Att gamla vinyler kan vara värda mycket pengar är ingen hemlighet – men visste du att samma sak även gäller vissa DVD-skivor? Experten Harald Mjöberg, som driver Haraldfilm.se, berättar om fem guldklimpar.
Reine och Mimmi i fjällen (1997)
»De flesta DVD-filmer är knappt värda en femma, men många äldre filmer är svåra att hitta på strömningssajterna och kan säljas för 100–150 kronor om de är svensktextade. Sedan finns ett antal pang-rariteter som intresserar de lite nördigare samlarna. Priserna på dem har gått ner med 25 procent de senaste åren, men Reine och Mimmi i fjällen står sig stark. Den har levererat i över ett decennium och säljs fortfarande för tusenlappen och uppåt. Det har blivit lite kultstatus kring filmen, alla vet att den är svindålig men oerhört sällsynt. Jag har besökt loppisar och second hand-butiker i tolv år och bläddrat igenom miljoner filmer utan att någonsin hitta den. Jag har däremot köpt den från andra samlare och sedan sålt den vidare till stammisar i mitt nätverk.«
Elvis (1979)
»John Carpenters film om Elvis Presley är oerhört efterfrågad – jag håller den som nummer ett bland utländska filmer på DVD. Den rider på flera vågor: Elvis, samlare som vill ha allt av Carpenter och samlare som bara vill ha det som är exceptionellt svårt att hitta. Elvis kan kosta uppemot 700 kronor.«
En fyra för tre – säsong 1–3 (1996–1998)
»En komediserie som gick i fyra säsonger på TV4. Sajten Ginza pumpade länge ut fjärde DVD-boxen för tio spänn, så den är inte värd så mycket. Säsong ett till tre säljs däremot för omkring en tusenlapp styck. Jag tror inte att serien finns att strömma någonstans, men min bedömning är att sådant egentligen inte påverkar värdet. Reine och Mimmi i fjällen finns till exempel både på C More och SF Anytime.«
Oliver och gänget (1988)
»Den här Disneyfilmen släpptes först i en utgåva där Tommy Nilsson gör en av rösterna. Det sägs att han inte fick det gage han ville, och därför gjorde man om dubbningen med andra artister. Men innan dess såldes ett gäng exemplar av den gamla versionen. Den är klurig att hitta på loppmarknader: man måste leta efter ett litet instansat nummer vid skivan. Jag hittade min första Tommy Nilsson-dubb i år, och då har jag ändå letat sedan 2009. Här gäller det verkligen att få tag i rätt köpare, men då kan man få minst 500 kronor.«
Kommissarie Späck (2012)
»Vanligtvis är den här parodin på Beck-filmerna inte värd många kronor, men det finns en mer sällsynt utgåva med slipcase, ett hölje utanpå fodralet där det står »SF-klassiker« och ett nummer. Den är värd hundra gånger mer. Egentligen betalar man alltså 500–600 kronor bara för ett papphölje. Det övriga innehållet är ju detsamma, så att säga.«
Söndag 5 december. Stockholms film- och skivmässa arrangeras i Hallunda.
Under 32 år har Sveriges riksdag avhandlat gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i interpellationer, motioner och utredningar. Kan målsnöret verkligen vara nära?
Startskottet
Första gången gårdsförsäljning, i dagens mening, nämns i riksdagen handlar det om mjölk och »många andra produkter«. »Sådant älskar alla de människor som i dag dväljs i stadskulturen att få direktkontakt med«, påpekar miljöpartisten Kjell Dahlström. Bifalles ej.
avregleringsyra
Riksdagen avreglerar jordbruket, två år senare genomförs Friskolereformen. Telemarknaden avregleras, kommersiell radio och TV införs, sedan släpps elmarknaden fri. Systembolagets försäljningsmonopol förblir oförändrat.
försök
Moderaten Carl Nilsson motionerar om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker: »Man kan förutse en renässans för den klassiska svenska fruktodlar- och trädgårdsnäringen.« Nej. Liknande förslag med andra avsändare möter 2002, 2003, 2005 och 2006 samma öde.
fler försök
Nya tag, ny vinkling: »Genom att tillåta gårdsförsäljning av vin stärker vi turistnäringen och gör Sverige till ett mer intressant land att besöka och för svenskar att semestra i.« Icke. Nästa försök: »Gårdsförsäljning av alkohol är ett led i utvecklingen för en levande landsbygd.« Glöm det.
fler avregleringar
Reinfeldtregeringen inför Lagen om valfrihetssystem som leder till avregleringar inom hela välfärdssektorn. Apoteksmonopolet upphör och tågmarknaden släpps fri. Systembolaget behåller sin ställning.
