Tom Kummer
Bluff: Skrev under 1990-talet uppseendeväckande kändisporträtt i vilka Courtney Love sade sig vara »deprimerad, tom och dum«, Sharon Stone delade med sig av sexfantasier och Mike Tyson citerade Nietzsche.
Avslöjande: En konkurrent som pressats att leverera lika avslöjande intervjuer skickade Love-porträttet till hennes PR-ansvariga och kunde snart avslöja att Kummer aldrig ens träffat några av intervjuobjekten.
Efterspel: Den Schweizfödde Kummer försvarade sig med att intervjuer var »konst« inom genren »borderlinejournalistik«. En av hans redaktörer ursäktade greppet med att alla kändisporträtt ändå är tråkiga.
Manfred Schmider
Bluff: Blev på 1980-talet stenrik på att sälja spetsteknologiska tunnelborrmaskiner som lät företag lägga kablar och rör utan att behöva gräva upp vägar.
Avslöjande: Hans luxuösa livsstil – »Shejken av Karlsruhe« flög helikopter till och från jobbet – fick till slut myndigheter att fatta misstanke. Det visade sig att bara 181 av 3 000 borrmaskiner existerade – och hade sålts om och om igen.
Efterspel: Dömdes 2001 till tolv års fängelse för pengatvätt och bedrägeri. Totalt uppgick förlusterna i form av investeringar och banklån till 2,2 miljarder euro.
Ruja Ignatova
Bluff: »Kryptodrottningen« Ignatova föddes i Bulgarien och flyttade till Tyskland som tioåring, där hon utbildade sig till jurist. 2016 kungjorde hon att hon skapat en kryptovaluta som skulle bli större än Bitcoin: »Vi är snabbare, säkrare och billigare.«
Avslöjande: Miljontals människor investerade i OneCoin – däribland 60 000 svenskar. Bara några månader efter sin utfästelse var Ignatova spårlöst försvunnen – likaså folks 40 miljarder investerade kronor.
Efterspel: 2019 åtalades Ignatova i sin frånvaro för bedrägeri och pengatvätt. Hon syntes senast i Aten 2017, är en av FBI:s tio mest efterlysta personer och betingar en belöning på 100 000 dollar.
Gerd Heidemann
Bluff: Journalisten med en förkärlek för nazismen köpte bland annat Hermann Görings lustjakt och hade en affär med Görings dotter Edda. 1983 avslöjade han i tidningen Stern – i utbyte mot 10 miljoner D-mark – att han kommit över Adolf Hitlers försvunna dagböcker.
Avslöjande: Vid närmare analyser fann experter att varken bläck, papperskvalitet, signaturer – eller fakta, för den delen – överensstämde med sanningen. Heidemann greps, liksom illustratören Konrad Kujau som förfalskat dagböckerna.
Efterspel: Heidemann, som också lurat Kujau på pengar för att köpa fler nazimemorabilier, dömdes till 4,5 års fängelse. I dag lever han i Hamburg med socialbidrag på 350 euro i månaden och har skulder på över 700 000 euro.
Lördag 3 december. Urpremiär för Spegelmannen på Uppsala stadsteater.
- Mer:
- Gott & blandat