Fram till för ett par månader sedan var jag övertygad om att illusionisten Joe Labero tillhörde den absoluta världseliten – och hade inte blivit förvånad om han förärats en staty i Las Vegas. När jag läste att vår berömda magiker numera uppträder på etablissemang som Bomans Hotell i Trosa och Varbergs Stadshotell blev jag överraskad, och kanske lite ledsen över att en svensk världsstjärna slocknat på kändishimlen.
Under min research framkom att fallet trots allt inte var så högt. Joe Labero har i alla år överdrivit sina internationella framgångar, bland annat genom att använda sig av fejkpriset Merlin Award. Det beskrivs som trollkarlsvärldens Oscar, men delas i själva verket ut godtyckligt av en misslyckad amerikansk magiker. Priset har ett syfte: att lura medierna – som inte faktakollar nog för att inse att det enbart är ett PR-trick.
I dag publicerar vi reportaget »Mästertrollaren« där Labero konfronteras med påståenden som att han spelade korthaj i Pirates of the Caribbean, skulle ersätta Roy Horn i Siegfried & Roy och att han klippte sönder Monica Lewinskys klänning framför expresidenten Bill Clinton. Det kan tyckas harmlöst, men mer seriösa trollkarlar är frustrerade över att Labero tar all uppmärksamhet – och det kan man ju förstå.
Själv är jag besviken över att Joe Labero inte är någon världsstjärna. Och kanske lite imponerad av hans främsta trolleritrick: att lura svenskarna att han är en av världens främsta magiker.
Veckans …
… Filterklassiker.
Minns ni fjolårets mest flippade reportage om antroposoftyskarna som ockuperade ett 1600-talsslott utanför Mariestad? Sedan dess har tyskarna bott kvar, trots att köpet hävts och att de inte har någon rätt att nyttja fastigheten. Förra veckan beslutade Skaraborgs tingsrätt att tyskarna ska vräkas med omedelbar verkan. I domen skrev tingsrätten: »[Slottsägarna] måste anses ha ett starkt intresse att få tillgång till sin fastighet så snart som möjligt. Det ligger också i [tyskarnas] intresse att de avflyttar så snart som möjligt, för att hålla nere framtida ersättningsanspråk.« Tyskarna dömdes även till att betala skadestånd och rättegångskostnader.
… TV-tips.
Staffan Juléns dokumentär San Quentin, Godot och väntan på livet skildrar ett teaterexperiment med två dömda gängmedlemmar i Los Angeles. De intagnas tveksamma attityd till att spela huvudrollerna i regissören Jan Jönssons uppsättning av I väntan på Godot förändras när de inser att pjäsen handlar om dem själva. Dokumentären kan ses på SVT Play.
Trevlig helg!
Simon Appelqvist