Svårstoppat

I Sverige klassificeras varje ny nätdrog i en separat process. Flera länder har andra system – men inte heller de är perfekta.

Storbritannien

För att stoppa den öppna handeln med nätdroger förbjöd Storbritannien 2016 import och försäljning av »substanser som vid mänsklig konsumtion kan frambringa en psykoaktiv effekt«. Kritiker menade att definitionen var så bred att den i teorin även förbjöd försäljning av lavendel (som har avslappnande effekter) och rökelse (som används ceremoniellt inom exempelvis den katolska kyrkan). 2018 släppte regeringen en utvärdering som slog fast att lagen varit effektiv inom vissa områden. De så kallade head shops där drogerna tidigare sålts hade nästan helt försvunnit – men istället såldes de nu på Darknet och av traditionella gatulangare. Enligt utvärderingen hade bruket minskat bland britter i åldrarna 16–24 sedan den nya lagen infördes. Däremot låg det på samma eller rentav högre nivåer bland »utsatta användare« så som minderåriga, interner och hemlösa.

 

USA

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerades 20 juli 2020. Artikeln är skriven av .