Sedan friskolereformen introducerades i början av 1990-talet har det svenska skolsystemet utvecklats till en miljardindustri. Men samtidigt som allt fler barn går i en aktiebolagsägd skola är en ökande majoritet av svenskarna emot obegränsade vinstuttag ur skolan. I vårt kommande nummer, som publiceras på måndag, har jag följt mannen som blivit en osannolik galjonsfigur och talesperson i kampen mot friskolesystemet.
Marcus Larsson är en tidigare utarbetad mellanstadielärare i Kungälv som driver tankesmedjan Balans samt det populära Twitterkontot @Skolinkvisition. Enligt friskoleförespråkare ägnar han sig åt »personliga attacker, misstänkliggöranden och mobbning«. För lärare runt om i landet är han en hjälte som gör jobbet journalister, fackförbund och politiker borde ha gjort för längesen. Själv kallar han sig för »skärmdumpslobbyist«, eftersom han främst lyfter fram information som redan finns svart på vitt i rapporter, budgetar och årsredovisningar.
Jag ringde upp honom strax efter att årets valresultat stod klart. Många motståndare till skolaktiebolagen hade uttryckt sin besvikelse eftersom de antog att det fanns en större chans till ett förändrat utbildningssystem om Socialdemokraterna hade fått bilda regering. Men Larsson verkade inte alls nedslagen. Han gick på i åtminstone 45 minuter om hur en borgerlig regering faktiskt kunde innebära ett större hot mot skolaktiebolagen.
Jag hängde med Marcus Larsson när han höll i idrottslektioner på Fredkullaskolan, drack öl med lärarkollegor och skötte tankesmedjan hemifrån sitt köksbord. Under tiden utvecklade han sitt resonemang: En svag socialdemokratisk regering skulle aldrig kunna få igenom sina ganska drastiska förslag på att helt förbjuda vinster, men en borgerlig regering skulle kunna genomföra de begränsningar och krav de lovat i valrörelsen.
Sedan utsågs Lotta Edholm till ny skolminister. I reportaget säger Larsson:
– Här har vi nu en skolminister som gått från att vara skolborgarråd, till att jobba på en firma som uttryckligen lobbat för företag i välfärdsbranschen, till styrelsen för ett friskolebolag, till utbildningsdepartementet. Det tyder väl på att de inte tar den här frågan riktigt på allvar.
Efter utnämningen har tankesmedjan Balans ökat takten ytterligare – bland annat med debattartiklar i flera stora dagstidningar – och på @Skolinkvistion har retoriken spetsats till.
– Jag tycker man kan ha viss förståelse för att jag blir provocerad av alla kopplingar mellan näringslivet och politiken. Det är oerhört stora pengar i omlopp, så jävla många människor involverade – det är oerhört tydligt, men så få pratar om det.
Skolkoncernernas företrädare går att finna bland landets mäktigaste affärsmän, vid de största PR-byråerna och i Regeringskansliet. På måndag ska Marcus Larsson åka till gympasalen i Kungälv igen.
Numret med mitt porträtt av Marcus Larsson skickas ut till prenumeranter på måndag, men vi publicerar texten på vår sajt redan nu. Läs den gärna här.
Veckans …
… läsning
På söndag drar fotbolls-VM i Qatar igång, och rapporteringen kring evenemanget har främst rört vilket skitland värdnationen är. På det stora hela är det svårt att säga emot, men en vida spridd uppgift om att minst 6 500 gästarbetare dött under arenabyggena stämmer däremot inte. För ett par nummer sedan faktakollade Mattias Göransson påståendet med sedvanlig nit och fann att den verkliga siffran var betydligt lägre.
… bio
Grävande journalisters arbete består främst av monotona uppgifter, som att läsa högar av dokument, söka i arkiv och ringa källor. Ändå har flera filmer lyckats göra detta otroligt spännande: Spotlight, The Post och inte minst Alla presidentens män. Just den senare har reportageboken She Said jämförts med. New York Times-journalisterna Jodi Kantor och Megan Twohey berättar där om sitt oförtrutna arbete med att avslöja filmproducenten Harvey Weinsteins sexuella övergrepp och våldtäkter. Som alla vet lyckades de – reportaget slog ner som en bomb och blev ett av startskotten för #Metoo-rörelsen. Nu har boken filmatiserats, med Carey Mulligan och Zoe Kazan i huvudrollerna, och visst finns det någon sorts poetisk rättvisa i att just Weinstein-skandalen nu även skildras i en storfilm.
Här hittar du fler aktuella kulturtips från Filterredaktionen.
… konsert
I kväll ska jag och min syster se Hederosgruppen på Skeppet i Göteborg. Jag har sett Martin Hederos i flera andra konstellationer – The Soundtrack of Our Lives, Hederos och Hellberg och Tonbruket – men det blir första gången jag ser hans senaste projekt. Bandet har sin grund i jazzen, men influeras av allt från samtida pop till tango och afro beat. Det kommer garanterat bli en grym spelning. I helgen kommer de även spela i Malmö och Stockholm – och det finns biljetter kvar!
… pristagare
I går utsågs Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson mycket välförtjänt till Årets berättare vid Stora Journalistprisgalan. De prisades för sin artikelserie om Sveriges väg in i Nato, tre mycket initierade och spännande reportage. Den gångna helgens publicering om Tidöavtalets tillblivande höll minst lika hög klass.