ännu fler försök
Utredningen om vissa alkoholfrågor tillåter provsmakning men avfärdar gårdsförsäljning. De efterföljande åren dras bland annat hållbarhetskortet: »Sådan gårdsförsäljning kräver ingen distribution eller fördyrande mellanled. Den blir därmed gynnsam för såväl producent som kund och är dessutom mer miljövänlig.«
genombrottet?
Den 2 maj uttalar en riksdagsmajoritet att man vill införa gårdsförsäljning av bland annat alkoholhaltiga drycker. Frågan har då, under 29 års tid, nämnts över 600 gånger i interpellationer, motioner och utredningar. Regeringen duckar.
försök
Januariavtalet mellan C, L och regeringen rymmer under punkt 23, Gör det möjligt att leva och bo på landsbygden, bland annat följande krav: »En utredning om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska genomföras.«
da capo
Efter nästan två år av påstötningar – i ett inlägg menas att gårdsförsäljning kan lindra coronakrisen – tillsätter regeringen den 12 november den aviserade utredningen. Dock med brasklappen: »En förutsättning för uppdraget är att Systembolagets monopol säkras.«
Tisdag 7 december. Den särskilda utredaren Elisabeth Nilsson, före detta landshövding i Östergötland, redovisar vad hon kommit fram till.
Omkring 20 år efter sina respektive premiärer på SVT återvänder i höst två komediserier döpta efter djur. Men bara en av dem är en underdog.
mottagande
kvarteret skatan: »Komik på hög nivå«, skrev Aftonbladet efter premiäravsnittet 2003. »Smarta sketcher och fräscha ansikten« fastslog Expressen. SvD:s skribent var förvisso skeptisk, men han sågade också premiären av The Office som visades samma kväll.
VS
Varan-tv: Expressens recensent Nils Schwartz efter första avsnittet 1997: »Så katastrofalt att de ansvariga – en samling förvuxna elvaåringar som blivit refuserade från ›roliga timmen‹ – borde tvingas att betala den svenska statsskulden.«
karriärmässig påverkan
kvarteret skatan: Vanna Rosenberg, Anna Blomberg och Rachel Molin tillhör i dag den svenska skådespelareliten. David Batra och Johan Glans är med på listan »29 svenska kändisar som är rikare än du tror«, sammanställd av sajten sverigesbästalån.se.
VS
Varan-tv: Av Varanteaterns sju medlemmar fortsatte endast David Wiberg med skådespeleri på heltid. Övriga utbildade sig till lärare, brandingenjörer och kommuntjänstemän. Ingen av dem förekommer på listan »29 svenska kändisar som är rikare än du tror«.
statligt stöd
kvarteret skatan: SVT ringde upp ensemblen och erbjöd dem att spela in nya avsnitt med anledning av jubileet.
VS
Varan-tv: SVT tackade 2003 nej till en tredje säsong av Varan-TV men gick med på att bekosta årets återförening efter att Varanteatern genomfört en Kickstarterkampanj.
hype
kvarteret skatan: Fredrik Reinfeldts favoritband Da Buzz, som medverkar i nya säsongen, beskrev på Instagram materialet som »really nice«.
VS
Varan-tv: Varan-TV har nått kultstatus de senaste decennierna och Kickstarterkampanjen – som drog in 5,4 miljoner – är Sveriges mest framgångsrika någonsin. Deras gamla slogan »Alla måste titta« känns för första gången sann.
Lördag 11 december. Nypremiär för Kvarteret Skatan. Tredje säsongen av Varan-TV väntas släppas i april 2022.
