Hejare på humbug

Den nyskrivna pjäsen Spegelmannen skildrar den tyska stjärnreportern Claas Relotius som ertappades med att dikta upp reportage. Filter påminner om att det finns fler anledningar att inte lita på tyskar.

Tom Kummer

Bluff: Skrev under 1990-talet uppseendeväckande kändisporträtt i vilka Courtney Love sade sig vara »deprimerad, tom och dum«, Sharon Stone delade med sig av sexfantasier och Mike Tyson citerade Nietzsche.

Avslöjande: En konkurrent som pressats att leverera lika avslöjande intervjuer skickade Love-porträttet till hennes PR-ansvariga och kunde snart avslöja att Kummer aldrig ens träffat några av intervjuobjekten.

Efterspel: Den Schweizfödde Kummer försvarade sig med att intervjuer var »konst« inom genren »borderlinejournalistik«. En av hans redaktörer ursäktade greppet med att alla kändisporträtt ändå är tråkiga.

 

Manfred Schmider

Bluff: Blev på 1980-talet stenrik på att sälja spetsteknologiska tunnelborrmaskiner som lät företag lägga kablar och rör utan att behöva gräva upp vägar.

Avslöjande: Hans luxuösa livsstil – »Shejken av Karlsruhe« flög helikopter till och från jobbet – fick till slut myndigheter att fatta misstanke. Det visade sig att bara 181 av 3 000 borrmaskiner existerade – och hade sålts om och om igen.

Efterspel: Dömdes 2001 till tolv års fängelse för pengatvätt och bedrägeri. Totalt uppgick förlusterna i form av investeringar och banklån till 2,2 miljarder euro.

 

Ruja Ignatova

Bluff: »Kryptodrottningen« Ignatova föddes i Bulgarien och flyttade till Tyskland som tioåring, där hon utbildade sig till jurist. 2016 kungjorde hon att hon skapat en kryptovaluta som skulle bli större än Bitcoin: »Vi är snabbare, säkrare och billigare.«

Avslöjande: Miljontals människor investerade i OneCoin – däribland 60 000 svenskar. Bara några månader efter sin utfästelse var Ignatova spårlöst försvunnen – likaså folks 40 miljarder investerade kronor.

Efterspel: 2019 åtalades Ignatova i sin frånvaro för bedrägeri och pengatvätt. Hon syntes senast i Aten 2017, är en av FBI:s tio mest efterlysta personer och betingar en belöning på 100 000 dollar.

 

Gerd Heidemann

Bluff: Journalisten med en förkärlek för nazismen köpte bland annat Hermann Görings lustjakt och hade en affär med Görings dotter Edda. 1983 avslöjade han i tidningen Stern – i utbyte mot 10 miljoner D-mark – att han kommit över Adolf Hitlers försvunna dagböcker.

Avslöjande: Vid närmare analyser fann experter att varken bläck, papperskvalitet, signaturer – eller fakta, för den delen – överensstämde med sanningen. Heidemann greps, liksom illustratören Konrad Kujau som förfalskat dagböckerna.

Efterspel: Heidemann, som också lurat Kujau på pengar för att köpa fler nazimemorabilier, dömdes till 4,5 års fängelse. I dag lever han i Hamburg med socialbidrag på 350 euro i månaden och har skulder på över 700 000 euro.

 

Lördag 3 december. Urpremiär för Spegelmannen på Uppsala stadsteater.

Publicerad 21 november 2022. Artikeln är skriven av .