Svårstoppat

I Sverige klassificeras varje ny nätdrog i en separat process. Flera länder har andra system – men inte heller de är perfekta.

Storbritannien

För att stoppa den öppna handeln med nätdroger förbjöd Storbritannien 2016 import och försäljning av »substanser som vid mänsklig konsumtion kan frambringa en psykoaktiv effekt«. Kritiker menade att definitionen var så bred att den i teorin även förbjöd försäljning av lavendel (som har avslappnande effekter) och rökelse (som används ceremoniellt inom exempelvis den katolska kyrkan). 2018 släppte regeringen en utvärdering som slog fast att lagen varit effektiv inom vissa områden. De så kallade head shops där drogerna tidigare sålts hade nästan helt försvunnit – men istället såldes de nu på Darknet och av traditionella gatulangare. Enligt utvärderingen hade bruket minskat bland britter i åldrarna 16–24 sedan den nya lagen infördes. Däremot låg det på samma eller rentav högre nivåer bland »utsatta användare« så som minderåriga, interner och hemlösa.

 


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades 20 juli 2020 och är skriven av .