För att fira årets märkligaste temadag presenterar Filter stolt:
Teufelsberg. 1945 lade de allierade räls på Berlins gator och gav överlevare mat i utbyte mot att de fyllde gruvvagnar med sönderbombat bråte. Rasmassorna som dumpades väster om stan blev med tiden ortens högsta punkt, på svenska: Djävulsberget, krönt av en avlyssningsstation för amerikanska NSA. I dag ett populärt friluftsområde.
Nauru. Genom eonerna bajsade så många förbiflygande fåglar på den avlägsna korallön Nauru, formad över en vulkankrater, att dess inre nästan helt bestod av fosfat. Fosfaten gav enorma exportintäkter tills hela guanohögen var utgrävd. I dag är nauruerna utfattiga och ön är världens minst besökta land.
Zonneberg. 2011 föreslog den nederländska journalisten och cyklisten Thijs Zonnevald att hemlandet skulle bygga ett berg, så att idrottare inte behövde resa utomlands för bergsträning. Skämtet togs bokstavligt och resulterade i planer som stöttades av en lång rad organisationer. Kostnaden – 450 miljarder dollar – blev dock övermäktig.
Lördag 11 december. Internationella dagen för världens berg.
Den norska ekonomiprofessorn Ola Grytten sågar presentkort i tidningen Verdens Gang. Enligt hans beräkningar förblir 20 procent av de presentkort som ges bort på julafton oanvända. Totalt innebär det flera miljarder kronor som tillfaller handeln – utan att de behöver sälja något.
Det har gått ett år sedan svensk press fick för sig att det sociala mediet Clubhouse var det viktigaste och mest intressanta som någonsin hade hänt. Här är 14 korta nedslag som beskriver röstappens uppgång och fall.
25/1: Techsajten Breakits ena grundare Olle Aronsson får tillgång till Clubhouse och förklarar i en text att appen är stekhet i Silicon Valley och låter användaren ansluta till rum för att lyssna på eller delta i röstsamtal. Men: »Det är väntelista och invite only.«
1/2: Kändisar som Elon Musk och Daniel Ek dyker upp i olika Clubhouse-rum. David Orlic, tidigare innovationschef på PR-byrån Prime, slår fast att Clubhouse kommer att bli det dominerande sociala nätverket på 2020-talet.
7/2: TT skriver att det växt fram en andrahandsmarknad för försäljning av Clubhouse-inbjudningar i Kina. Svenskar nöjer sig med att tigga på sociala medier.
8/2: Breakit rekryterar PR-konsulten Simon Strand som återkommande »Clubhousekrönikör«.
16/2: Frilansjournalisten Vesna Prekopic skriver i Dagens Nyheter att Clubhouse kan bli »ovärderlig som plattform för ett levande demokratiskt samtal«. I Ulricehamns tidning skriver krönikören Nadim Ghazale att appen »ger de ohörda en röst«.
25/2: En konflikt utbryter om vem som var först med idén om ett »Whale Moan«-rum i appen, där tusentals användare kommunicerar genom att försöka låta som valar.
2/3: Hallandsposten publicerar ett hyllningsreportage om Halmstadsbon Michael Sillion som skaffade Clubhouse redan den 11 december 2020. »Jag är ju en early adopter«, säger han.
18/3: Breakits Clubhousekrönikör Simon Strand får nog av Clubhouse: »Idén om att den breda massan skulle vilja leka digital Almedagsvecka 365 dagar om året visade sig vara en vanföreställning.«
7/4: Clubhouseinbjudningarna flödar fritt men antalet nedladdningar av appen rasar med 75 procent på en månad. »Det är nästan lite fånigt hur ointressant något kan bli när det blir lättillgängligt«, säger mediestrategen Brit Stakston till SvD.
30/4: Breakit skriver sin näst sista artikel om Clubhouse: »Så få svenskar bryr sig om Clubhouse.« Facit: under en procent av befolkningen.
MAJ: Israel–Palestina-konflikten når Clubhouse. Diskussionerna urartar när ett flertal användare väljer Adolf Hitler som profilbild, skriker »Sieg Heil« och dödshotar namngivna svenska judar.
31/5: PC Clubhouse lanseras. Det visar sig dock inte handla om en »politiskt korrekt« version av appen utan en utbyggnad av PadelCenter i Markaryd där folk kan pröva jakt- och golfsimulatorer.
