Oskar Sonn Lindell: »En annan gravas under kilovis med salt. En tredje bedövas med en elpistol«

Blir det hästtartaren »Harry Boy« eller strykjärnsgrillad bläckfisk till fredagsmiddag? Veckans fredagsbrev handlar om Punk Royale – en udda svensk krogfågel.

En kock med blond hårman, sotarmössa och kritvitt förkläde förklarar filosofin på hans stjärnkrog för en reporter: de vill förmedla »vad råvaran varit med om« och låta »gästen känna smaken av ett narrativ på tallriken«. Sedan: en gäst blir nedgrävd och därefter uppryckt ur jorden medan han får en rädisa inkörd i munnen. En annan gravas under kilovis med salt. En tredje bedövas med en elpistol. En fjärde tvångsmatas med anklever genom en tratt.

Jag gapskrattade flera gånger när jag i våras såg Varanteaterns sketch om krogen Mat Total i deras comeback Varan-TV: Stories. Den är en uppenbar drift med Netflixserien Chef’s Table, där världsberömda kockar porträtteras till toner av dramatisk, klassisk musik – det ultimata beviset på att matvärlden numera tar sig själv på väl stort allvar.

Mina tankar gick direkt till sketchen när jag såg vår bildredaktör Magnus Bergströms färgstarka foton till krogreportaget i vårt senaste nummer. I höstas reste Magnus och vår trogne frilansmedarbetare Marcus Lundblad-Joons till Oslo för att följa det expanderande svenska krogimperiet Punk Royales öppning i den norska huvudstaden. De kom hem med berättelser och bilder av besökare som serveras kaviar på handloven, äter ostron ur hundskålar och blir matade med jättelika skedar tryfferad hummer.

Grundaren Joakim Almqvist låter nästan parodiskt lik Varanteaterns Mat Total-krögare när han pratar om »upplevelsen« på sin restaurang: »Min dröm har alltid varit att folk skulle prata som att det finns restauranger – och så finns det Punk Royale. Att vi är en restaurang, men nåt annat också.« Men i Marcus underhållande text framträder också saker som särskiljer Punk Royale från fenomenet Varanteatern satiriserar: barnslighet, respektlöshet och självdistans.

Rätterna »Rabarbersnopp & mangobröst« och »Strykjärnsgrillad bläckfisk« kan låta fåniga, hästtartaren »Harry Boy« rent osmaklig och lotterihjulet där »vinsten« är att äta resten av middagen naken ska vi inte ens tala om. Men som kontrast till en krogvärld som inte längre bara vill föda människor, utan lösa hållbarhetsfrågor och berätta personliga historier genom sina rätter, är det befriande att någon också bara vågar låta mat vara … kul.

Läs gärna reportaget »Gränsöverskridarna«. Och om du gillar artikeln: se gärna till att sprida den på sociala medier eller berätta om den för dina bekanta.

 

Veckans …

… uppmaning
Se till att förnya din prenumeration om det behövs! Nästa nummer kommer nämligen bli riktigt bra: bland annat granskar vi ett fall där socialtjänsten gjort ett obegripligt barnomhändertagande, djupdyker i den galna energidrycksvurmen och pratar traumaskildringar med regissören Andreas Öhman som gjort sin mest personliga film hittills.

 

… bok
Blev nyfiken på Blake Gopniks Warhol – livet som konst efter Mattias tips i vårt förra Filternummer. Eller vad sägs om detta: »Gopnik, som för boken intervjuat 260 personer och plöjt tiotusentals dokument, betraktar lämpligt nog popkonststjärnan med samma kallsinne som Warhol uppvisade mot sin omvärld. Genialitet varvas med effektsökeri, misär och girighet – Warhol reser gladeligen till Iran för att mot en fantasisumma porträttera shahens hustru Farah Diba, och passar på att mata sin tax med iransk kaviar.«

Här hittar du fler aktuella kulturtips från oss på redaktionen.

 

… lyssning
Fick en vinylspelare i alldeles för fin farsdagpresent. Albumen som nu går varmast: Fleetwood Mac-sångaren Christine McVies bortglömda självbetitlade soloskiva och Bob Dylans kanske starkaste platta Infidels.

 

… läsning
Min kollega Madelenes porträtt av skolopinionsbildaren Marcus Larsson har fått en otrolig spridning och respons. Se till att läsa det du också!

 

… TV
Tipsade i vår Filterguide om Jens Linds och Albert Svanbergs fristående fortsättning på Hockeyns historia, där de fokuserar på 90-talsstjärnorna Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström. Det är välberättat, snyggt – och jag får fortfarande gåshud av bilderna från OS-finalerna i Lillehammer 1994 och Turin 2006.

 

… randanmärkning
En svensk, helt verklig version av dramat The Americans verkar ha uppdagats: ett ryskt par har gripits i Stockholm, där de »levt ett stillsamt villaliv« i tio års tid samtidigt som de spionerat på Sverige. Jag kunde dock inte låta bli att dra på smilbanden åt detaljen att den misstänkte mannens täckmantel bestod i att »jobba med import och export«. Har inte någon på Säpo sett Seinfeld!?

Hade de haft koll på George Costanzas – alias Art Vandelays – påhittade verksamheter hade de kanske kunnat uppdaga alltsamman mycket tidigare.

Trevlig helg!
Oskar Sonn Lindell

Publicerad 25 november 2022 och uppdaterad 21 december 2022.
Oskar Sonn Lindell, reporter på Filter
Annons