State fair food
»Jag gillar det mesta med amerikansk matkultur, även sådant som folk har fördomar mot. Jordnötter i Coca-cola eller biscuits and gravy låter konstigt men är asgott. En fördom är att amerikaner friterar allt. Den tror jag kommer från maten på state fairs – alltså tivolimat. Där friterar de faktiskt allt. Från chokladdoppat bacon och oreos till sådant som egentligen inte går att fritera: smör, Jell-o, Coca- cola, öl och tuggummi. De tokerierna har jag lämnat därhän.«
Sweet potato casserole
»En klassisk rätt vid Thanksgiving som jag har svårt att förstå mig på – sötpotatis toppad med marshmallows. Jag tycker inte sötpotatis är så gott på egen hand, men att kombinera det med smågodis känns inte som en given kombination. Intressant nog är rätten, som så många andra amerikanska traditioner, ett resultat av reklam: när man i början på 1900-talet började sälja marshmallows arbetade man för att de skulle användas även i vardagsmatlagning.«
Strip club food
»I USA kan man äta riktigt bra på vissa strippklubbar. De erbjuder gratis lunch och har söndagsbufféer för att locka folk efter kyrkan. Speciellt Miami är känt för strippklubbar med högkvalitetsmat. På en sådan hamnade jag med Bernie Barker, världens äldsta manliga strippa, när jag skrev ett reportage om honom och han skulle visa mig sin favoritrestaurang. Jag åt väldigt goda kycklingvingar med citronpeppar, men blandningen av kommersialiserat sex och mat kändes bara väldigt fel.«
Hotdish
»Jag ägnar ett helt kapitel i boken åt casseroles [på svenska gryta eller låda, reds anm], typisk amerikansk fulmat som består av praktiska halvfabrikat. I Mellanvästern kallas en viss typ för hotdish och är en så stor grej att man som lokalpolitiker kan vinna val på ett bra recept. Jag testade många varianter för att hitta rätt – alla använder sig av saker som tater tots och Campbell’s svampsoppa – och det blev inte äckligt … det blev bara typ Hemmets Journal-gott.«
Rocky Mountain oysters
»Man snackar om att det finns ett ›burgarbälte‹ i USA, som löper från Texas upp över landet där cowboys föste boskap. I hela det området serveras också den här klassiska cowboyrätten som även kallas cowboy caviar och dusted nuts. Det är alltså tjurtestiklar som skalas, marineras i öl, doppas i ströbröd och friteras. Egentligen ganska gott, men jag tog inte med den eftersom jag vet att ingen skulle laga den.«
- Mer:
- Gott & blandat