30/7: Föreningen Svenska Kommunalpensionärers förbund bjuder in till »trivselträff« på Clubhouse. Det visar sig dock handla om en fysisk restaurang mitt emot tennishallen i Kristianstad.
16/9: DN-skribenten Johan Hilton på Twitter: »Clubhouse är den enda uthärdliga sociala medier-kanalen just nu: tyst och lugnt och skönt, inte en käft är där.«
Den 26 januari 1972 satte flygvärdinnan Vesna Vulović ett oönskat världsrekord: hon överlevde det högsta fallet utan fallskärm någonsin.
Vulović jobbade på JAT flight 367 som sprängdes över dåvarande Tjeckoslovakien under sin färd mellan Stockholm och Belgrad. När planet bröts itu fastnade Vulović under en serveringsvagn i planets bakre del och sögs inte ut. Vraket landade i ett snötäckt skogsparti, vilket tros ha dämpat fallet från 10 160 meters höjd. En man som hävdade att han var medlem i den kroatiska fascistgruppen Ustasja tog på sig dådet, men man lyckades aldrig fastställa vem som var skyldig.
Med tiden återhämtade sig Vulović i stort sett helt. Hon blev en superkändis i hemlandet Serbien vilket hon använde för att protestera mot Slobodan Milošević och nationalism.
Onsdag 26 januari. 50 år sedan JAT flight 367 kraschade utanför byn Srbská Kamenice.
Anders Hansen ger ut en barnanpassad version av sin lika bästsäljande som kritiserade bok Skärmhjärnan. Filter påminner om tre invändningar mot originalutgåvan.
1. Hansen exemplifierar vårt skenande skärmanvändande med att »vart fjärde spädbarn använder internet«, samt att 80 procent av alla tvååringar använder nätet regelbundet. Professor emerita Margareta Rönnberg påpekade dock att studierna Hansen refererade till enbart redovisade att barnen hade använt internet någon gång under året.
2. Som stöd för hur mobiler och sociala medier påverkar ungas liv refererar Hansen till socialpsykologen Jean Twenge. Hon har kritiserats för att dra långtgående slutsatser utifrån enkätundersökningar om människors mående och livsstil. Rönnberg anmärkte också på att Twenge förväxlar korrelation med kausalitet då hon menar att tonåringars psykiska hälsa började försämras runt 2012, samtidigt som de smarta telefonerna slog igenom.
3. Med hänvisning till en studie vid amerikanska Mayo Clinic skriver Hansen om skärmarnas dåliga inflytande på sömnen och ger läsaren rådet att ha en skärmfri timme innan läggdags, samt att lämna mobilen utanför sovrummet. Men psykologen Siri Helle poängterade att studien i själva verket visade att en skärm med låg eller måttlig ljusstyrka inte ger några sömnproblem, så länge skärmaktiviteten i sig inte är uppjagande.
Tisdag 28 december. Skärmhjärnan junior utkommer.
Nedan listar vi tre vinterevenemang som känns otroligt passande för städerna Göteborg, Malmö och Stockholm. Men äger något av dem verkligen rum på riktigt?
A. Lasse Kronér, en av landets goaste gubbar, uppträder med en julshow på Kajskjul 8 i Göteborg. »Härligt att få återvända till en av mina favoritplatser och möta publiken live igen«, säger han i ett uttalande.
B. Kockar från hela världen reser till Malmö för att tävla i Falafel-VM. Världsmästerskapet består av ett flertal delmoment och livesänds på nätet.
C. Nordens första padelmässa anordnas i Stockholm. Utöver kläder, utrustning och coachning bjuder Padel-Expo bland annat på en turnéring för att ta reda på vem som »kommer att kunna titulera sig Sveriges bästa padel-kändis«.
Facit: A. Falskt. Lasse Kronér kör sin julshow på ett spa i Sunne, den jävla svikaren. B. Falskt, om än en luring. Falafel-VM brukar anordnas i Malmö i december men på grund av pandemin är det inställt i år. C. Padelmässan anordnas i Örebro. Skoja bara – den är såklart i Stockholm! 28–30 januari på Scandinavian Xpo.
- Mer:
- Gott & blandat