Denna dag domineras medieflödet av årsdagen för Rysslands angreppskrig mot Ukraina. I strömmen av publiceringar som summerar eller kommenterar vad som hänt sedan dess bryter brittiska Financial Times mönstret genom att backa bandet ytterligare en bit: Hur i hela friden kunde någon komma på en så urbota idiotisk idé?
Tidningen, som är känd för sina kontakter inom den internationella finanseliten, baserar sin berättelse på sex huvudkällor med påstått god insyn i maktspelet i Kreml. Enligt dem var inte ens Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov involverad i beslutet. »Han [Putin] har tre rådgivare«, sade Lavrov enligt en citerad oligark. »Ivan den förskräcklige. Peter den store. Och Katarina den stora.«
Med förbehållet att det alltid är irriterande med anonyma källor – även om det här framstår som oundvikligt – är artikeln »How Putin blundered into Ukraine – then doubled down« helgens lästips. Att jag inte klistrar in en länk beror på att man då stoppas av tidningens läslås, samtidigt som de håller texten öppen för alla som istället googlar sig fram.
I dagens avsnitt av Filterpodden pratar Madelene Pollnow och jag emellertid inte om själva kriget, utan om en av de händelsekedjor som nyligen inträffade som följd av det spända världsläget. Efter att en spionanklagad kinesisk jätteballong skjutits ner över USA följde några dygn där objekt efter objekt observerades och förintades av amerikanska jaktplan. En intensiv nyhetsbevakning ledde till alltmer vidlyftiga spekulationer tills det visade sig att den kinesiska ballongen fått militären att ändra inställningen på sina radaranläggningar, så att man helt enkelt fått syn på många fler – och betydligt mindre – objekt. President Biden fick förklara att man skjutit ner högst vardagliga småballonger ägnade åt forskning eller »rekreation«, det vill säga: i ett av fallen sannolikt en partyballong.
Medievärlden gick snart vidare till viktigare ting, men vi kunde inte låta bli att dröja oss kvar vid ämnet. För även om de tre senaste ballongnedskjutningarna på sätt och vis kan sättas på humorkontot så illustrerar de ett mänskligt grunddrag som historiskt sett har lett till riktigt tragiska katastrofer.
Veckans …
… biopremiär.
Kan man göra film av en tidningsnotis på tre rader? Om notisen handlar om en vild svartbjörn som hittats med drygt tre gram kokain i blodet – absolut. Just detta inträffade efter att en drogsmugglare tvingats kasta ut sin kokainlast ur ett flygplan över skogarna i delstaten Georgia 1985. Läs gärna vårt tips om Cocaine Bear och andra kulturhändelser.
… TV-tips.
Erdogans inspel i Sveriges Natoanslutningsprocess handlar i mångt och mycket om meningsskiljaktigheter i kurdfrågan. I dokumentären Kobane – drömmen om frihet skildrar den svenska regissören Manal Masri de kurdiska studenterna Jenkidar och Hussein som 2014 återvänder från studentliv i Beirut till sin hemstad i norra Syrien. Samma år utbryter kampen mot IS. Den efterföljande resan mellan hopp och förtvivlan är så gastkramande att inte ens Tengil hade lämnats oberörd. Man hoppas att Tobias Billström ser den. Finns på SVT Play.
… Filterklassiker.
Under veckan har Svenska Dagbladets kultursida analyserat Alex & Sigges podcast. Frågan de söker svaret på: Stämmer fördomarna om podduon? En fördom rör hur självupptagna de är, och SvD plockar upp den gamla händelsen där Sigge kissade på ett exemplar av Filter. Här är orsaken: »Jag! Jag! Jag!«, ur Filter #37.