socialtjänsten. Kan tyckas vettigt, eftersom skolfrånvaro kan vara indikation på missförhållanden. Problemet är att anmälningarna snarare görs rutinmässigt än med eftertanke. Finns det anpassningar skolan själv bör göra innan en överbelastad socialtjänst dras in?
Lägg till bristande kunskaper om NPF-diagnoser, vilket såväl Socialstyrelsen som lärare själva vittnar om, så har vi en situation där föräldrar som gör allt för att hjälpa sina barn riskerar att få dem tvångsomhändertagna.
Ett klassiskt grävjobb har en ansvarsutkrävande intervju, men här hade vi faktiskt svårt att lista ut var vi skulle lägga ansvaret. Det värsta är att det får så allvarliga konsekvenser – Tuva har pratat med en familj som nu överväger att flytta utomlands för att kunna hemskola sitt autistiska barn, likt många har gjort före dem. Allt på grund av att det bara blivit fel någonstans.
Veckans …
… köttfrossa.
Efter surdegsbak, grönsakssyrning och hemmabryggning var det bara en tidsfråga innan kan själv-kulturen slutligen nådde charkuterierna. Jon Randow visar i Charkbibeln hur du tillverkar allt från spanska och tyska korvar till italienska klassiker som coppa och culatello. I sann hipsteranda kräver detta förstås flera vändor över ån efter vatten: såväl köttkvarn och pH-mätare som ett eget »mogningsrum« måste ordnas. Läs vår guide till aktuella kulturhändelser här.
… TV-fest.
I dag har den andra säsongen av Yellowjackets premiär på SkyShowtime. Den psykologiska thrillern om ett gymnasiefotbollslag som överlever en flygkrasch i vildmarken blandar high school-drama, övernaturlig mystik och vrickade rollfigurer på ett alldeles underbart sätt. Dessutom får man en dos 90-talsnostalgi med dåvarande indiestjärnorna Christina Ricci och Juliette Lewis i huvudrollerna och ett soundtrack med The Smashing Pumpkins, The Cranberries och Portishead. Som om inte det vore nog: på måndag släpps fjärde och sista säsongen av Succession på HBO Max. Enligt amerikanska journalister som fått en förhandstitt är det seriens bästa säsong, och det säger inte lite.
Trevlig helg!
Madelene Pollnow