Urkundsförfalskning
Världens mest exklusiva vita tryffel, tuber magnatum, gror i den italienska orten Alba. Den serveras oftast lokaljagad och pinfärsk till influgna miljardärer, och lyxkrogar i New York kan betala 10 000 dollar för att lägga vantarna på en. Identiska tryfflar växer dock även i Serbien, Bulgarien och Rumänien. Att dessa importeras till Italien och säljs som Albatryffel är något tryffeldrakar som Urbani tartufi hemlighåller för att behålla de skyhöga priserna.
Brödramord
I Serbien dominerar den lokala maffian den lukrativa marknaden, vilket har lett till våldsamma konflikter. Liksom i Italien nöjer sig tryffeljägarna oftast med att förgifta varandras tryffelhundar, men hösten 2020 resulterade en markstrid mellan två brödrapar i att det ena paret sköt ihjäl det andra. Specialstyrkor spärrade av skogen och grep bröderna, som dömdes till långa fängelsestraff.
Gravskändning
En italiensk svampletare hittade 2004 en 852 gram tung tuber magnatum, som inbringade rekordpriset 42 000 euro på en välgörenhetsauktion. Köparen – den engelska lyxkrogen Zafferano, med stamgäster som Madonna och Roman Abramovitj – visade tryffeln för besökare innan den låstes in i källaren. När kökschefen återvände efter en veckas semester hade tryffeln ruttnat, så han grävde ner den i sin trädgård. Efter italienska protester exhumerades tryffeln och jordfästes under en begravningsceremoni i Toscana.
Tryffelbastarder
Tryffelns exklusivitet medför att de massproducerade produkterna är syntetiskt smaksatta, vilket har normaliserat en abnormt koncentrerad tryffelsmak. Även flerstjärniga Michelinkrogar tvingas spreja de äkta svamparna med fejkaromer för att tillfredsställa gästerna. Som författarna konstaterar i Tryffelfeber: »Förväntar man sig en käftsmäll, blir man kanske besviken av en smekning.«
Förväxlingskomedi
Den mindre exklusiva svarta tryffeln tuber aestivum växer i stora delar av Europa, inklusive Sverige, och blir kulinariskt intressant först när den mognar i oktober. Det hindrar inte återförsäljare och restauranger från att sälja omogen och därför ofta syntetiskt smaksatt tuber aestivum som »sommartryffel«. Dess brist på smak gjorde att man länge trodde att den i moget tillstånd var en helt annan art.
- Mer:
- Gott & blandat